Svačinky do kočárku

svacinky

Další díl s Kamilou z blogu Vařila myšička je tu. Tentokrát se podíváme na svačinky pro malé děti. Venku je totiž konečně hezky, takže se s kočárkem dá vyrazit na celé odpoledne ven.

Na svačiny nezapomínejte

Svačinka je velmi důležitou součástí celodenního jídelníčku malých dětí, neměla by tedy sloužit jen jako “nějaká” výplň mezi snídaní a obědem. Tak jako všechno u výživy malých dětí, i u svačinek je občas nutné přimhouřit oko a dělat kompromisy. Než máte dítě v kočárku, můžete si stokrát plánovat, že Vaše dítě nebude žužlat bílý rohlík ze supermarketu. Když ale potřebujete nakoupit, tak se občas ten “hohlik” hodí. Nebo nakupujte online na Rohlíku:)

A jaké parametry má ideální dětská svačinka? Měla by být především nutričně bohatá, tedy obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky, vitaminy, minerály a biologicky aktivní látky. Měla by být také pestrá, rozmanitá a co nejvíce čerstvá. Laicky řečeno není dobré dětem ke svačince dávat jednu věc pořád dokola, obzvlášť, když se jedná o nějaký “průmyslový” produkt, který obsahuje zbytečná aditiva.

toustik-naparena-mrkev-boruvky

Pohrajte si s barvami

Jedno se základních pravidel zdravé stravy je to, že by měla být “barevná”. Barvy hrají velmi důležitou roli, jelikož každá barva je zdrojem unikátních ochranných látek. Zkuste třeba dodržet pravidlo, že v rámci svačinky dítěti nabídnete alespoň 2, lépe 3 barvy. Uvidíte, kolik možností se Vám v rámci svačinek náhle odkryje.

Možností svačin je nepřeberné množství. Jejich pojetí se odvíjí od věku dítěte a jeho celkových potřeb. Jinak budeme přistupovat ke svačině u dítěte, které by kdykoliv během dne snědlo mámu tátu, jinak zase u dítěte, které papá opravdu malinko a je cílem dostat do menšího množství stravy velké množství živin. Jedná se o  “nutriční svačinky”, které obohacujeme o další potraviny bohaté na živiny. Do obilného krému je možné přidat třeba mleté mandle nebo sezamovou pastu tahini, půl lžičky kokosového oleje či sušené špaldové klíčky …

Pozor na křupky, piškoty a pečivo   

Často v terénu vídám, že maminky dávají dětem do kočárku na chroupání křupky nebo piškoty. Na první pohled praktické, moc to nedrobí a nešpiní, dětem to chutná, dobře se to jí. Háček je ale v nedostatku mikroživin. Samotné křupky nelze považovat za plnohodnotnou svačinu, je zapotřebí je doplnit třeba o mléčný výrobek, ovoce nebo zeleninu. To samé platí u piškotů a pečiva.

Syrová zelenina?

Čerstvá zelenina má své výhody, obsahuje řadu enzymů, které se jinak tepelnou úpravou zničí. U některých druhů zeleniny je ale naopak výhodnější přistoupit k jejich tepelné úpravě, o to víc, když ji chceme podat malým dětem. Tak třeba mrkev. V syrové podobě je pro dětské bříško velmi těžce stravitelná a využitelná. Mrkvičku přitom stačí nakrájet na špalíčky a krátce upravit nad párou. Dětem se lépe kouše, nehrozí vdechnutí tuhých částí a lépe vstřebají obsažený betakaroten.

Pár nápadů na svačinky do kočárku:

svacinka-hrozno-tvrdy-syr-amarantove-tycinky

Tyčinky pro děti – ne všechny jsou vhodné

Když není vždy čas na domácí přípravu svačinek, hodí se mít po ruce kvalitní zdroj nějakých tyčinek, které můžete mít vždy v kočárku připravené. U tyčinek pak rozhodně nespoléhejte na lákavé nápisy či líbivé obaly s pohádkovými postavičkami, ale vždy se podívejte do složení. Ovocné tyčinky pro děti by rozhodně měly být bez přídavku cukru, aromat, barviv a konzervačních látek.

Tyčinky nemusí být jen ovocné, ale i s přídavkem obiloviny, třeba ovesných vloček. Oblíbené jsou u dětí také různé křupavé tyčinky, které se dají koupit i v bezlepkových variantách. Opět je ale nutné takové tyčinky doplnit o další potraviny jako je třeba sýr nebo ovoce.

kapsicky-pro-deti-bezlepkove-piskoty (1)

Zdravé kapsičky

Když před mámou malého dítěte řeknete slovo kapsička, určitě si nepředstaví kapsu z listového těsta naplněnou pikantní masovou směsí, ale malý pytlíček, který v sobě skrývá různé náplně. U ovocných kapsiček si jen pohlídejte, aby obsahovaly jen 100% ovoce.

Praktickou a zdravou svačinkou pak mohou být doma naplněné kapsičky. Jedná se o průhledné pytlíčky, které mají stejný princip jako ostatní kupované kapsičky. Jen do nich doma dáte, co je libo. Může se jednat o jednodruhové či vícedruhové ovocné pyré nebo kombinaci ovocného pyré a obiloviny (broskve a ovesné vločky) nebo kombinace ovoce a mléčného výrobku ( banán a jogurt).

Nejdůležitější rada na závěr

Malé děti v kočárku velmi baví krmit zvířátka. Až tedy budou mít na klíně Vámi s láskou vyrobený moučník či pytlíček koupených bio sušenek, pohlídejte si, zda to skončilo v bříšku vašeho miláčka nebo to sezobl nějaký holub :)

Vyzkoušejte recept na domácí sýrové tyčinky s Lučinou.

Celý recept tady.

RECEPT-tycinky-z-Luciny-kocarkova-svacina

Chcete nakupovat dětské kapsičky, tyčinky, snacky a suchary s dopravou zdarma? Registrujte se do dětského klubu Rohlíček. Pro všechny nastávající rodiče a děti do 4 let.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

————————

 

RECEPT

 

Domácí tyčinky z Lučiny

Doporučené články