10 nejlepších francouzských receptů, které zvládne každý

Francie je kolébkou tzv. vysoké kuchyně, tedy gastronomie vysoké úrovně  v gurmánských restauracích a špičkových hotelích. Důraz je v ní kladen na puntičkářskou úpravu jídel a jejich pečlivou prezentaci. Francouzská kuchyně ale není jen o složitých luxusních receptech, jejichž přípravu zvládne jen michelinský šéfkuchař. Inspirujte se tradičními recepty, které si zvládnete připravit doma. S Rohlíkem za zády to půjde snadno.

Gratinované brambory – Gratin de pommes de terre

Když je správně dochutíte, nemají chybu jak teplé, tak studené. Na kilo brambor budete potřebovat 300 ml plnotučného mléka a 280 ml smetany. Obě tekutiny zahřejte spolu s tymiánem a česnekem a ke konci poprašte muškátovým oříškem. Brambory oškrábejte a nakrájejte ručně nebo pomocí robotu na asi 4mm stejně silné plátky. Do zapékací formy vymazané máslem naskládejte polovinu brambor tak, aby se překrývaly. Přelijte polovinou směsi, pak přidejte zbytek brambor a na závěr opět přelijte. Zpočátku pečte více zprudka, na 220 stupňů, po 15 minutách teplotu snižte . Celkově brambory zapékejte asi hodinu.

rafncouzské recepty

Francouzská cibulačka – Soupe à l’oignon gratinée

Klasika, na kterou většinu ingrediencí vždycky máte doma. Její výhodou je snadná a rychlá příprava a také to, že kvůli ní musíte otevřít lahev bílého vína a je pak večer co dopíjet. Budete potřebovat 8 cibulí, tymián, pažitku, 3 lžíce másla, 400 ml drůbežího vývaru, 100 g sýra gruyére, sůl, pepř, olivový olej a bagetu.

V kastrůlku nechte rozehřát máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Osolte a opepřete. Když se cibule začne přichytávat na dno hrnce, dejte ho stranou, přikryjte pokličkou a nechte chvíli odstát. Pak vraťte zpátky na sporák, přidejte čerstvý tymián a zalijte vínem a drůbežím vývarem. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte nakrájené plátky bagety. Polévku nandejte do misek, přidejte kolečka opečené bagetky a navrch sýr. Misky dejte do vyhřáté trouby a nechte zapéct dozlatova. Potom posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.

Francouzská kuchyně

Francouzské palačinky Crepes 

Druh palačinek vyrobený obvykle z pšeničné mouky. Podávají se s různými druhy náplně, a to jak na sladko s javorovým sirupem, džemem nebo různými krémy a ovocem, tak na slano se špenátem, houbami, šunkou, sýrem. Připravují se nalitím tekutého těsta na rozpálenou pánev nebo plochou kruhovou formu ve velmi tenké vrstvě. Zde je jedna varianta těsta s použitím piva, které těsto udělá geniálním. A abyste nemuseli nic vážit, odměřte ingredience 200ml šálkem.

Budete potřebovat 2,5 šálku hladké mouky, 2 šálky mléka, ½ šálku piva, 3 vejce, 1 lžíci rozpuštěného másla, špetku soli, 1 lžíci cukru, špetku prášku do pečiva, rostlinný olej na smažení.

Postup je jednoduchý. Vejce důkladně vyšlehejte s pivem, přidejte ostatní tekuté ingredience a postupně prosátou mouku. Těsto nechte minimálně 5 minut odpočinout a pak už jen na lehce vymaštěné pánvi smažte z obou stran tenké palačinky.

Francouzské recepty

Kohout na víně

Coq au vin znamená v překladu „kohout na víně“, ale připravuje se ve skutečnosti většinou z kuřecího masa.  Kuře se nejprve marinuje ve víně, poté se přidají kousky slaniny a maso se dusí s houbami  a případně česnekem. Jako koření se užívá svazek bouquet garni. I když toto tradiční frncouzské jídlo zní díky kohoutovi honosně, svým způsobem se jedná o velmi jednoduchý recept, který je plný chutí po silném červeném víně, bylinkách a  kořenové zelenině. Zvládnete ho podle tohoto receptu.

Francouzské recepty

Ratatouille

Ratatouille je legendární dušená zelenina z Provence. Poměr lilků, cukety, paprik a rajčat by měl být 1 : 1 : 1 : 1. Podává se k masu, rybám, rýži, těstovinám, s bagetou, zastudena i zatepla.

Budete potřebovat 2 menší lilky, 2 cuketky3 různobarevné papriky, 6 rajčat čerstvých nebo loupaných (z konzervy), olivový olej, provensálské bylinky, 1 cibuli a 2 stroužky česneku.

Zeleninu nakrájejte a opékejte zvlášť. Nejprve na pánvi na olivovém oleji opečte lilek. Můžete pánev na chvíli zakrýt poklicí a podusit ho. Lilek vyjměte, vložte do kastrolu a posypte provensálským kořením.Do pánve doplňte olej a opečte papriky, přendejte do kastrolu k lilku a opět posypte kořením. Takto postupujte i s cuketou.Na závěr na pánvi opečte cibuli a česnek, přidejte rajčata, poduste, vložte do kastrolu k ostatní zelenině, opepřete, osolte a společně prohřejte.

Francouzské recepty

Bouquet garni – bylinková kytička

Jedná se o svazek bylinek, vlastně takovou bylinkovou kytičku, která je typická pro francouzskou kuchyni. Pokud chcete dodat jídlu osobitou chuť, ale nevyžíváte se zrovna v závěrečném lovení bylinek z hrnce, svažte je provázkem, za jehož konec pak bylinky snadno vytáhnete. Prostě geniální. Variant je mnoho dle chuťových preferencí nebo jídla samotného, toto je ale takový univerzál, který vyladí jídlo od polévek, přes omáčky až k zeleninovým směsím.

Budete potřebovat list z pórku, bobkový list, snítku rozmarýnu, snítku petrželové natě a snítku tymiánu. Do listu z pórku vložte bobkový list a bylinky. Důkladně zabalte do listu, pevně omotejte provázkem a vhoďte do hrnce.

Francouzské recepty

Šťavnatá plněná rajčata – Tomates farcies

Další francouzský recept, který si hravě zvládnete připravit doma. Stačí sehnat velká masitá rajčata a připravit masovou náplň. Jako základ se nejčastěji  používá maso vepřové.  Náplň pak můžete doplnit o suroviny, které máte rádi, jako třeba šalotka, česnek, drcený pepř, sůl a petrželka.Hodí se i černé olivy,  bazalka,  slanina, sýr feta, či  žampióny.

Postup je víceméně logický. Z rajčat seřízněte „klobouček“, vnitřek vydlabejte a naplňte ochuceným masem. Rajčata vložte do zapékací misky vymazané olivovým olejem, zakryjte kloboučkem, zastříkněte olejem a dejte péct do trouby na 220°C na 45 minut.

Francouzské recepty

Francouzská čokoládová pěna – Mousse au chocolat

Tradiční sladký francouzký dezert s čokoládovou příchutí, který obsahuje bublinky vzduchu. Může být lehký a načechraný nebo naopak hustý a krémovitý. Bez obav se do něj pusťte, protože je jeho příprava velmi snadná. Myslete jen na to, abyste čokoládu rozehřáli pozvolna ve vodní lázni a nepřepálili ji v kastrůlku a také počítejte s tím, že pěna se pro ideální konzistenci potřebuji chladit pár hodin v lednici.

Budete potřebovat 200 g kvalitní hořké čokolády, lžíci másla, 3 vejce, 50 g cukru krupice a 100 ml smetany. Čokoládu velmi zvolna rozehřejte ve vodní lázni s kouskem másla. Odstavte ji z tepla a po částečném zchladnutí do ní zašlehejte postupně cukr a žloutky. Do zchladnuté čokoládové hmoty se žloutky zlehka zašlehejte sníh z bílků a nakonec vyšlehanou smetanu. Rozdělte buď do misek po jednotlivých porcích nebo do jedné velké mísy a z té pak lžící při servírování nabírejte kopečky čokoládové pěny.  Nejlepší je nechat pěnu v lednici přes noc.

Francouzská kuchyně

Hovězí líčka na víně

Jednoduché a luxusní jídlo zároveň, které s oblibou připravují šéfkuchaři, když si ale zajistíte kvalitní zdroj masa, můžete se do nich pustit taky. Sehnat hovězí líčka dnes už není takový problém, pak už jen stačí držet se osvědčeného receptu. I ten však má několik variant, jednou z nich je verze s houbami, kdy se do omáčky použijí žampiony portobello. Jako příloha se osvědčila bramborová kaše. Červené víno vyberte kvlitní, plné chuti. Do jídla použijete 1 sklenku a zbytek budete “muset” dopít.

Francouzské recepty

Francouzský slaný koláč Quiche

Dnes je quiche považován za klasický recept francouzské kuchyně.Tradičně se v něm potkává slanina, sýr, vejce a smetana, základní recept však může mít spoustu obměn. Francouzi slané koláče dovedli k dokonalosti a právem je řadí mezi fenomény své kuchyně. Křehké koláčové těsto dnes dnes běžně koupíte v obchodě, doma připravené ale bude vždycky lepší. V podstatě stojí pouze na dvou surovinách – mouce a másle. Co se v jednotlivých receptech dost liší, je poměr mezi nimi, popřípadě (ne)přítomnost žloutku nebo vajíčka. Vyzkoušejte třeba tento osvědčený recept na pórkový quiche se slaninou.

Francouzské recepty

Doporučené články