Jak správně uchovávat potraviny v lednici

rohlik-sunky-syry-dozy

Když nakupujeme potraviny, dbáme na to, aby byly čerstvé, bez vady, bez plísní, zkrátka takové, abychom jejich pozřením nevpravili do těla to, co by mu škodilo. Nákupem či výběrem potravin to ale nekončí.

Musíme se k nim chovat „slušně“ podle prověřených pravidel. A v tom nám pomáhá lednice, moderní přístroj, bez kterého se už v dnešní době těžko někdo obejde. To raději drhout prádlo na valše než nemít lednici. Neznamená to ale, že do ní budete dávat všechno…

 

Co do lednice nepatří a proč

rohlik-co-do-lednice-nepatri

Banány – Nevyhovuje jim teplota pod 12 stupňů. Místo, aby při dozrávání sládly, tak ztrácí chuť.

Batáty a brambory- Přílišné chladno jim nesvědčí, v pokojové teplotě je zase musíte brzy spotřebovat.  Ideální je teplota 7 stupňů.

Citrony – V chladu ztrácejí šťávu. Pokud je chcete přeci jen dát do lednice, omezte přístup vzduchu. Dejte je do potravinového sáčku nebo dózy.

Rajčata – V lednici nemají šanci ideálně dozrát. A pokud už zralá jsou, tak v lednici moučnatí a ztrácejí chuť.

Okurky – Zatímco v suché chladné spíži vám okurka vydrží v pěkném stavu i dva týdny, v ledničce poměrně rychle změkne a podlehne zkáze. 

Cibule a česnek – Doporučuje se skladovat je suchém, tmavém a chladném místě. Špatně snáší vlhkost, díky které mohou začít snadněji hnít.

 

Co kam v lednici dát + další praktické tipy

Pro správné uchovávání potravin se vždy řiďte doporučením konkrétního výrobce, obecně však platí, že do horního fochu patří mléčné výrobky jako jogurty a smetany a uvařená jídla, doprostřed patří sýry, uzeniny, čerstvé mléko. Do spodní přihrádky dejte maso, ryby, drůbež. Součástí každé lednice pak bývají boxy na ovoce a zeleninu. Dveře lednice jsou pak „nejteplejším“ místem, patří sem džusy, minerálky, otevřené víno, otevřené marmelády, vejce, máslo, kečup, hořčice.

rohlik-lednice-usporadani

– Balené zavakuované potraviny jsou ideálně chráněné před nežádoucími mikroorganismy

– Nebalené sýry a šunky kupované „na váhu“ vždy umístěte do uzavíratelných dóz. Nejlépe skleněných. Obezřetní buďte především u sýrů tipu Niva, které obsahují plísně.

– Hotové jídlo přendejte ideálně do vzduchotěsné dózy, lépe si tak zachová své kvality

– Lednici nenechávejte namraženou, má daleko vyšší spotřebu

– Pokud chcete prodloužit trvanlivost potravin, pořiďte si vakuovací systém

– Moderní lednice se dají pořídit se speciální vnitřní antibakterální úpravou

– Zbytečně ji nepřeplňujte produkty jako uzavřené plechovky, zavařeniny či med. Jedná se o trvanlivé potraviny a normální teplota jim nevadí.

rohlik-do-lednice-zbytecne-1

 

Čistota půl zdraví

Moderní trendy sice praví, že přehnaná čistota a úzkostlivost dětem neprospívají, přesto jsou místa, kde se zvýšená péče vyplatí. A tím je lednice, která může být doslova doupětem pro celé příbuzenstvo příšerek s.r.o. A to, že žádnou špínu nevidíte ani necítíte  ještě neznamená, že tam není. Minimálně jednou za měsíc tedy vnitřek ledničky důkladně vytřete vodou, do které můžete přidat ocet. Ten působí antisepticky a zároveň pohlcuje pachy. Výborně poslouží i voda změkčená jedlou sodou. Pokud chcete použít nějaký „hotový“  přípravek, vyhněte se chemickým dryákům určeným pro péči o domácnost a sáhněte po takovém, který je určen přímo buď pro péči o lednici, nebo neobsahuje nezávadné látky. Pro rychlé setření nějaké nehody v lednici jsou pak praktické kuchyňské vlhčené ubrousky. 

 

Od slepice do lednice?

Vejce obohacují jídelníček malých dětí o kvalitní bílkoviny a důležité mikroživiny. Hodí se skvěle  k zapékání, můžeme je uvařit natvrdo a použít jako přílohu místo masa, nebo z nich vyrobit těsto a upéct něco sladkého. Taková babiččina bábovka ze šesti vajec nemá chybu. Vejce vypadají tvarem sice všechna stejně, kvalita však může být rozdílná. Mnoho rodičů proto preferuje vajíčka z farem nebo z domácího chovu, která mají své výhody, ale i rizika.  Tím rizikem je trus slepic, který se nachází na povrchu domácích vajec a nachází se v něm původci různých onemocnění. Proto taková vejce nikdy nedávejte neošetřená do lednice, kde mohou kontaminovat další potraviny. Obzvlášťě ty, které se nebudou tepelně zpracovávat. Pokud potřísněné domácí vejce důkladně omyjete, myslete na to, že jste z něj smyli i ochrannou vrstvu, tudíž je třeba jej rychleji spotřebovat. Obecně pak platí, že při manipulaci s jakýmikoliv vejci je třeba dbát zvýšené hygieny a pečlivě si umývat ruce i kuchyňské náčiní. Mnoho maminek by sice rádo shodilo nějaké to kilo, bude však lepší toho dosáhnout zdravou stravou a pohybem, ne salmonelou… Aby byla salmonela ve vejcích opravdu spolehlivě zničena, měli byste je vždy upravovat při teplotě nejméně 71 °C, při níž žloutek ztuhne.

rohlik-vejce

 

Není důležitý jen obsah, ale i forma

Obsah lednice je na prvním místě. Na tom se asi shodneme všichni. Není ale důležité jen to,  co je v lednici, ale i co je na lednici. V mnoha domácnostech totiž funguje jako důležitá „nástěnka“. Mně se velmi osvědčilo umístit na lednici dětský kalendář, kam s dětmi vždy na každý měsíc společně vepíšeme důležité termíny a plány. Pak tam také máme seznam oblíbených jídel, aby byla rychlá inspirace vždy po ruce. A „motivační“ fotka amerického dítěte, kterému je jedna židle malá, také není k zahození. Jen ať si doma všichni uvědomí, že správné stravovací principy je třeba dětem předat už odmalička. Ať je v budoucnu lednice jejich sluha, ne zlý pán :)

Doporučené články