Jak uchovávat bylinky

bylink-uvod

Bylinky dokáží jídlu dodat tu správnou chuť, a přitom jich stačí jen snítka. Jenže to někdy bývá problém. Kam totiž se zbylým svazkem, když nechcete plýtvat?

1) Zmrazte je

Zmrazením docílíte toho, že bylinky budou při vaření chutnat i vypadat skoro jako čerstvě utržené. Zmrazit můžete skoro všechny druhy bylin. Nejvhodnější jsou polévkové bylinky, jako petržel, pažitka, dále pak kopr, tymián nebo libeček, který je skvělý do brambor.

Zmrazit je můžete několika způsoby. Čerstvé, suché bylinky nasekejte, zabalte do potravinářských sáčků, uzavřete a dejte zmrazit. Takto si můžete např. připravit polévkovou směs společně se kořenovou zeleninou.

Nebo využijte tvořítka na led, na bylinky jsou perfektní. Nasekané je vyskládejte do tvořítka a nakonec zalijte buď vodou nebo kvalitním olivovým olejem. Opět dejte mrazit. Při vaření pak jednoduše použijete tolik kostek, kolik potřebujete.

bylinky-mrazene

 

2) Louhujte je

Vyrobte si domácí bazalkový nebo tymiánový olej. Bazalka je super na dochucení salátů, tymián zase na ryby. Nebo zkuste tymián, rozmarýn a šalvěj. Přidat můžete česnek, pepř nebo chilli papričku na dochucení.

Na louhování použijte uzavíratelné skleněné láhve. Vložte do nich lístky bylinky, vybírejte pouze ty nepoškozené. Zalijte olejem a skladujte takto až 4 týdny na tmavším a chladnějším místě. Stav bylinek v průběhu sledujte, nesmí se kazit. Olej poté sceďte, vyjměte bylinky a znovu přelijte do láhve.  Olej vydrží cca 3 měsíce.

bylinky-výluh

 

3) Udělejte z nich pesto

Jestli milujete pesto např. do salátů, na bagetku nebo k těstovinám, vyrobte si ze zbylých bylinek to domácí. Na pesto se skvěle hodí bazalka, petržel, ale i rukola. Bylinky nasekejte najemno, nebo použijte sekací nůž v mixéru. Dochuťte utřeným stroužkem česneku, namletými oříšky a strouhaným parmazánem. Sýr můžete klidně úplně vynechat a místo něj přidat třeba jen oříšky ( pekany, vlašské nebo kešu).

Směs naplňte do uzavíratelných sklenic s víčkem, zalijte olivovým olejem, aby byly bylinky zcela ponořené, utěsněte a uchovávejte v lednici. Takové pesto je čerstvé bez konzervantů, proto je potřeba ho zpracovat do týdne.

bylinky-pesto

 

4) Usušte je

Je to jeden z nejsnazších způsobů. Bylinky při sušení ztratí něco málo ze své barvy, to jim ale rozhodně neublíží na chuti ani vůni. Ostříhejte jednotlivé listy a části bylinek. Rozprostřete je např. na plech vyložený novinami a dejte na teplejší a suché místo, ideálně k topení. Jednou za den je otočte, aby proschly ze všech stran. Zkontrolujte jejich stav a všechny poškozené vyřaďte. Bylinky jsou usušené, jakmile se začnou v ruce drolit a lámat.

Můžete je namlít ručně v hmoždíři, nastříhat na části pomocí nůžek na bylinky nebo jen rozdrobit v ruce. Sušené je skladujte v suchu ve skleničkách nebo dózách tak, aby nebyly na přímém světle. Při vaření je tak můžete použít stejně jako jste zvyklí u těch kupovaných. Na sušení se hodí všechny druhy bylinek.

bylinky-sušené (1)

Recepty, jak vařit s bylinkami, najdete tady.

Doporučené články