Jak se vypořádat s alergií na lepek a laktózu u dětí

rohlicek - alergie5

Praktické tipy, jak se vyrovnat s alergií na určité druhy potravin u dětí.

Pokud máte doma alergické dítě na lepek nebo laktózu, přijde vám vhod tento článek plný praktických tipů, jak si s tím doma poradit.

Myslím si, že je zbytečné zahlcovat vás teorií ohledně detailů toho, co jsou a nejsou alergie a na co všechno mohou být. Všechny ty alergie a intolerance jsou velmi individuální. Jedna věc ale jasná je. Žádný rodič nechce, aby je jeho dítě mělo. Téma je to ale zásadní už jen proto, že alergií či nějakou intolerancí potravin trpí až 1/3 populace. V případě dětí pediatři uvádí číslo okolo 6-8 %. To, proč vznikají a proč jich je v dnešní době čím dál více by vydalo na samostatný článek. Podstatné pro teď je to, jak s nimi tedy naložit, když už zkrátka jsou. Jakmile se prokáže nebo je zde předpoklad nějaké alergie, stáváte se chtě nechtě potravinovým detektivem. Jídelníček vašeho dítěte je složitý případ, kterému ale trpělivostí a nějakým tím bádáním přijdete na kloub. Často se používá obecný pojem „alergie“. Pro vymezení hracího pole je ale třeba objasnit 2 pojmy –  alergie a intolerance.

rohlicek - alergie6

Co je alergie

Může se objevit v kterémkoliv věku, u dětí se může časem vytratit. Vždy se jedná o reakci imunitního systému a k jejímu spuštění stačí i velmi malé stopové množství alergenu. Alergenní je vždy bílkovinná složka potraviny. Mezi nejčastější alergeny u nás patří kravské mléko, vejce, ořechy, ryby, korýši, burské oříšky, sója a pšenice. O těchto alergenech musí výrobci na obalech potravin vždy informovat. Alergie se neprojevují jen reakcí na kůži, ale i křečovitými bolestmi v břiše, otoky v obličeji, svěděním jazyka, stažením hrdla. Třeba při alergii na mléko je tedy nutné mléko a výrobky z něj ze stravy úplně eliminovat.

 

Co je potravinová intolerance

Zatímco alergie je tedy porucha imunitního systému, tak intolerance je porucha metabolismu, kdy většinou chybí nebo dostatečně nepracuje enzym, který má na starosti zpracovat určitou složku potraviny. Třeba klasickým příkladem je intolerance laktózy, kdy tělu chybí enzym laktáza.

Při laktózové intoleranci stačí mnohdy přejít na zakysané mléčné výrobky, případně vyhledat  výrobky se sníženým obsahem laktózy nebo zcela bez ní. Dítě může jíst veškerou zeleninu, ovoce, maso, ryby, obiloviny, vejce, tofu, zmíněné zakysané mléčné výrobky dle individuálního stavu.

Možnosti jsou díky dnešní době opravdu široké. Bez problémů seženete mléko, bílý jogurt, Lučinu, máslo, tvaroh, smetanu i pomazánkové máslo bez laktózy. Žádá katastrofa se tedy nekoná a můžete vytvořit svačinky, omáčky, moučníky či pomazánky bez omezení.

 

rohlicek - alergie3

Praktické tipy přímo od maminek alergických dětí

Místo klasického mléka vyzkoušejte třeba rýžové nebo quinoové. Výborné je také mandlové, kokosové nebo různá oříšková, pokud je dítě smí. Lze z nich připravovat kaše i moučníky.

Smetanu můžete směle nahradit rýžovou nebo ovesnou

Pečivo lze nahradit různými křupavými chlebíky, ale také doma vyrobenými placičkami z jáhel nebo dýně.

Místo másla lze použít rostlinné tuky, které neobsahují mléčnou složku, na pečení je skvělý kokosový olej

Vejce lze v pečivu nahradit psylliem, chia semínky nebo banánem

Mléčné výrobky můžete nahradit domácími obilnými dezerty jako jáhlový nebo pohankový, které jsou zároveň i bezlepkové

Je třeba se zamýšlet i nad výběrem masa. Při alergii na vejce může dítě reagovat na kuřecí, případně i krůtí maso.

Při alergii na mléko nedělá dobře hovězí ani telecí, mezi „bezpečná“ masa patří králík a jehněčí

Různé placičky lze připravovat i zcela bez mouky. Vyzkoušejte jen rozmixovat banán, přidat vejce a upéct malé lívanečky nebo palačinky

rohlicek - alergie2

Jak to jde bez lepku?

Lepek, velký strašák dnešní doby, kterému se vyhýbají i lidé, kteří ho ze zdravotních důvodů nemusí ze stravy vylučovat. Kde je problém? Ne v lepku samotném, ale v celkovém množství, v jakém se dnes konzumuje. Pokud zdravému dítěti dáte třeba 2x denně potravinu s lepkem, nic se nestane, vždyť se jedná o kvalitní rostlinnou bílkovinu.

V pořádku už ale není, když dítě běžně snídá pečivo, ke svačince dostane piškoty, k obědu knedlíky s omáčkou, odpolední sváču zajistí klasický domácí moučník a večeři namazaný chleba nebo nějaké těstoviny. I pro zdravé dítě je totiž prospěšné zařazovat do jídelníčku větší množství přirozeně bezlepkových potravin, které mimo jiné zajistí pestrost stravování. Místo pšenice tedy častěji zařazujte rýži, jáhly, pohanku a kukuřici.

 

rohlicek - alergie4

U dětí, které už problém mají, lze pak rozlišovat alergii na lepek a celiakii. Podstatné je pro teď to, že se obě řeší stejným způsobem, a to bezlepkovou dietou. Z jídelníčku dětí je tak třeba důsledně odstranit příčinu zdravotních potíží, kterou je právě směs bílkovin v lepku vyskytující se v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Cílem je tedy vyhýbat se těmto obilovinám, přitom ale zachovat vyvážený jídelníček s podílem kvalitních sacharidů. Při výběru potravin je pak nejjednodušší vybírat ty, které jsou označené jako bezlepkové.

Další možností je pak číst etikety a pátrat. Skvělé je, když to někdo udělá za Vás jako třeba Rohlík, který má na webu speciální sekci „Bezlepkové výrobky“. Z konkrétních výrobků, které jsou vhodné i pro děti stojí za povšimnutí třeba tyto:

tyčinka 100% ovoce  jako rychlá svačinka do ruky

pohanková mouka, ze které můžete dětem připravit třeba domácí sušenky nebo palačinky

kukuřičné nebo pohankové křupky, které ale vždy doplňte dalšími živinami jako jogurt nebo ovoce

ovocné kapsičky do ruky, které by měly vždy obsahovat jen 100% ovoce bez přidaného cukru, konzervantů a barviv

rýžové těstoviny jako alternativa běžných

bio bezlepkový pudink, který můžete uvařit i s rostlinným mlékem

přirozeně bezlepkové jáhly, které pro děti kupujte v bio kvalitě

výrobky z amarantu, třeba tyto těstoviny neobsahují ani vejce

Bez lepku dnes můžete sehnat v podstatě cokoliv, třeba i kečup a pivo :)

 

Rada na závěr

Není důležité, co nás v životě potká, ale jak na to zareagujeme. Hlavní je nenechat se zbytečně vystresovat, i když třeba váš mrňous nesnáší lepek nebo mléko. Jídlo musí chutnat a musí být u něj především dobrá nálada, což rozhodně jde i s bezlepkovými palačinkami nebo bezmléčnou jáhlovou kaší z rýžového mléka.

 

Chcete nakupovat dětské zboží s dopravou zdarma? Zapojte se do Rohlíčku. Klubu pro rodiče a děti do věku 4 let. Využívejte i dalších výhod a šetřete při každém nákupu.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

 

Doporučené články