Jak na skvrny od dětského jídla

skvrny3

Kdo jiný by měl vědět lépe, jak na skvrny na dětském oblečení, než maminka dvou dětí, která nasbírala spoustu dennodenní praxe. Kamila z blogu Vařila myšička si pro vás připravila několik nezbytných rad a tipů, jak na skvrny vyzrát.

Skvrny od jídla na dětském oblečení – co na ně funguje

Kdo je tím nejlepším expertem na skvrny? Ne prací prášek z reklamy, ale máma malého dítěte, která musí denně řešit, jak dostat mrkev z “bodýčka”, rajskou z punčocháčů, bláto z tepláků, fixu z rukávů nebo čokoládovou zmrzlinu z mikiny. Mnohdy je to velká výzva.

Ulehčit práci nám do jisté míry pomůže i prevence, tedy kvalitní bryndák, a samozřejmě vyhrnuté rukávy. Když ani toto nepomůže, tak všichni asi víme, že by se jakákoliv skvrna měla v první řadě co nejdříve namočit, namydlit, zasypat, zastříkat nebo poťupat, aby napáchané škody na textiliích byly co nejmenší. Ze všeho úplně nejlepší by možná bylo vyprat rovnou celé dítě na šedesát, nebo mít jednorázové oblečení a vůbec to neřešit.  Raději ale rychle oddělme sny od reality a pojďme si ukázat osvědčené rady, postupy a triky, jak mít neposkvrněné dítě.

skvrny4

Základní možnosti odstraňování skvrn

Základní možnosti máme dvě. Zaprvé můžeme koupit speciální přípravek na skvrny a na základě vlastní zkušenosti zjistit, na co zabírá. Pro oblečení malých dětí můžeme doporučit třeba ekologický Frosch sprej na skvrny na kojeneckém prádle nebo Frosch sprej čistě rostlinného složení na bázi žlučového mýdla, který dokáže odstranit skvrny od ovoce a zeleniny. Výhodou těchto moderních prostředků je zdravotní nezávadnost, jednoduchost použití a všestrannost.

Druhou možností je pak vyzkoušet generacemi ověřené jednoduché návody, případně v sobě na chvíli probudit mladého chemika a využít prostředky, které doma běžně máme jako je například ocet, jedlá soda, sůl, zubní pasta. Zde je několik konkrétních osvědčených tipů.

Mrkev banán borůvky? Chce to rychlost

První zásadou čištění problematických skvrn je hlavně rychlost.  Pokud skvrně nedáte možnost, aby se vsákla do oblečení nebo zaschla, není nic ztraceno. Skvrnu hned odsajte třeba papírovým ubrouskem a vzápětí odmočte. Skvrnu nikdy nedřete!

skvrny4

Mastnota

S mastnotou si dobře poradí třeba kukuřičný škrob, kterým skvrnu posypte a nechte 15 minut působit. Pomůže i prostředek na mytí nádobí, který nechte chvíli působit a pak jemně vymyjte pod tekoucí vodou. Tato metoda se osvědčila třeba u barevného prádla, které by nějaké “driáky” mohly zničit.  Skvělým a levným pomocníkem je také žlučové mýdlo, které je opravdu všestranné.

skvrny5

Citronová šťáva na trávu i ovoce

Na skvrny od trávy nebo ovoce, které nevypere klasický prášek, můžete zkusit citronovou šťávu. Zkoušejte ale raději jen na světlém oblečení.

Kakao

Pro odstranění nepoužívejte horkou vodu. Skvrnu můžete odstranit obyčejnou slanou vodou. Jemně propírejte v ruce, dokud skvrna nezmizí. V případě potřeby můžete dočistit již zmíněným žlučovým mýdlem.

Kečup a červená řepa

Okamžitě oblečení namočte do studené vody. Na postižené místo naneste kašičku z pracího prášku a promněte v ruce.

skvrny1

Čaj

Skvrnu pokapejte citronem, nechte chvíli působit a jemně přeperte v ruce.

skvrny2

A nejdůležitější rada na závěr

Pokud se z těch fleků nechcete zbláznit, tak dítěti vždycky kupujte zmrzlinu podle barvy jeho trička :)

Rohlik_Rohlicek_1200x628

A pokud chcete nakupovat dětské zboží včetně přípravků na šetrné praní s dopravou zdarma, máme jeden tip. Vstupte do Rohlíčku a využívejte všechny další výhody.

Doporučené články