Fotogalerie: Jak se vyrábí farmářský cider

_MG_8055tata

Tušíte, jak se vyrábí takový cider? Pojďte s námi na exkurzi do výrobny ciderů a moštů značky Tátův sad (seženete na Rohlíku), kde nás výrobou provede sám táta!

Táta Honza s mámou Katkou si totiž v Líšnici nedaleko Prahy koupili rozpadlý statek a poblíž něj vysadili jabloňové sady. Milovníkům dobrého jídla a pití netrvalo dlouho a začali z jablek vyrábět jablečný mošt a kvašený cider.

V sadech vysázeli anglické a francouzské odrůdy jabloní, protože právě jejich jablíčka se chuťově nejlépe hodí pro výrobu ciderů. Ostatně o původ nápoje se dodnes tyto dvě země přou.

_MG_7911

Sklizená jablka je potřeba pečlivě protřídit…

_MG_7831

…a důkladně umýt.

_MG_7874

K výrobě táta používá takzvanou anglickou metodu, která se až do fáze plnění podobá výrobě vína. Z omytých jablek je potřeba nejprve vylisovat jablečnou šťávu…

_MG_7938

Čerstvě vylisovanou šťávu nechá táta vykvasit do sucha, tedy tak, až kvasinky veškerý cukr přítomný v ovoci přemění na alkohol.

_MG_8037

Při plnění do lahví se pak mok sytí CO2, případně doslazuje.

tatuv sad blog

 

Pak už stačí na lahev jen lípnout etiketu, abyste poznali, jestli otevíráte suchý nebo polosuchý cider a je to. My vám ho pak rádi dovezeme až domů. A pokud byste si chtěli udělat výlet, zajeďte se podívat, jak to tátovi a mámě šlape přímo na líšnickém statku ;)

Kam dál?

Doporučené články