Všechny houby nejsou na houby

rohlik-zampiony-1

Jak si s nimi poradíme, i když o nich houby víme

 

Houby pro každého z nás znamenají něco jiného. Pro jedny to je sezónní záležitost, příroda, vůně lesa, smaženice, houbové řízky, sušení a zavařování, aby co bylo dát v zimě do kulajdy.  Pro druhé je to „divná“ potravina, kterou nevyhledávají v obchodech, natož v lese. Od léta do podzimu se přesto houby stávají součástí jídelníčku v mnoha rodinách a když se ví, jak s nimi správně zacházet, není se čeho bát. Je zde ale mnoho otázek. Jsou zdravé? Výživné? Kdy je nejlépe jíst? A v jaké úpravě? Mohou se zamražovat? Můžeme je dát dětem? Lze je všechny hodit do jednoho pytle?Možná o houbách houby víme, tak to pojďme vylepšit. Na sběr lesních hub si každý netroufne, přesto to nemusí znamenat, že si houby nemůžeme dopřát. Celoročně jsou některé k mání i v obchodech, tak toho využijme.  Z čerstvých jsou to především žampiony, hlíva a shiitaké, které na rozdíl od jiných hub mají lepší výživové hodnoty. Navíc jsou chuťově odlišné, proto z nich vymyslíte spoustu zajímavých jídel.

 

Žampion zahradní

 

Seženete je celoročně. Pěstují se totiž „hromadně“ a když budete mít vhodné podmínky a vůli, zvládnete to i doma. Obsahují vitamin B1, B2, C a D, které podporují správné fungování imunitního systému. Jsou zdrojem i některých minerálních látek, například draslíku a hořčíku. Obsahují asi 30% bílkovin, takže zasytí a mají nízký glykemický index, což je zajímavé nejen pro diabetiky. Žampiony lze použít všude, kde maso, výborné jsou ale i do pomazánek, polévek, na pizzu a do těstovin.

 

Recept na lahodný žampionový krém

 

Na přepuštěném másle nebo oleji orestujte 1 cibuli, 100 g mrkve, 100 g celeru a 100 g petržele. Zaprašte 2 lžícemi mouky, zalijte 500 ml vývaru, osolte, opepřete a povařte společně s 200 g žampionů asi 20 minut. Na závěr zalijte 150 ml smetany a rozmixujte tyčovým mixérem. Pro bezlepkovou variantu lze místo mouky použít nastrouhanou bramboru.

 

Hlíva ústřičná

 

Podle lékařských výzkumů je hlíva vzácnou houbou. Dříve byla považována spíše jen za lahůdku, dnes už se ví o jejích kladných účincích na zdraví. V rámci běžné konzumace se hlíva prodává v obchodech ve vaničkách, na trzích nebo „v zelenině“ zase na váhu. Vynikající je hlívu orestovat na přírodno na přepuštěném másle jen s kmínem, solí, pepřem a podávat na opečených toustech.

 

Gulášovka z hlívy ústřičné s červenou čočkou je také sázkou na jistotu. Postup je jednoduchý, stejně jako u klasické gulášovky. Na oleji orestujte cibulku, přidejte hlívu nakrájenou na kousky a krátce orestujte. Přidejte červenou papriku, zalijte vývarem a vsypte na kostičky pokrájené brambory a pár lžic červené čočky, která polévku zároveň zahustí. Dochute česnekem, solí a majoránkou.

 

rohlik-gulasovka-s-houbami

 

Houba Shiitake

 

Další houbou, kterou je dnes možné běžně koupit je Shiitake. Obsahuje látky, které velmi příznivě působí na očištění organismu a krve od toxických látek pocházejících z potravin. Čistí trávicí trakt, játra a střeva. Shiitake dále eliminuje virové, bakteriální, infekční, plísňové a parazitární onemocnění a jako antioxidant vyrovnává negativní účinky volných radikálů. Tato houba pochází z Japonska, kde je velmi oblíbená a je častou přísadou v jídlech. Není kalorická, ale přitom zasytí, takže je vhodná při redukčních dietách. Hodí se všude tam, kde maso, dále s ní můžete doladit  různé „eintopfy“, jelikož je chuťově zajímavá.. Opečenou ji můžete naservírovat jako vegetariánský sendvič, případně zapéct v omeletě nebo v troubě s brokolicí.

 

rohlik-sendvič - opečené-shiitake

 

Recept – Houbová pohanka s rukolou (3 porce)

 

Orestujte na oleji 1 cibuli, po chvíli přidejte 2 stroužky česneku a 100 g na kousky pokrájených hub shiitake. Restujte 2 minuty, ochuťte solí, pepřem. Podlijte trochou vody a duste do změknutí. Vedle si připravte pohanku. 100 g pohanky propláchněte, zalijte asi 300 ml vývaru a 5 minut povařte. Zakápněte citronovou šťávou a nechte pod pokličkou dojít asi 30 minut. Pak smíchejte s houbovou směsí a promíchejte s posekanou rukolou, která jídlu dodá šmrnc.

 

Pro koho nejsou houby vhodné?

 

Konzumaci hub by se měly vyvarovat především malé děti a lidé, kteří mají problémy se žlučníkem. Dále by měli být obezřetní starší lidé s citlivým zažíváním. U ostatních  je vhodné  zohlednit jak množství, tak úpravu hub. Hrstka sušených hříbků, které ovoní bramboračku je něco jiného než plný talíř smaženice k večeři. Konkrétně se houby nedoporučuje podávat dětem do 3 let věku vůbec, do 6 let jen doplňkově třeba v polévce.

 

Základní zásady pro houby

 

rohlik-jedle-lesni-houby

 

Jezte jen ty houby, které na 300% známe

 

Houby nejezte před spaním, protože jsou hůře stravitelné.

 

Jsou složené hlavně z vody, proto se lehce zapaří a mohou zplesnivět. Nikdy je neskladujte v igelitu.

 

Jakmile je přinesete domů, ihned je očistěte a nakrájené skladujte v lednici maximálně 2 dny. Nejlépe je však zpracujte v ten samý den.

 

Můžete je i zamrazit. Ideální je ale nechat je předem projít varem v mírně osolené vodě. Pak je jen propláchněte a urychleně zabalené po jednotlivých porcích šoupněte do mrazáku.

 

I houby jako hlívu nebo žampiony, které jste koupili v obchodě, skladujte obezřetně a zpracujte co nejdříve, abyste eliminovali riziko vzniku plísní, které zpočátku ani nemusíte vidět.

 

Pokud houby nestihnete zpracovat do jídla, tak je raději usušte. Je to bezpečný způsob, jak je uchovávat. Sušené houby můžete namlít na prášek a používat jako koření.

 

Obecně na houby nespoléhejte jakožto na nějaký nabitý zdroj živin, ale zařazujte je v rámci principu rozmanitosti jídelníčku dle vašeho cíle, zdraví.

 

Když je tepelně upravujete, mějte na paměti, že velmi dobře a rády sajou olej. Ať se na pánvi z této dietní pochoutky nestane kalorická bomba.

 

Když po jejich konzumaci uvidíte v obýváku čtyřhlavého draka, volejte 155.

 

Doporučené články