Jak doma neplýtvat potravinami

- v Rohlíkovo

Denně se v ČR vyhodí kvantum potravin. Nám se tento stav dlouhodobě nelíbí a snažíme se v rámci možností chovat ohleduplně. Proto plánujeme, kolik čeho objednáme. Co se neprodá, objevíte v naší sekci Last Minute a spolupracujeme také např. s  Potravinovou bankou, kam darujeme potraviny, které bychom jinak museli vyhodit.

Proti plýtvání můžete ale bojovat i doma. Jak? Mrkněte se na naše základní a přitom jednoduché tipy, které můžete zavést klidně hned.

Plánujte si nákup

Vaříte, připravujete si jídlo do práce, do školy nebo pro děti? Víte, kolik toho za den, týden skutečně spotřebujete? Naplánujte si nákup surovin v takovém množství, které zužitkujete, aniž byste museli něco vyhazovat, protože to nestihnete zpracovat.

appka_blog

FIFO

Stejně jako dodržujeme tohle pravidlo u nás na skladě, můžete ho aplikovat vy doma. Co první přijde do lednice, to první musí taky ven. Nestane se vám tak, že objevíte prošlý jogurt, mléko, nebo salám.

Správné skladování

Každá potravina má ideální způsob, jak ji skladovat. Víte, že banány a rajčata by neměly přijít do lednice? Existují pravidla, kam jakou potravinu v lednici uložit. Vejce do horních přihrádek, zeleninu zase do spodních. Tak jak vidíte na obrázku.

Lednice---Popisky (1)

Zamrazování

Když už nakupujete do zásoby nebo předem zjistíte, že něco nestihnete spotřebovat, využijte mrazák. Díky mražení zachováte kvalitu potravin i živiny. Skvěle se dá zmrazit maso, zelenina, ovoce nebo klidně i hotový vývar. Použijte nádobky, díky kterým si suroviny můžete naporcovat. Tak si třeba připravíte přezrálé banány na výrobu skvělého smoothie nebo domácí zmrzliny. Pokrájenou zeleninu do polévky, nebo vývar z tvořítek na led, který můžete použít místo toho kupovaného. Možností je spousta, stačí jen najít místo v mrazničce.

mrazak

Kompost je poklad

Máte doma zahradu? Pak třiďte tzv. biolgický odpad. Zbytky zeleniny a ovoce skvěle poslouží jako budoucí hnojivo pro vaše rostliny. Škoda nevyužít té nejstarší metody pro hnojení. Pokud nemáte zahradu, vůbec nevadí. Dnes se dají sehnat i domácí kompostéry. Zbytky do nich vhodíte a počkáte. Vše se děje samo. Kompost pak můžete využít pro vaše pokojové rostliny nebo bylinky.

Vařte ze zbytků

Z okrajků zeleniny, slupek cibule a kostí z kuřete uvaříte ten nejlepší vývar. Z petržele  nebo mrkvové natě zase vyrobíte skvělé domácí pesto. Houby, rajčata i plátky ovoce můžete usušit. Bylinky také a pak je využít stejně jako běžně kupované koření.

Oživte zeleninu a bylinky

Povadly vám ředkvičky, salát nebo bylinky? Dejte jim napít vody. I řezané bylinky se ve sklenici s vodou vzpamatují a můžete je klidně použít i další den. A jestli chcete zkusit experiment, vypěstujte si z pecky od avokáda rostlinu.

Avocado seed with root and sprout with leaves in glass with water – fourth growth stage of avocado plant

Pomozte nám zachránit jídlo. Nakupujte v naší sekci Last minute nebo si dejte do košíku nestandardní zeleninu.