Vytvořte si nápadité halloweenské dekorace

rohlik-dyne-vecer

 

Máme tu říjen a dýně kam se podíváš. Velké, malé, pidi, oranžové, žluté, zelené, žíhané. To, že je dýně vynikající surovinou pro tvorbu úžasných receptů, všichni víme. Dýně ale může být i artiklem ke tvoření.

A nejen ta velká oranžová, která je typická pro tradiční vyřezávání. Možná by se mohlo zdát až zbytečné popisovat, jak vydlabat dýni a jak v ní vyřezat pár otvorů, aby kudy měla svítit. Jsou tu ale prověřené zkušenosti a triky, jak to udělat co nejsnadněji a s přehledem. Co se týče dýňořezání a dýňotvoření, jedná se v první řadě o bezva rodinnou či společenskou událost, při které si užijete spoustu zábavy a je úplně jedno, že se nejedná o českou tradici.

Vyřezaná dýně může posloužit jako nezbytná součást Halloweenu nebo jako sezónní ozdoba zahrad, balkónů či okenních parapetů. Může být minimalistická nebo „crazy“ a ještě do toho blikat. Všechno je možné. A kde vlastně Halloween vznikl? Je to původně keltský svátek, kterým se oslavoval začátek zimy a Keltové věřili, že se v této době duše zemřelých vracejí do svých domovů a s nimi i démoni. Ty proto vyháněli různými symboly, třeba strašidelnými osívcenými dýněmi, které měly chránit dům.

Než se tedy rozhodnete pro vkusné decentní tvoření či pořádné dýňové šílenství, pořiďte si následující rekvizity a pracovní nástroje.

 

Na výrobu tradiční strašidelné dýňové lucerny budete potřebovat

 

Větší dýni

– Tužku

– Ostrý nůž nebo pilku

– Větší lžíci

– Širokou svíčku nejlépe v ochranné nádobce

– Zápalky

 

Jak vydlabat dýni

IMG_3604

 

  1. Jako první si tužkou nebo lihovým fixem na dýni nakreslete obrys, který budete chtít vyřezávat. Nejčastěji to bývají oči, nos a pusa. Dle zvoleného tvaru budete mít buď veselou nebo hrůzostrašnou dýni.
  2. Poté z dýně odřízněte vršek. Jako pokličku na hrnci a nechte si ji stranou.
  3. Dýni vydlabejte lžící a z dužiny bez semínek později připravte třeba dýňovou polévku.
  4. Nožem nebo pilkou opatrně vyřízněte předkreslené tvary.
  5. Na dno dýně postavte širokou svíčku nejlépe ve skleničce, aby nějakou chvíli vydržela hořet a byla stabilní.
  6. Přiklopte, postavte před dům a čekejte na setmění. Démoni jistě půjdou o dům dál…

 

Tipy z praxe

– Než se do dýní začaly dávat svíčky, vkládaly se tam kousky rozžhaveného uhlí, což vypadalo více strašidelněji

– Svíčku umístěte do skleničky, je to stabilnější a bezpečnější.

– Pro vytvoření obyčejného obličeje vystačíte s obyčejným ostrým nožem, nejlépe vykosťovacím. Pokud si ale chcete více vyhrát, použijte speciální pilky na jemnou práci.

– Nechte se inspirovat od profíků a do vyhledávače zadejte „pumpkin carving patterns“. To budete zírat!

– Pokud chcete, aby dýně déle vydržela a neuschla tak rychle, potřete všechny řezné a opracované plochy vazelínou, která ji na chvíli zakonzervuje.

– Pokud nemáte kvalitní lžíci,vsáhněte po kovové lžíci na zmrzlinu. Tu jen tak neohnete!

– Nechce se vám ztrácet čas s pracným vyřezáváním? Jde to i jinak. Se skvělým výsledkem se setkáte, když do dýně vykrájíte požadované tvary pomocí vykrajovátek na cukroví. Vykrajovátka do oranžové dužiny můžete pohodlně zaklepnout kladívkem a vyndat pomocí kleští.

– Především my holky oceníme, když se dýně bude navíc ještě třpytit. Potřete ji lepidlem a decentně posypte třpytkami, výsledkem budete nadšeni. Třpytky seženete v papírnictví, výtvarných potřebách nebo drogeriích u laků na nehty.

 

Z velké dýně nemusí vzniknout jen tradiční „strašidlo“, ale i nádherná dekorace, když ji ozdobíte věncem. K jeho výrobě vám bude stačit  floristický drát, zelená floristická páska, zelený vázací drátek, větvičky skalníku vodorovného s plody, zelený mech a kleště. Z floristického drátu si vytvořte kruh dle velikosti dýně, omotejte ho páskou a postupně připevňujte větvičky skalníku a mech. Samozřejmě můžete dozdobit dalšími drobnostmi. Dýni zhruba v půlce vodorovně rozřízněte, vydlabejte a do řezu vložte věnec. Vypadá to skvostně!

 

rohlik-dynorezani-2

 

I pididýně si přijdou na své

 

Co je malé, to je hezké. Pořekadlo, které platí i v případě dýní. Malé dýně jsou opravdu přírodním uměleckým dílem samy o sobě,  můžete to ale ještě o dost vylepšit a vyrobit z nich efektní kompozici.

 

Jak vyrobit aranžmá z dýní?

 

  1. Menší dekorativní dýně uspořádejte na dřevěnou mísu nebo hlubší tác.
  2. Na stopku každé z dýní uvažte bavlněnou krajku přírodní barvy.
  3. Mezery mezi dýněmi vyplňte zeleným mechem.
  4. Aranžmá dotvořte zářivými oranžovými květy mochyně židovské nebo stříbrýnmi kouličkami bělotrnu kulatohlavého a dalšími přírodními drobnostmi.

 

Z malých dýní navíc můžete vyrobit různé veselé postavičky. To je činnost, která je vhodná i pro menší děti.  

 

rohlik-dynorezani-6

 

A když by vás náhodou bylo víc a všichni jste měli chuť tvořit a neměli jste dostatek větších či menších dýní,  zapojte do hry brambory. Těch je doma vždy dost a díky měkké slupce jsou ideálním materiálem pro nejen dětskou fantazii.

 

rohlik-dynorezani-3

Doporučené články