V lednu to chce zlehka: Máme pro vás recepty od fitness trenérky

Máte dost sladkého cukroví a tučného masa? Poradíme vám, jak se v lednu stravovat a co dobrého si uvařit.

Celý leden vás budeme zásobovat chutnými tipy na zdravá jídla. Těšit se můžete i na soutěže, sledujte náš Facebook! Na Instagramu se zase podělíme o zdravé dobroty pro inspiraci. Sdílejte i vy své fotky s hashtagem #fitrohlik a ukažte nám, co dobrého zdravého jste si uvařili. Nejlepší fotku odměníme 500 kredity.

O receptech jsme se poradili s Veronikou Dimitrivovou (možná ji budete znát jako FitVeroniku), která nám pomohla sestavit jídelníček na celý týden, od snídaně až po večeře. Veronika je osobní trenérka fitness a lifestylová blogerka (www.fitveronika.cz).

Jak sama říká, lodičky vyměnila za tenisky, kabelku za sportovní tašku a čokokostku z McD za ovesnou kaši. Na blogu spojuje svoje největší zájmy – zdravý životní styl, fitness, běh, fotografii, styling a nakupování, ale také třeba cestování. Je prostě neustále v pohybu.

Základní principy lehkého lednového stravování podle Veroniky jsou:

  1. Jídlo by mělo obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky. Není potřeba se ničemu vyhýbat, tělo potřebuje vše.
  2. Sacharidy jsou ve větší míře potřeba v první části dne, postupně jich ubývá, naopak přibývají bílkoviny, které tělo zasytí.
  3. Není potřeba se vyhýbat určitým druhům masa a jíst například jen kuřecí. Pokud je maso libové, je možné i vepřové, hovězí, krůtí. Ryby jsou důležitou součástí jídelníčku.
  4. Zeleninu je možné jíst kdykoliv v neomezeném množství.
  5. Recepty připravujte na co nejmenším množství oleje (dobrý tip je olivový olej v rozprašovači), ale není potřeba jej úplně vynechávat. Jídelníček obsahuje další tuky ve formě oříšků nebo například avokáda.
  6. Nejlepší přílohou jsou brambory, rýže nebo quinoa. Těstoviny (i kuskus), stejně jako klasické bílé pečivo jsou z mouky a je to tak v podstatě úplně stejné, jako byste jedli knedlík. Pokud neodoláte, volte vždy celozrnnou (ne vícezrnnou, ani mnohozrnnou, ale opravdu celozrnnou) variantu a dopřejte si jí 1-2x týdně.
  7. Mějte vždy na paměti, že záleží nejen na tom, co sníte, ale KOLIK toho sníte.
  8. Nevynechávajte jídla ve snaze ušetřit kalorie, hlad vás stejně dožene.
  9. Zařaďte alespoň 3-4x týdně nějaký pohyb.
  10. Ovoce konzumujte spíše v první části dne. Med, javorový sirup a další sladidla jsou pořád jen cukr v jiné formě. Šetřete s nimi, nebo se jim vyhněte úplně.

Inspiraci na recepty pro každý den od snídaně až po večeři najdete tady

Doporučené články