Co jste nevěděli o historii značky LEGO®

Malé plastové kostičky od dánské společnosti LEGO® zná dnes asi každý. Ale jen málokdo ví o tom, jak to všechno bylo od začátku, kdy roku 1932 chudý dánský tesař jménem Ole Kirk Christiansen začal vyrábět dřevěné hračky.

 

Prohlédněte si aktuální kompletní katalog LEGO® zde

LEGO

Ze dřeva do plastu

Malá firma rodiny Christiansenových se od začátku potýkala s finančními problémy a válečné období jí vůbec nepřidalo. Po válce však zažila první větší boom, kterému napomohla mánie kolem hračky jo-jo. Kromě dřevěných hraček se firma, nyní už pod značkou LEGO®, věnovala moderním technologiím, především výrobkům z plastu. Netrvalo dlouho a první LEGO® kostička jak ji známe teď byla na světě. V 60. letech vyhořela továrna na dřevěné hračky.  Majitelům už ale tolik nevadilo, protože za většinou zisku společnosti stály plastové kostky. To znamenalo i konec dřevěné éry pro LEGO®.

dřevěná hračka

Firma moderního světa

Od 70.let přidalo LEGO® do svého sortimentu také DUPLO® – stavebnici pro nejmenší a začalo přidávat tištěné návody.  Na přelomu tisíciletí získala kostička LEGO® od Britské asociace hraček prestižní ocenění „Hračka století“. Fenoménem se také staly speciální řady stavebnic. Nejdříve nadčasové – vláčky, lodě nebo hrady, později však i modní trendy, velkou mírou vycházejících z filmů jako jsou Star Wars, Piráti z Karibiku, Pán prstenů apod.

starwars

Už od roku 1985 obsahují stavebnice různé spínače, baterky nebo motůrky, které ještě více „oživily“ hraní s LEGO®. S příchodem moderních výpočetních systémů nabízí značka i programovatelné modely, které se s řadou Mindstorm NXT® nadále rozrůstají. Věříme, že LEGO® ve svém rozmachu vydrží a ještě zdaleka neřeklo své poslední slovo na trhu s hračkami.

LEGOLAND®

Další doménou značky se stal LEGOLAND®. Už v červnu 1968 se otevřel pro fanoušky LEGO® v Billundu první LEGOLAND®. Další vznikaly postupně ruku v ruce se světovým rozmachem značky. Nejblíže to máme do německého Günzburgu,  kousek od Londýna najdeme jeho zmenšenou verzi ve Windsoru a americký LEGOLAND® mají v kalifornském Carlsbadu. Za posledních pět let byly otevřeny další na Floridě, v Maljsiji, v Dubaji a letos nejnovější v japonské Nagoji. Několik dalších se ještě plánuje, například v Šanghaji nebo New Yorku.

Vyrazit na nákup LEGO®legoland

 

Doporučené články