10 aktivit, které byste měli o prázdninách s dětmi ještě stihnout

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a vy už máte pocit, že jste vyčerpali všechny nápady na prázdninové aktivity? Schválně, jestli jste už s dětmi stihli následující seznam. Pokud ne, tak směle do toho! Na konci článku si můžete seznam stáhnout, vytisknout a spolu s dětmi všechny aktivity postupně odškrtávat. A velké letní dobrodružství může začít!

1. Vyrobte si zmrzlinu 

Existuje snad letnější pochutina než právě zmrzlina? Tentokrát vynechte tu kupovanou a vrhněte se na přípravu poctivé domácí. Příprava není nijak složitá, takže můžou pomoct i ti nejmenší. A věřte, že když přiloží ruku k dílu, bude jim výsledek chutnat ještě o chlup víc! Co vyzkoušet tvarohovou zmrzlinu s vanilkou nebo borůvkové nanuky se zakysanou smetanou? U těch se děti budou olizovat až za ušima!

2. Sbírejte lesní plody 

Procházka v lese je vždycky příjemná. A co teprve, když si z ní domů donesete hrsti dobrot. Sbíráním lesních plodů také děti naučíte, jak se v lese chovat, co sbírat můžou a co rozhodně ne. Takže je to vlastně taková zábavná výchovná lekce. Vydat se můžete na borůvky, maliny i třeba na houby. Sbírání ideálně spojte i s poznávačkou stromů a rostlin, takové znalosti se neztratí ani v dospělosti. A pokud už v lese nic ke sbírání není, vydejte se třeba k babičce na zahradu na rybíz, angrešt nebo ořechy. 

TIP: Nasbírali jste víc, než stihnete spořádat, vyrobte si domácí džem, není na tom nic složitého.

3. Jeďte na výlet vlakem 

Auto nechte tentokrát zaparkované, a vydejte se do cíle vlakem. Konečně na něj nemusí jen z dálky mávat, ale můžou si to dobrodružství zažít na vlastní kůži. Společně strávený čas můžete kromě koukání z okna proložit kartami, piškvorkami nebo jinými hrami. A samozřejmě je také potřeba naplánovat celý výlet. Když do plánování zapojíte i nejmladší členy rodiny, nebudou v půlce cesty kňourat, že už je to nebaví.

TIP: Nezapomeňte do vlaku přibalit pořádnou sváču, takový kuřecí sendvič s pečenou paprikou zažene i ten největší hlad.

4. Uspořádejte pyžamovou párty 

Počasí nepřeje výletům? Zůstaňte v pyžamu! Válení ale nechte na jindy, pyžamová párty je mnohem zábavnější. Vytáhněte deskovky a připravte pro vítěze třeba sladkou odměnu. Nebo nechte děti postavit pevnost z dek a polštářů, kde se schovají před špatným počasím i před dospěláky.

5. Zajeďte na farmu

Ve městě si zvířátek moc neužijí, tak jim to vynahraďte aspoň o prázdninách. Po celé republice je spousta farem a ekoparků, kde je možné hospodářská zvířata nejen vidět, ale také pohladit nebo krmit z ruky. A v případě koní a poníků se na nich i povozit. Možná vám to přijde maličkost, ale pro dítě, které vyrůstá ve městě, to bude naprosto nezapomenutelný zážitek. Některé farmy dětem ukážou i jak to tam vlastně chodí, od krmení přes dojení až po výrobu některých potravin. Což je poučné nejen pro děti, ale také pro rodiče.

6. Nechte program na dětech

Vás nebaví vymýšlet program a děti možná nebaví celé prázdniny jet podle programu ostatních. Nechte jim volnou ruku, ať se také mohou realizovat. Trocha usměrnění možná bude potřeba, ale uvidíte, třeba budete překvapení, až zjistíte, jak vlastně takový jejich ideální den vypadá. A pro všechny dospělé to bude senzační návrat do dětství, no ne? 

7. Vydejte se kempovat

Vzpomínáte, jak jste jako malí spávali ve stanu? Dopřejte tuhle zkušenost i svým ratolestem. Po republice najdete stovky kempů, které jsou pro pobyt s dětmi uzpůsobené. Sice se vzdáte pohodlí, ale tím právě začíná to správné dobrodružství. Užijete si sami sebe opravdu naplno, a navíc se večer u ohýnku seznámíte s ostatními táborníky. A nových kamarádů není nikdy dost. 

8. Postavte domeček v lese

Ke konci prázdnin už to v lese nepřeje sbírání lesních plodů, ale o zábavu ani tak nouze nebude. Koho by nebavilo stavění domečků pro skřítky, že? K postavení parádního bejváku je všude plno materiálu – použít se dají šišky, klacíky, kamínky i odloupnutá kůra. A pokud vás bude v lese víc, vyhlaste velkou domečkovou soutěž o ten nejlepší! 

9. Dejte dětem tetovačku 

Tetování není jen pro dospěláky. I vaše děti se můžou pěkně vybarvit, když jim pořídíte dětskou tetovačku. Aplikace je snadná, stačí sloupnout fólii a obrázek půl minuty přidržet na vlhké kůži. Potetovat se tak děti zvládnou klidně navzájem i samy. 

10. Koukejte se na hvězdy

Během školního roku je večerka brzo a na nějaké sledování noční oblohy to úplně není. Kdy jindy tedy vytáhnout dalekohled a učit se nejznámější souhvězdí, než během letní prázdninové noci? Nejlépe pro pozorování vyrazte pryč z města, ať minimalizujete světelný smog. To bude podívaná!

Stáhněte si tabulku k vytisknutí

Věříme, že vybrané aktivity budou bavit nejen nejmladší členy rodiny, ale že si je parádně užijí i dospěláci. Tak na nic nečekejte a začněte je postupně odškrtávat. 

Doporučené články