Tento geniální průvodce z vás udělá opravdového znalce vína

- v Rohlíkovo

shutterstock_623527610

 

Jak si vybrat to správné víno k večeři? Úspěch opravdového odborníka se skrývá v detailu. A o víně to platí dvojnásob! Jaké víno se hodí do jaké sklenice, při jaké teplotě má být podáváno a taky jak a s čím jej správně servírovat se dozvíte v tomto článku.
shutterstock_522450400

 

 Šumivá vína

007-foodChuť: Lehké, jemné perlivé víno. Různá cukernatost, od suchého po sladké.

005-paintbrush-and-paletteBarva: Téměř průhledná

006-noseVůně: Různé vůně

003-percentObsah alkoholu: 10-14 %

001-temperatureIdeální teplota: 6-8°

004-grapesOdrůda: Sekt, Lambrusco, Šampaňské, Asti, Cava

002-bell-covering-hot-dishServírování: Ideálně slané pokrmy, ryby, drůbež, sushi, hranolky, kaviár, ančovičky

 

 

Suchá vína

007-foodChuť: Lehké s nádechem ořechů, kyselé zakončení

005-paintbrush-and-paletteBarva: Od lehce slámové až po zlato-zelenou

006-noseVůně: Ovocně-bylinný nádech

003-percentObsah alkoholu: 9-14 %

001-temperatureIdeální teplota: 6-8°

004-grapesOdrůda: Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Tokay

002-bell-covering-hot-dishServírování: Zelenina, saláty, ryby, kuřecí maso

 

 

shutterstock_193454063

Plná bílá vína

007-foodChuť: Plná, bohatá krémová chuť, se známkami vanilky a kokosu

005-paintbrush-and-paletteBarva: Zlatavá

006-noseVůně: Ovocná, citrusová s nádechem vanilky nebo dubu

003-percentObsah alkoholu: 9-14 %

001-temperatureIdeální teplota: 10-13°

004-grapesOdrůda: Chardonnay, Rulandské bílé, Muller Thurgau, Neuburské

002-bell-covering-hot-dishServírování: Měkké sýry, kořeněné ryby, kuře, krůta, vepřové, zelenina a houby, oříšky

 

 

Aromatická bílá vína

007-foodChuť: Harmonická, sladká až dortová

005-paintbrush-and-paletteBarva: Nažloutlé až tmavě žluté

006-noseVůně: Jasná květinová nebo ovocná

003-percentObsah alkoholu: 9-14 %

001-temperatureIdeální teplota: 9-11°

004-grapesOdrůda: Ryzlink Vlašský, Pálava, Tramín, Děvín, Irsai Oliver, Veltlínské

002-bell-covering-hot-dishServírování: Krémové dezerty, vepřové slanina, kuře, restovaná zelenina

 

 

shutterstock_156616889

Rosé

007-foodChuť: Jemná, šťavnatá, často suchá

005-paintbrush-and-paletteBarva: Od lososové až po výrazně červenou

006-noseVůně: Ovocné, květinové až rázné pikantní aroma

003-percentObsah alkoholu: 9-14 %

001-temperatureIdeální teplota: 6-8°

004-grapesOdrůda: André, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia, Dornfelder, Frankovka,

002-bell-covering-hot-dishServírování: Středomořské, Indické nebo Marocké pokrmy

 

 

Lehká červená vína

007-foodChuť: Jemná se silnější kyselinkou

005-paintbrush-and-paletteBarva: bledě rudá

006-noseVůně: Jemné ovocné aroma

003-percentObsah alkoholu: 10-15 %

001-temperatureIdeální teplota: 10-12°

004-grapesOdrůda: Rulandské modré,

002-bell-covering-hot-dishServírování: Těstoviny, sýry, pizza, chléb, kuře, kachna, krůta nebo vepřové

 

 

shutterstock_248074264

Středně plná červená vína

007-foodChuť: Bohatá, středně intenzivní

005-paintbrush-and-paletteBarva: Rudá

006-noseVůně: ovocné aroma, intenzivnější s vyšší cukernatostí

003-percentObsah alkoholu: 12-17 %

001-temperatureIdeální teplota: 14-16°

004-grapesOdrůda: Merlot, Frankovka

002-bell-covering-hot-dishServírování: Smažená italská a španělská jídla

 

 

Plná červená vína

007-foodChuť: Bohátá a silná, středně slaká

005-paintbrush-and-paletteBarva: temně červená až purpurová či fialová

006-noseVůně: silná, ovocná s nádechem malých plodů

003-percentObsah alkoholu: 12-17 %

001-temperatureIdeální teplota: 16-18°

004-grapesOdrůda: Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Bordeax, Malbeck

002-bell-covering-hot-dishServírování: Ideální s masovými pokrmy

 

 

shutterstock_74832730

Desertní vína

007-foodChuť: Sladká, silná a bohatá až hluboká a těžká

005-paintbrush-and-paletteBarva: Žluto-hnědá, výrazná

006-noseVůně: Ovocná, kořeněná s nádechem medu a malých plodů

003-percentObsah alkoholu: 17-20 %

001-temperatureIdeální teplota: 7-9°

004-grapesOdrůda: Portské, výběry z cibéb, slámová, ledová, likérová nebo fortifikovaná vína

002-bell-covering-hot-dishServírování: Sladké pokrmy, měkké sýry, ovoce

 

 

Zajímá Vás, co znamenají přívlastky vína?

Tradičně oblíbené dělení vín je podle přívlastků. Suše bychom mohli říct, že jde o rozdělení podle „cukernatosti hroznů při sběru”. Neboli podle toho, jak moc jsou hrozny při výrobě vína vyzrálé.

Každý přívlastek má určenou hodnotu minimálního obsahu cukru v moštu, který se z hroznů vylisuje.

shutterstock_87500923

 

Nejnižší přívlastek – kabinet – má mít minimálně 19 °NM, což znamená, že v neprokvašeném moštu je 190 g cukru na litr tekutiny. Další stupně jsou pozdní sběr (21 °NM), výběr z hroznů (24 °NM), výběr z bobulí (27 °NM) a výběr z cibéb (32 °NM). Přívlastková vína ledová a slámová vína jsou kromě cukernatosti definovány hlavně způsobem výroby.

cukernatost

 

 

FB_post_1200x1200_blog