Táto, povíš nám, co je to ten cider?

tátův sad23

Proč jsou kvašené mošty neboli cidery stále oblíbenější? „Cider na rozdíl od piva neuspává, na rozdíl od vína má poloviční podíl alkoholu, je zásadotvorný, a tak po něm nepálí žáha,“ vysvětluje Jan Abt neboli „táta“, výrobce českých ciderů a moštů značky Tátův sad.

Poprosili jsme tedy tátu, jestli by nám o svých ciderech, které seženete i na Rohlíku, něco nepověděl…

Můžete stručně představit, co je to vlastně cider, jak se vyrábí a jaké existují varianty?
Cider je ve své podstatě fermentovaný (zkvašený) jablečný mošt.

Z pohledu výrobních procesů existují dvě základní cesty. Anglická, která se až do fáze plnění dá přirovnat k výrobě vína: čerstvě lisovaná jablečná šťáva je přirozeně nebo řízeně fermentována až zcela do sucha, tedy veškerý přítomný cukr v ovoci se nechá kvasinkami přeměnit na alkohol. Při plnění do lahví se pak dle potřeby ředí vodou z důvodu snížení % alkoholu, doslazuje a sytí CO2.

Na druhé straně existuje tzv. „francouzská cesta“, která je podobná jako výroba champagne. Vylisovaný mošt se nechá ve velkém kvasit jen do určité fáze, pak jsou speciální metodou kvasinkám odebrány živiny a cider dál pomalu dokváší v lahvích (kde kvasinky produkují přirozené CO2).

No a pak jsou tu cidery tzv. průmyslové, které jsou vyráběny většinou z jablečných koncentrátů, kdy podíl ovocné složky tvoří zhruba 20 % a zbytek je tvořen vodou, aromaty, barvivy atd.

My jdeme cestou tradiční anglické výroby.

Jak dlouho se výrobě moštů a ciderů věnujete?
Prvních 15 tisíc litrů moštu jsme na dvoře našeho statku vylisovali v říjnu až prosinci 2014. V té době jsme také vysadili 8 hektarů nových jabloňových sadů a cider je všude, kam se podíváš :)

tátův sad12

Co vás přivedlo k nápadu vyrábět zrovna cidery?
Po letech strávených v pražských kancelářích jsme se rozhodli šílenství velkoměsta opustit a unikli kousek za Prahu, do nedaleké Líšnice. Tady jsme si pořídili rozpadlý statek a 6 let se věnovali jeho postupné rekonstrukci. Chtěli jsme naplno využít možnosti, které nám nabízelo místo, kde jsme se rozhodli žít. Máme rádi dobré jídlo a pití. Vysadili jsme tedy zmíněných 8 hektarů jabloňových sadů, pronajali zanedbané a chemicky neošetřené sady v okolí a začali se o ně starat a pustili se do výroby cideru, protože nám prostě chutná :)

Jaké druhy ciderů máte v nabídce? Mají čeští zákazníci nějaké favority?
Aktuálně vyrábíme dva druhy cideru. Suchý, který máme nejraději a který je zcela bez přidání cukru. A pak děláme polosuchý pro ty, kteří se k suchému ještě nepropili… do toho přidáváme špetku třtinového cukru.

Jak to v České republice vypadá s poptávkou po ciderech a moštech? A kdo u nás cidery nejvíce pije?
Jak to vypadá v rámci České republiky, vám nepovím. Ale u nás na statku se dveře netrhnou. Děti u nás ve vsi si chodí pro „Tátův mošt“, v zimě jim ho maminky ohřívají místo čaje, v létě ředí vodou… A tatínkové i maminky houfně přecházejí z piva a vína na tu jablečnou dobrotu. Cider totiž na rozdíl od piva neuspává, na rozdíl od vína má poloviční % alkoholu, je zásadotvorný, a tak po něm nepálí žáha. Mohlo by se zdát, že cider je doménou mladé generace, ale my vidíme naše zákazníky ve věku zhruba od 25 do 55 let.

V Tátově sadu pěstujete anglické a francouzské odrůdy jablek. Proč jsou nejlepší? Dá se cider vyrábět i z českých odrůd?
Obecně jde cider vyrobit z jakéhokoliv jablka. Jenže rozdíl poznáte v konečné chuti. V Čechách máme jablka buď sladká, nebo kyselá. Vždycky je potřeba si uvědomit, co vám zbude v chuti, když se veškerý cukr přemění na alkohol… Cider ze sladkých jablek, která známe ze supermarketů, bude jalový. Z jablek, která mají vyšší kyselinu, bude alespoň svěží… Ve Francii a v Anglii se na výrobu cideru nejčastěji používají hořko-sladká jablka, která mají vysoký obsah taninu. Právě tanin dodává jejich ciderům nezaměnitelnou chuť. Proto jsme neváhali investovat do výsadby sadů s těmito odrůdami a už se těšíme na první sklizeň.

_MG_7911

Před pár dny váš cider získal ocenění na mezinárodní soutěži International Cider Challenge. Čím to podle vás je, že se vaše cidery umí prosadit v mezinárodní konkurenci?
My se máme rádi. Proto chceme dělat věci tak, aby nás to bavilo. A věřím, že když lidé dělají to, co je baví, tak to je na výsledku znát. A je fuk, jestli pochází z Normandie, Pelhřimova nebo z Kamčatky. Z medaile máme velkou radost, ale ten moment, kdy se vám nový zákazník vrátí po týdnu pro další karton… Tenhle po_MG_8216kompcit žádná medaile nevyrovná.

Jak podle vás chutná cider nejlépe?
Cider má mnoho podob. Nám doma nejvíce chutná ve své syrové podobě – tak akorát chlazený, v tenkém vinném skle. V letním odpoledni je skvělý lehoučký „spritz“, kdy si do vychlazeného cideru stříknete trochu jablečného moštu, přidáte pár kostek ledu a dolijete perlivou vodou… No a v zimě je potřeba ochutnat svařený cider se skořicí, hřebíčkem a špetkou třtinového cukru.

Pokud jde o budoucnost Tátova sadu a výroby moštů a ciderů obecně, máte nějaké plány nebo sny?
Naším snem je žít spokojený život, dobře vychovat naše děti, vyrábět cider, který bude nám i lidem chutnat, starat se o přilehlé jabloňové sady. A jednou to celé předat další generaci.

Můžou se na váš sad a na vaši výrobnu přijet zákazníci podívat osobně?
Rozhodně. Vrata našeho statku jsou všem otevřená. Když nám to čas dovolí, rádi každého provedeme naší výrobnou, dáme ochutnat, co zrovna zraje v bečkách. Ve stodole nad cidrovnou máme navíc 3 útulné pokojíky, pokoje pro hosty, které pronajímáme.

exterier_31

Kam dál?

Doporučené články