10 tipů, jak v kuchyni využít zbytky potravin i unavenou zeleninu

Při vaření chtě nechtě vznikne spousta odpadu. Jenže ne vždy to odpad opravdu je. Dejte zbytkům ovoce a zeleniny šanci (nejen) kulinárně zazářit. Jak na to? 

Vývarujte se od plýtvání

Slupky z mrkví, petržele nebo třeba chřestu nemusí letět do kompostu. Výborně se hodí do vývaru. Pokud nemáte ještě dost slupek nebo odřezků, uskladněte je zatím v mrazáku. Do vývaru klidně přihoďte i trošku unavenou kořenovou zeleninu, která sice nevypadá hezky, ale vývar skvěle dochutí. 

Gumovou zeleninu zkvaste

Máte doma sklep, ve kterém jsou ideální podmínky na skladování zeleniny? Většina z nás se v tomto ohledu musí spolehnout na lednici, ve které tak skvělé podmínky nejsou. Proto není výjimečné po pár dnech vytáhnout místo čerstvé zeleniny povadlou gumu. Kromě toho, že v takovém stavu není už tak chutná, jí ale nic není. Pokud takové zelenině chcete prodloužit životnost a znásobit její zdravotní benefity, zkvaste ji a vyrobte si své domácí kimchi. Ideální k tomu je zelí, mrkev, ředkev, červená řepa, nebo i brokolice a květák. 

Zeleninová nať není odpad

Věděli jste, že nať v sobě skrývá řadu prospěšných látek, jako vitamín C, vápník a další? Rozhodně si zaslouží víc, než že ji odříznete a vyhodíte. Zejména pokud se jedná o BIO zeleninu. Co vyzkoušet chutné pesto? Čerstvá nať také skvěle chutná v pomazánkách. A že se vám zrovna nikam nehodí? Najemno ji nakrájejte, usušte a použijte jako koření, až budete potřebovat dochucovat.

TIP: Z mrkvové natě lze připravit odvar, který působí močopudně a pomáhá při otocích a infekcích močových cest. 

Kůra z citrusů nepatří do koše

Požíváte BIO citróny, pomeranče a limetky? Nastrouhejte jejich kůru na jemném struhadle a usušte ji. Až budete potřebovat sušenou kůru do dezertů a cukroví, víte, kam sáhnout.

Co se zbytky z odšťavňovače?

Vyhodit odšťavněnou dužinu plnou vlákniny a zdraví prospěšných látek je prostě plýtvání. Jak ji ale využít? 

  • Zeleninovou drť přidejte do pomazánek. Stačí smíchat se zakysanou smetanou, nasekanou cibulkou, osolit a lehce opepřit.
  • Drť z ovoce nebo mrkve se hodí do základu litého těsta různých buchet nebo perníku.
  • Zbytky kořenové zeleniny přidejte do vývaru nebo do karbanátků.
  • Z odšťavněné zeleniny vyrobte krekry, do kterých přidáte lněná (i jiná) semínka, oříšky, koření a trochu vody. Rozmixovanou směs rozetřete na plech s pečicím papírem a upečte na nižší teplotu nebo usušte v sušičce. 

Sladké i slané chipsy ze slupek

Loupete jablka? Zkuste ze slupek vyrobit chipsy, které pak můžete uzobávat kdykoli dostane chuť na něco dobrého. Slupky pokrájejte, ať nejsou delší než 10 cm a dejte je do mísy, ve které je promícháte s třtinovým cukrem, skořicí a troškou hladké mouky. Až budou hezky obalené, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte do křupava.

Domácí chipsy si samozřejmě můžete připravit i naslano. Bramborové slupky jsou k tomu jako dělané. Promíchejte slupky s trochou oleje, soli a koření, a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Vyhřejte troubu na cca 200 °C a pečte 15 minut. Nejlépe chutnají ještě teplé. 

Brambory před loupáním omyjte opravdu pečlivě, ať vám nic neskřípe mezi zuby. A hlavně nikdy nepoužívejte slupky ze zelených nebo naklíčených brambor, z těch by se vám mohlo udělat nevolno. 

Vyrobte si domácí ovocný čaj

Slupky a odřezky z ovoce se dají využít k přípravě chutného ovocného čaje. Samozřejmě za předpokladu, že slupka nebyla chemicky ošetřená.

Zbytky jablek použijte na jablečný ocet

Jablečný ocet využijete do salátů, omáček i marinád, a navíc ho klidně můžete vyrobit z „odpadu“. Slupky, odřezky i zbytky z odšťavňovače jednoduše zfermentujete na ocet. Jablka dejte do lahve a přelijte vychladlou převařenou vodou. Zakryjte láhev hadříkem, který upevníte gumičkou a nechte kvasit 10 dní na tmavém místě. Pak vzniklý ocet přefiltrujte přes plátno a nalijte do čisté lahve.

Co s měkkými přezrálými rajčaty?

Přehnali jste to s množstvím rajčat a už jsou přezrálá a měkká? Na salát to už nebude, ale na studenou rajčatovou polévku gazpacho jsou úplně ideální. Pokud už přeci jen nevypadají úplně jedle, nakrájejte je na plátky a dejte do květináče s hlínou. Vyrostou vám z nich sazeničky, ze kterých si rajčata vypěstujete i na balkóně. 

Vyrobte si přírodní hnojivo 

Pěstujete pokojové květiny nebo zeleninu na zahradě či balkóně? Přilepšete jim přírodním hnojivem. Spousta živin se skrývá i jen v obyčejné vodě, ve které jste vařili brambory (ideálně ve slupce). Vodu v takovém případě samozřejmě nesolte.

Vyhazovat nemusíte ani banánové slupky. Je v nich spousta živin, které uvolníte tím, že slupku dáte do sklenice s vodou, uzavřete a necháte 2 dny louhovat. Na zalévání výluh ještě rozřeďte, jinak by se mohla na substrátu tvořit plíseň.

Myslíte to s omezením plýtvání vážně? Mrkněte na další tipy, jak využit zbylé odpady od jídla. Fandíme vám!

Doporučené články