Proč jíst luštěniny a obiloviny

lusteniny uvod00

Nebudeme vám nutit čočku s párkem nebo čočkovku, na kterou neradi vzpomínáte. Ale řekneme vám, proč je dobré zařadit luštěniny a obiloviny do jídelníčku. A taky poradíme, jaké dobroty se z nich dají vykouzlit.

Na tipy, co uvařit, se podívejte tady.

 

Luštěniny

Kromě již známé čočky ze školní jídelny existuje řada dalších luštěnin, které stojí za to vyzkoušet.

 

Čočka beluga

čočka beluga2

Možná znáte jen zelenou a červenou čočku a fazole z plechovky, ale kromě nich seženete i jiné druhy. Čočka beluga je drobná černá čočka. Není nutné ji předem namáčet, a tak se s ní vaří mnohem rychleji, navíc se jen tak nerozvaří. Můžete ji podávat samostatně jako přílohu nebo ji přimíchat do salátu, který vás díky ní dostatečně zasytí.

 

Fazole adzuki

adzuki fazole1

Fazole adzuki jsou malé podlouhlé fazolky tmavě červené až hnědé barvy, mají nasládlou výraznou chuť. Fazole adzuki jsou lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají pozitivní vliv na funkci ledvin.

 

Mungo fazole

mungo fazole1

Mungo fazole jsou menší fazole zelené až červené barvy. Jí se vařené, syrové nebo naklíčené. Chutnají nasládle po hrášku. Mungo jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitaminů skupiny B.

 

Cizrna

cizrna1

Cizrna je kulatá luštěnina s jemně oříškovou chutí. Cizrna se buď nechá nabobtnat a vaří se, nebo ji koupíte již měkkou v konzervě. Cizrna má v kuchyni široké využití. Připravuje se z ní tradiční hummus nebo z ní dají vytvořit i sladké koláče a buchty.

 

Proč si dopřát luštěniny?

Luštěniny jsou přírodním zdrojem důležitých bílkovin, navíc mají (kromě sóji) málo tuků. Obsahují množství antioxidantů a vitamínů. V luštěninách je zastoupeno velké množství vitamínu skupiny B, ale i minerálních látek, jako je železo, vápník, hořčík, zinek nebo draslík, které pozitivně působí na pokožku a vlasy.

Tip: Jestli luštěniny nejíte kvůli nadýmání, existuje snadná pomoc. Luštěniny vždy namáčejte, ideálně přes noc, to efekt omezí, stejně jako vaření a klíčení. Při naklíčení dochází v semenech k enzymatickým procesům, bílkoviny jsou pak lépe stravitelné, tvoří se vitamíny, především vitamín C a E. Klíčky jsou tedy velmi bohatý zdroj minerálních látek a vitamínů a hodí se především do salátů. Pro naklíčení luštěnin je nejvhodnější hrách, cizrna, čočka a fazole mungo.

 

Obiloviny

Pusťte do kuchyně zdravější varianty obilovin, než jen produkty z bílé mouky. Některé z nich ani neobsahují lepek, takže si je mohou dopřát i celiaci.

 

Pohanka

pohanka1

Pohanka patřila k tradiční plodině pěstované na našem území, využívala se hlavně na mletí mouky. Dnes se opět vrací na talíře. Je mnohem lépe stravitelná než pšenice a neobsahuje lepek. Pohanka působí léčivě na cévy, vrací jim pružnost a zmírňuje potíže s křečovými žilami. Obsahuje řadu minerálů, vápník, hořčík, zinek a železo. Z pohanky lámanky, která není v celých zrnech, si můžete připravit snídaňovou kaši. Je hotová rychle a doplnit ji můžete např. kakaem, ovocem či oříšky.

 

Špalda

špalda1

Špalda stejně jako pohanka patřila k tradičním surovinám. Má typickou oříškovou chuť a obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin. Je bohatá na minerály, zejména hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitaminy B1, B2. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje správné trávení. Zároveň zlepšuje regeneraci buněk a chrání před infekcemi. Ze špaldy si můžete připravit výživnou sladkou snídani v podobě kaše.

 

Jáhly

jáhly1

Jáhly jsou vyloupaná zrna prosa. Jde o bezlepkovou obilovinu. Mají vysokou výživovou hodnotu, obsahují až 15 % bílkovin, minerály, vlákninu a vitamíny. Proso je také spojováno se snížením hladiny cholesterolu, pomáhá při cukrovce a migrénách. Jáhly se musí před přípravou několikrát propláchnout a spařit horkou vodou. Příprava je obdobná jako u rýže. Můžete z nich připravit výborný jahelník, kaši nebo rizoto.

 

Bulgur

bulgur1

Bulgur  je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky. Je mnohem lépe stravitelnější než klasická pšenice.  Bulgur se vaří jen krátce a jeho příprava je velmi snadná. Má jemnou chuť a díky tomu ho můžete okořenit a dochutit podle své fantazie. Dá se použít jako příloha, na rizoto, do nádivek nebo karbanátků.

 

Quinoa

quinoa1

Quinoa neboli merlík chilský sice není obilovinou, přesto se tak využívá. Má malá kulatá zrnka, vaří se krátce a navíc neobsahuje lepek. Je přirozeně bezlepková a obsahuje více než 20 % bílkovin, zdravé esenciální aminokyseliny. Ukrývá v sobě i řadu vitaminů, důležitých minerálů (vápník, železo, draslík, zinek, hořčík) a vlákninu. I proto se zařazuje mezi tzv. superpotraviny. Quinoa se hodí jak do salátů, příloh, tak i sladkých pokrmů.

Doporučené články