11 zajímavostí ze světa kávy

Kolik šálků kávy vás může zabít a jak vznikla cibetková káva? Odlehčete si den s dávkou fun facts!

Většina z nás začíná den šálkem kávy. A podle statistik ho během dne doplní ještě dalšími dvěma. Tak si připravte ten svůj a pojďte se začíst to toho, co jste o tomto populárním nápoji možná ještě nevěděli.

 

1. Odkud se vzalo slovo káva?

Když se ponoříte do etymologie, najdete hned dvě možné teorie, jak se do našeho slovníku dostalo slovo káva. První nás zavede do regionu Kaffa v Etiopii. Tam si pastýři všimli, že jejich kozy jsou po konzumaci plodů poměrně nabité energií. Netrvalo dlouho a káva se stala oblíbenou i u lidí.

Druhý výklad se kloní k tomu, že výraz pochází z arabského gahwat al-bünn, což znamená víno z bobů. A protože si Arabové kvůli náboženství klasické víno dopřát nemohou, nahradila ho právě káva

 

2. Druhý nejoblíbenější nápoj světa

Že je voda nejoblíbenějším nápojem na světě asi nikoho nepřekvapí. Ale věděli jste, že káva v oblíbenosti předběhla i čaj a dostala se tak na druhou příčku? Denně se celosvětově vypije přes dvě miliardy šálků.

 

3. Druhá nejobchodovanější komodita?

Ani omylem. I když se skoro všude dočtete, že káva je po ropě nejobchodovanější komodita, není to tak úplně pravda. Nedotáhla to ani do první desítky. Celá fáma vznikla neověřením faktů, které se nakonec dostaly až do knižní publikace o kávě. A nepomohla ani omluva autora, fáma si už nějakou dobu žije vlastním životem.

 

4. Nejdražší káva na světě

Cibetková káva, nazývaná také Kopi Luwak, je nejdražší káva na světě. Proč? Protože musí nejdříve projít trávicím traktem malé šelmičky, ovíječe skvrnitého. Ta si ráda smlsne na kávových třešních, ale stráví jen dužinu a zrno vyloučí. Ale než se tak stane, působí na zrno enzym proteáza, díky kterému je káva jemnější a méně hořká.

 

5. Jak vznikla cibetková káva

Taky jste si říkali, jak někoho napadlo vyrábět kávu, která někomu prošla traktem? V 19. století začali Holanďané komerčně pěstovat kávu v Indonésii. A aby neměli ztráty, zakázali místním kávové třešně sbírat. A protože je člověk tvor vynalézavý, začali sbírat ty z trusu.

 

6. Kolik kávy je moc?

Dobrý sluha, ale špatný pán? Dá se kofeinem předávkovat natolik, aby vás to zabilo? Dá, smrtelná dávka kofeinu je okolo 10 g na dospělého člověka. A tu do sebe pitím kávy jen tak nedostanete. Museli byste totiž vypít okolo sto šálků. Jiné je to v případě suplementů s obsahem kofeinu, u kterých je riziko reálnější.

 

7. Nejoblíbenější káva na frontě

Instantní káva je tu s námi už víc než sto let. O tom, kdo s ní přišel první, se vedou spory, ale rozšířila se až díky Georgovi Washingtonovi, který si roku 1910 nechal vytvořit na její výrobu patent. A nenechte se nachytat, s americkým prezidentem měl společné jen jméno. Největší oblibu pak měla u vojáků na frontě, kteří k přípravě tradiční kávy neměli tak úplně prostředky ani čas. 

 

8. Nápoj můžete mít i ze slupky

Věděli jste, že dávno před tím, než se pražila kávová zrna, tak se pil nápoj připravený ze slupek? Říká se mu cascara a setkat se s ním můžete i dnes. Tím, že se nepraží, si zachová mnohem více vitaminů a antioxidantů. Také povzbuzuje a působí příznivě na nervy.

 

9. Zákaz, který neprošel

Ačkoli je dnes káva jediná psychoaktivní droga s pozitivními společenskými konotacemi, nebylo tomu tak vždy. Její konzumaci se už několikrát snažili různé instituce zatrhnout. Důvody byly různé, od politických až po náboženské, kdy církev kávě připisovala ďábelský původ. Ale o nějaký ten rok později to papež vyřešil po svém – kávu pokřtil.

 

10. Káva bez kofeinu neexistuje

No opravdu. I v takzvaná decaf káva obsahuje malé množství kofeinu. Ale v tak nízké koncentraci, že už nemá prakticky žádný účinek. Zatímco jeden šálek bezkofeinové kávy obsahuje okolo 2 až 12 mg kofeinu, v klasickém ho najdete okolo 100 mg.

 

11. Co by byla káva bez zákusku

Sladké pečivo je tu s námi od starověku, tedy déle než pití kávy. Francouzské slovo „tort“ je známé ale až od 16. století a nazývaly se tak různé koláče. Těsta se sladila medem nebo ovocem, třtinový cukr si mohla dovolit jen smetánka. Naštěstí se doby změnily, a vy si můžete upéct dort bez omezení surovin.

Doporučené články