Ledové víno? Máme

ledove-vino1

O ledovém víně už jste asi slyšeli. Ale ochutnali jste ho? Přesvědčíme vás, že to stojí za to.

Ledové víno je delikatesa a jeho výroba je závislá hlavně na úrodě a správném počasí. Vinaři totiž nechávají vybrané hrozny na keřích až do prvních mrazů.  Hrozny pro výrobu ledového vína musí být sklízeny při velmi nízké teplotě, jejíž hodnota je definována zákonem. V Česku a v Německu je to minimálně –7 °C a v Kanadě –8 °C. Takto přezrálé hrozny mají vysoký obsah cukru, a vína z nich jsou tím pádem sladší. Na ledové víno se používají pozdní odrůdy, např. Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.

Množství vyrobeného ledového vína může negativně ovlivnit nepříznivé počasí. Hrozny může před prvními mrazy napadnout hniloba. Mohou být znehodnoceny ptactvem, které si hrozny zabere jako potravu pro sebe (jsou chytří). Vinař tak musí vynaložit velké úsilí, aby vůbec nějaké ledové víno vyrobil. To vše se odráží na vyšší ceně vína. Láhve ledového vína jsou většinou stáčeny po 200 ml.

ledove-vino3

Hrozny ze sklizně nesmí během výroby rozmrznout. Po celou dobu lisování by měly mít teplotu pod 6 °C. Díky tomu zůstává zmrzlá voda uvnitř hroznu v lisu a ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Ledové víno má vysoký zbytek cukru. Díky tomu je sladší, aromatické, plné chuti. Má nižší obsah alkoholu mezi 8 až 9 %.

K čemu podávat ledové víno?

Ledové víno se podává jako aperitiv nebo dezertní. Vychlazené ideálně na 8 až 10 °C. Vychutnejte si ho k dezertu  nebo zmrzlině. Vhodné ale bude i k nasládlým sýrům s ušlechtilou plísní nebo s kachní či husí terinou.

ledove-vino2

Koupit ledové víno na Rohlíku.

 

 

Doporučené články