Banány jsou nejprodávanější položkou na Rohlíku. Dokonce i rohlíky nechávají za sebou :) Přitom dovážet a prodávat banány je docela věda. Jde o jedno z neprodávanějších druhů ovoce nejen u nás, ale i ve světě.
Přitom je na dopravu a převoz také z nejchoulostivějších. Podívejte se na banány blíže, pochopíte, proč jsou někdy zelenější a jindy zralejší.
Jak banány putují do českých obchodů
Největším producentem banánů je Indie a Čína. Pak také oblasti kolem karibských ostrovů a ve střední Americe, kde je vysoká vlhkost vzduchu a průměrná teplota se pohybuje kolem 27 °C. Do Česka se dováží kolem 160 tisíc tun banánů ročně a patří do první pětky dovážených potravin.
Banány se dopravují pomocí lodí speciálně upravených pro jejich transport. Banány se sklízejí v tzv. technické zralosti, nikoliv konzumní. To znamená, že se sklízejí ještě zelené a dozrávají až během transportu. Díky tomu je možné banány dovézt do obchodů včas v neporušené kvalitě. Jejich slupka je totiž velmi náchylná na jakoukoliv manipulaci a při doteku hned hnědne a černá. Pokud by se banány česaly až v úplné zralosti, nestihly by je dodavatelé do obchodů dovézt vůbec.
Stupně zralosti banánů
Není banán jako banán. Někdy se k vám dostane více zelenější, jindy již zralejší s tečkami.
Jak to s banány tedy je?
Většinou je koupíte ještě mírně nedozrálé, což ale není vůbec na škodu. Banány nechte jednoduše dozrát doma při pokojové teplotě. Měly by být sytě žluté s drobnými hnědavými tečkami. Tečky nejsou nic špatného, pod slupkou se skrývá jen zralý měkký banán. Nikdy banány neskladujte v lednici, teploty pod 13,5°C nesnášejí, začnou šednout, ztrácejí na kvalitě a chuti.
Banán z blízka
Banány jsou zdravé. Obsahují minerály, jako draslík, hořčík, fosfor, železo a vitamíny (nejvíce C, D a E). Jsou přírodním zdrojem sacharidů, obsahují sacharózu, fruktózu, glukózu a důležitou vlákninu. Díky tomu jsou vhodné jako svačina, dodají energii a pomáhají při trávení.
Zajímavé je, že se nutriční hodnota banánů během dozrávání mění. Čím je zralejší je, tím je sladší a má více sacharidů. Nezralé banány obsahují škrob (ten může způsobovat nadýmání), který se během dozrávání mění a transformuje na jednoduché cukry (monosacharidy, disacharidy), ty dodávají banánu jeho sladkou chuť.
Zralejší banán také obsahuje více antioxidantů, které pomáhají v prevenci proti rakovině. Čím tmavší jsou skvrny na banánu, tím větší prospěch bude mít na imunitní systém. Proto se se nebojte konzumovat tečkované banány, nic jim není :)
Jak si banány vychutnat?
Každý zákazník preferuje jiný stupeň zralosti. Naštěstí banány můžete nechat jednoduše dozrát a vychutnat si je tak, jak máte rádi.
Nejlepší je dát si je syrové. Jsou výborné jen tak, ale dá se s nimi v kuchyni doslova kouzlit. Můžete si je pokrájet na kolečka, přidat do oblíbené kaše, jogurtu, zasypat oříšky, kakaem, kokosem nebo strouhanou čokoládou. Rozmixované s avokádem a kakaem z nich při připravíte zdravější verzi čokoládového krému. Díky své konzistenci je využijete do všech možných raw dezertů.
Když vás přepadne chuť, můžete si vyrobit zdravou domácí zmrzlinu. Banány pokrájejte a dejte zamrazit. Pak je už jen rozmixujte dohladka na krém a můžete si vychutnat zmrzlinu, která neobsahuje laktózu :)
Přezrálé banány se hodí do oblíbeného smoothie i do těsta na pečení. Připravte z nich banánové palačinky bez mouky. Jestli jste ještě neochutnali banánových chlebíček, doporučujeme ho zkusit. Těsto je díky banánu krásně vláčné. Nebo jej rozřízněte podélně napůl a osmažte dozlatova na kokosovém oleji. Je to pochoutka, kterou si hned oblíbíte.