15 nejoblíbenějších druhů těstovin: které máte nejradši vy?

- v Rohlíkovo
Untitled design (1)

Pokud máte rádi italskou kuchyni, dobře víte, že těstoviny v Itálii nesmí chybět na žádném stole. A už dávno to není jen o kolínkách a špagetách, které všichni dobře známe ze školních jídel. Je to neuvěřitelné, ale v italské kuchyni najdete více než 400 různých druhů těstovin. Připravili jsme pro vás malého průvodce neoblíbenějšími italskými těstovinami, takže už nikdy nebudete muset tápat v jídelním lístku, co vlastně všechny ty složité názvy znamenají.

 

Untitled design (2)

15 nejoblíbenějších druhů těstovin

Untitled design - kopie shutterstock_524697802 shutterstock_237974506
1. Penne 2. Tortellini 3. Spaghetti
Krátké zkosené rourky, hodí se především k hustějším omáčkám – sýrovým nebo smetanovým. Těstoviny ve tvaru prstýnku plněné masem, špenátem nebo sýrem. Dlouhé tenké provázky, podávají se většinou s rajčatovými omáčkami nebo kečupem.
shutterstock_75657355 shutterstock_438802741 shutterstock_192162791
4.  Lasagne 5. Gnocchi 6. Fusilli
Lisované těstoviny ve tvaru obdélníků, výborné jsou špenátové nebo s mletým masem. Noky, většinou vyráběné z bramborového těsta. Těstoviny vřetenovitého tvaru, hodí se především do salátů a k masovým omáčkám.
shutterstock_250382761 shutterstock_437784565 shutterstock_536932399
7. Farfalle 8. Ravioli 9. Tagliatelle
Jedná se o těstoviny ve tvaru motýlků či mašliček, hodí se především k omáčkám. Jedná se o plněné těstoviny, náplň může být různá. Jednoduše široké nudle.
shutterstock_123434629 shutterstock_60714694 shutterstock_247760053
10. Linguine 11. Maccheroni 12. Cannelloni
Podobné špagetám, říká se jim také jazýčky. V podstatě to jsou užší lasagne nebo placaté špagety. Těstoviny podobné špagetám, jen jsou silnější a uvnitř duté. Závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi. Jsou ve tvaru dutého válečku, které se plní většinou sýrem, ricottou, špenátem nebo mletým masem a zapékají v troubě s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou.
shutterstock_598492493 shutterstock_400190902 shutterstock_381203851
13. Pappardelle 14. Fettuccine 15. Orecchiette
Do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle. Těstoviny vhodné hlavně k sýrovým a smetanovým omáčkám, vzhledem připomínají pásky. Tyto těstoviny si nespletete, tvarem připomínají skořápky ořechů.

Máte rádi italskou kuchyni? Objevte spoustu delikates v našem italském týdnu.

italsky tyden rohlik