Když už malí prckové sahají po chlebu a rohlíku, nastává otázka, co jim na pečivo namazat.
Kamila z blogu Vařila myšička se s námi podělí o své osvědčené tipy na zdravé verze pomazánek pro děti. Protože každá máma přece ví, že tohle je vděčné téma.
Co na chleba?
Toť zásadní otázka a teď jak ji vyřešit. Zvlášť, když chceme, aby to “něco” bylo zdravé. Máme tu takové ty klasiky jako šunku, plátek sýra, žervé, pomazánkové máslo a tím mnoho lidí končí.
Buď chybí nápady nebo u zbytku rodiny naráží na nezájem zkusit nové chutě, barvy a konzistence. Není to leckdy jednoduché, přesto stojí zato se zamyslet, jak ten talíř vylepšit, především z pohledu správné výživy. Řešením je začít dělat domácí pomazánky, které mají řadu výhod. V první řadě to je kontrola nad složením. 4 ingredience vám bohatě stačí k dokonalému výsledku a jediným aditivem může být vaše fantazie.
V druhé řadě je to cena. Komerční pomazánky nejsou levnou záležitostí a pokud potřebujete nakrmit celou rodinu, jsou ty domácí jasnou volbou. Můžete je i různě nastavovat obilninami, jak to dělaly naše babičky. Třetí výhodou je pak chuť. Domácí je prostě domácí, co více dodávat. Navíc můžete ovlivňovat množství soli, což je u malých dětí důležitá věc.
Základ pomazánky může tvořit čerstvý sýr, tvaroh, ricotta, sýr cottage, pro starší děti občas tofu. Zkuste čerstvou i tepelně zpracovanou zeleninu, kterou můžete zkombinovat třeba s vejci.
Jemná chuť vyhrává
Většině malých dětí nesedí výrazné chutě pomazánek, proto na to jděte jemně, takzvaně “od lesa”. Obzvlášť, když chcete zavést něco nového. Jako základ pomazánky použijte třeba čerstvý smetanový sýr a postupně přidávejte různé ingredience. Lžíci rozmixované cizrny nebo červené čočky, rozmačkaného tuňáka nebo napařenou brokolici, případně na jemno nasekané čerstvé bylinky či uvařený žloutek.
Pomazánky se zeleninou
Jsou skvělou možností, jak do dětí dostat zeleninu. Čerstvou i tepelně upravenou. Můžete ji do jakékoliv pomazánky najemno nastrouhat a nikoho možná ani nenapadne, že jí mrkev nebo celer. Počítejte jen s tím, že čerstvá zelenina do pomazánky časem pustí nějakou vodu. Zeleninu tedy předem krátce napařte, pokud chcete pomázánku uchovat do druhého dne. Napařená mrkev je navíc pro děti lépe stravitelná a z nutričního pohledu využitelná.


