Nejlepší bojovníci proti virózám. Máte je doma?

rohlik-virozy-smoothie

Léto skončilo, ochladilo se a začal běžný školní a školkový provoz a tudíž i potýkání se s virózami, které byly, jsou a budou. Nedokážeme zcela ovlivnit to, zda na nás či naše dítě někdo někde kýchne, nebo se školáci napijí ze stejné lahve. To, co ale dokážeme ovlivnit je obranyschopnost organismu.

V první řadě je třeba si uvědomit, že pokud se ke svému tělu nechováme celý rok „slušně“, tak nás 2 tabletky vitaminu C zázračně nespasí. Nejlepší je tedy virózám předcházet a zaměřit se na celoroční prevenci. I když se ale snažíme sebevíc, viróza stejně občas udeří. Když se to nestává příliš často, jedná se o celkem „běžný“ jev, díky kterému má tělo šanci procvičit si imunitní reakce. Rodiny, které ale praktikují zdravý životní styl mají obecně průběh různých onemocnění mírnější. Co tedy dělat, když už nás nějaká ta viróza takzvaně „skolí“?

Je velmi důležité odlehčit našemu tělu. Třeba tak, že ho nebudeme zatěžovat jídlem. Bohatě stačí pít jeden den třeba jen zeleninovou šťávu. Stačí si uvědomit, že děti přirozeně nemají velkou chuť k jídlu, když jim není dobře. Pohlídejte tedy dostatečný příjem tekutin a držte v paměti, že kuřecí stehno v žaludku jim může spíše přitížit než dodat sílu na boj s nemocí.

Posilování imunity je komplexní “program”, který zahrnuje nejen stravování, ale i přístup k životu jako takovému včetně toho, jak se hýbeme, spíme, smějeme. Existují ale pomocníci, kteří opravdu fungují a stojí zato je mít doma.

 

Zdraví rovnou z keře

Který čaj je při viróze vhodný pro celou rodinu? Ten z květů černého bezu, který je generacemi prověřený jako „superlék“. Materiál  si můžete zajistit vlastními silami, kdy se z keře sbírají celá květenství. Je vhodné je zavěsit mimo dosah slunce a nechat zaschnout. Pak je otrhejte a v otevřené troubě při mírném teple dosušte.

 

Recept na čaj z květů černého bezu:

rohlik-suseny-bez-cerny

2 polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0.5 l vroucí vody a necháme 10 min luhovat, přecedíme a podáváme buď neslazený, nebo lehce slazený nejlépe medem

 

Recept na sirup z bezových květů:

Potřebujete 30 velkých květenství černého bezu, 2 velké citrony,  2 kg cukru, 2l vychladlé převařené vody. Lehce osprchované květy zbavené nejsilnějších částí stopek zalijte převařenou vodou, přidejte omytý a na kolečka nakrájený citron a nechte 24 hodin odstát. Poté přeceďte přes jemné plátno do hrnce, přidejte cukr, krátce povařte a plňte do lahví. Takto připravený sirup vydrží při skladování v temné chladné místnosti i několik měsíců.

 

Zázrak jménem rakytník

rohlik-rakytnikova-stava

Trh je v dnešní době doslova zavalen uměle vyrobenými „průmyslovými“ vitamíny a minerály, kterými si mnoho lidí chce zajistit zlepšení zdravotního stavu. Když ale víme, po čem sáhnout, nemusí být navýšení imunity nutně podmíněno konzumací kilogramů ovoce a zeleniny. Pojďme na to chytře. Jednou z možností “jak” je rakytník řešetlákový, trnitý keř, který byl dlouho přehlížen. Jde o vitaminovou bombu, především co se vitaminu C týče. Jedna bobulka rakytníku obsahuje desetkrát víc vitaminu C než pomeranč. Vyplatí se mít ho doma po ruce, protože umí být nejen úžasnou prevencí, ale i lékem. Konkrétně pomáhá tak, že má protiinfekční účinky, čistí tělo, urychluje rekonvalescenci. Buď si můžete zajistit celé plody, nebo si pořídit rakytníkovou šťávu, sirup, džem, dokonce i hojivý olej, kterým můžete vytírat podrážděný nos. Bobulky rakytníku můžete konzumovat čerstvé, případně sušené, výborný je z nich rakytníkový čaj ze 2 lžic bobulek, které povaříte 5 minut ve vodě a přecedíte.

Rakytníkovou šťávu si můžete objednat na Rohlíku.

 

Praktické tipy pro podporu imunity

– Jezte potraviny bohaté na karotenoidy, které podporují imunitu sliznic. Patří mezi ně třeba mrkev, sladké papriky, dýně, batáty, švestky, granátová jablka, brokolice, růžičková kapusta, banány, špenát atd.

 

– Být na čerstvém vzduchu přes den by mělo být samozřejmostí. Nezapomínejte ale mít čerstvý vzduch i v noci. Větrat, větrat, moc netopit. Pokud doma nemáte zrovna novorozence, dětem bohatě stačí teplota 18 stupňů. Možná máme v hlavě, že děti mají být hezky v teple, ale pokud budou mít v noci v pokojíku „hic“, až jim poteče barva z radiátorů

 

– Jedním z klíčů ke zdraví jsou enzymy, které se nachází v klíčcích. Zvykněte si doma klíčit třeba čočku a každý den přidejte lžíci k jídlu.

 

  • Zaměřte se na potraviny obsahující přírodní beta-glukany, které mají imunostimulační účinek jako je hlíva ústřičná, rýže natural, ovesné vločky, banány, kukuřice.
  • Výborně imunitu podporuje také esenciální minerál zinek, který se nachází ve vejcích, masu, tofu a pšeničných klíčcích.
  • Z dalších potravin, které pomohou udržet výbornou obranyschopnost organismu stojí za zmínku vlašské ořechy, avokádo, dýňová semínka, brusinky, křen.  
  • Nezapomínejte i přes zimu na zelené bylinky. Přidávejte je sobě i dětem na jemno nasekané do polévky a zvyšujte tak biologickou hodnotu každého jídla. Pažitka, tymián, bazalka, řeřicha, libeček. Zapojte je do hry.

 

Dnešní moderní doba nabízí obrovské možnosti, jak “nakopnout” své zdraví tím správným směrem. Určitě je praktické nechat některou práci udělat výrobce za nás a zjednodušit si život. Pokud ale zrovna nemáte stovky či tisíce na tyto investice, nic není ztraceno. Máme totiž šípek, který byl vědci a odborníky vyhodnocen jako naprosto rovnocenný partner preparátům na chřipku a nachlazení. Šípek roste na každém rohu, seženete ho ale i ve zdravých výživách či bylinkářstvích. A nemusíte zůstat jen u čaje. Když už se rozhodnete jít sbírat a zabavit celou rodinu, zkuste si vyrobit šípkovou zavařeninu.

rohlik-sipky

Zralé šípky rozpulte a zbavte chloupků. Plody pak povařte v troše vody a rozmixujte. Na 1 kg šípkové směsi přidejte 400 g cukru a 3 minuty povařte. Naplňte do skleniček a 25 minut sterilujte při teplotě 85 stupňů.

 

Plán je tedy jasný – ke snídani žitný chleba se šípkovou marmeládou, za odměnu lžíci rakytníkové šťávy, dopoledne šálek bezového čaje a hrstku dýňových semínek, k obědu nezapomenout na kopeček kvašené zeleniny, pak už vše jen večer završit topinkami s domácí česnekovou pomazánkou a virózy se u vás doma dlouho neohřejí.

 

Doporučené články