11 zaručených tipů, jak posílit imunitu a předcházet nachlazení

Imunitu máme jen jednu a prevence je prevence. Proto jsme pro vás připravili několik rad a zaručených tipů k jejímu posílení. Buďte nad věcí a zatněte bacilům tipec už při jejich prvním útoku. Inspirujte se naším výběrem a vyzkoušejte těchto 11 životabudičů. Všechny si můžete přichystat sami doma, stačí jen kliknout a objednat na Rohlik.cz.

1. Horký vývar

Silný domácí kuřecí vývar už znaly i naše babičky. Pořádně vás vzpruží při nachlazení a doplní vypocené soli i potřebné minerály. Navíc vám stoupající pára uvolní ucpaný nos. Recept na domácí kuřecí vývar od Romana Vaňka naleznete na našem webu a pokud se na vaření zrovna necítíte, můžete zkusit jeden z našich poctivých hotových vývaru.

2. Česnek

Česnek je přírodní antibiotikum. Zabraňuje vzniku infekcí, posiluje srdce, snižuje krevní tlak, pomáhá čistit plíce a má i příznivé účinky na astma. Dva až tři stroužky syrového česneku denně by vás měly zbavit prvních příznaků nachlazení. Můžete také zkusit tablety, pokud se obáváte nepříjemného zápachu z úst.

3. Zázvorový lektvar

S posílením imunity pomůže i zázvor. Smíchejte alespoň dvě vrchovaté lžíce nastrouhaného zázvoru, špetku skořice a hřebíček, to vše zalijte horkou vodou a přidejte lžíci medu. Zatímco zázvor a skořice mají protizánětlivé účinky, hřebíček působí jako antiseptikum.

4. Křen s medem

Věděli jste, že křen se dříve v kombinaci s cibulí používal na vymítání ďábla? Pokud jeho výraznou pálivou chuť zmírníte sladkým medem, dostanete vitamínovou bombu s dezinfekčními a antibiotickými účinky. Nastrouhaný křen smíchejte se stejným množstvím medu, promíchejte a užívejte po lžičkách alespoň 4krát denně.

5. Vincentka s mlékem

Pokud vás trápí problémy s hlasivkami, není nic jednoduššího než sáhnout po této staré, osvědčené kombinaci. Teplá vincentkamlékem je však skvělá nejen na problémy s hlasivkami, ale dokáže zklidnit i dráždivý kašel. Pokud si přejete ještě lepší účinek, povařte nápoj s na kolečka nakrájenou cibulí.

 

6. Citrusové plody a kiwi

Sbírání céčka nebude nikdy passé, protože kde je hodně vitamínů, tam se dobře daří. K pestré stravě a zdravému životnímu stylu patří ovoce i zelenina. Tím více v období nemocí. Citrusy a kiwi jsou plné vitamínů, které mohou skvěle posloužit jako prevence nebo vitamínová nálož v průběhu nemoci.

7. Medvědí mléko

Tuhle medicínu si sice nemohou dovolit řidiči ani řidičky, ale všichni ostatní si jej rozhodně oblíbí. Jedná se o koktejl z horkého mléka, medu a rumu. Jeden hrnek mléka smíchejte s velkým panákem rumu a lžící medu. Nápoj se užívá ideálně před spaním. Tělo se po jeho konzumaci začne rychle prohřívat a pomáhá tak s rychlým usínáním.

8. Cibulový med

Trápí vás kašel na průduškách? Vyzkoušejte osvědčený cibulový med! Nakrájejte cibuli a zalijte ji medem. Vzniklou směs nechte v lednici do druhého dne, kdy cibule pustí šťávu. Hotovým cibulovým medem můžete osladit čaj nebo ho konzumovat po lžičkách alespoň 3krát denně.

9. Kurkumové mléko

Kurkumové mléko je tradiční indický recept, který si oblíbili lidé po celém světě. Hlavní surovinou kurkumového mléka je právě kurkuma, která má antibakteriální účinky, podporuje imunitu a pomáhá zmírňovat kašel.

Recept:

2 hrnky mandlového mléka

1 lžíce medu

1 lžíce kokosového oleje

1 lžička mleté kurkumy

1 lžička mleté skořice

špetka černého pepře a nastrouhaný zázvor

Smíchejte všechny ingredience v malém hrnci a za stálého míchání uveďte do mírného varu. Nechte pomalu vařit zhruba deset minut. Poté sceďte a pijte teplé.

 

10. Nápoj Gogol Mogol

Pro některé je tento ukrajinsko-ruský recept známý spíše jako vánoční nápoj a pro jiné jde však o první obranu proti nachlazení a bolesti v krku. Hotový nápoj popíjejte po douškách před spaním, pomáhá pak vypotit nechtěné bacily z těla.

Recept:

žloutek

1 lžíce medu

1 lžíce másla

1 hrnek mléka

lžička jedlé sody

0,5 dcl rumu nebo koňaku

dle chuti koření na ochucení – vanilka, muškátový oříšek

Vyšlehejte žloutek se lžící medu až do pěny. V jiném hrnci pořádně ohřejte mléko, přidejte máslo, aby se rozpustilo a poté mléko nalijte na vyšlehaný žloutek, vmíchejte sodu a rum nebo koňak. Dle chuti můžete přidat špetku vanilky nebo muškátového oříšku.

 

11. Čaje a ovocné šťávy

Pitný režim je nezbytný neustále a při nemoci to platí dvojnásob. Čerstvou zeleninovou či ovocnou šťávou nebo bylinkovým čajem určitě nic nepokazíte. Nejlepší na chřipku a nachlazení je čaj šípkový, z černého bezu a lípy, heřmánkový, fenyklový nebo anýzový.

Doporučené články