Tipy na silvestrovské jednohubky

- v Rohlíkovo

Příchod nového roku je třeba pořádně oslavit. Ať už hostíte nebo jste byli někam pozváni, rozhodně se hodí připravit něco “na zub”. A nejpraktičtější jsou jednohubky.

 

Namazat kolečko rohlíku česnekovou pomázánkou nebo na něj položit kus klobásy s plátkem kyselé okurky je sice tradiční klasika, nikdo po vás ale pravděpodobně recept chtít nebude. Inspirujte se, jak se vyhnout nudě na stole.

 

Pomazánky nikdy nezklamou

Jednohubky a pomazánky rozhodně patří k sobě. Pro silvestrovskou párty je ale lepší vyrobit takové, které jsou tužší. Nikdo nechce nový rok přivítat s mastným flekem na šatech od lososové pomazánky nebo stírat z košile šunkovou pěnu. Pomazánky můžete rovnou namazat na kolečka pečiva nebo je připravit do mističek a nechat na každém, zda si je mázne na slaný krekr, francouzskou bagetku nebo křupavý rýžový chlebík.

Mezi nejoblíbenější pomazánky patří vajíčková, tuňáková, z uzeného lososa, nivová, česnekovo-sýrová, z pečeného lilku.

Kanapky jsou IN

Chlebíčkům už tak trochu odzvonilo, moderní jsou v dnešní době  “malé chuťovky” jménem kanapky. Objevují se často na rautech, kde se můžete inspirovat nevšedními kombinacemi. Vynikají svojí pestrostí a pečlivě zváženou kombinací chutí. Sýr s modrou plísní v kombinaci s datlovým chutney, fíky zapečené s parmskou šunkou, malé křupavé chlebíky s pomazánkou a uzeným lososem, minitrojúhelníčky hermelínu s hroznovým vínem a vlašským ořechem, pečené cibulky s kouskem slaniny, ale i kostičky opečeného tofu s brusinkami nebo avokádo s kozím sýrem.

Nízkokalorické chuťovky

Nebudeme si nic nalhávat. Většina nízkotučných sýrů nikdy nebudou mít tak plnou chuť jako jejich “poctivé” verze. Pokud nejste Michael Phelps, který denně plave několik hodin a bez problémů spotřebuje 9000 kalorií, vyplatí se zamyslet nad tím, jak potěšit chuťové buňky a přitom nenakrmit ty tukové. Nízkotučný Eidam není žádný gastronomický zážitek,  dají se ale sehnat nízkokalorické mazlavější sýry typu Brie, které jsou lahodné. Vyplatí se vyhnout se také majonéze a připravit si různé dipy z jogurtu nebo čerstvého smetanového sýra. Do nich můžete nořit v troubě upečené špalíčky kořenové zeleniny ochucené výrazným kořením.

Jednohubky – tipy na prověřené kombinace

  • Tortilla namazaná fazolovou pomazánkou, obložená listy špenátu a nakrájená na špalíčky jako “šneci”
  • Malé kuličky z mletého masa pečené v troubě a k nim medovo-hořčicový dip
  • Parmská šunka složená do kostičky a spíchnutá s kouskem sušeného rajčete
  • Malé slané minimuffinky se špenátem a slaninou.
  • Jednohubky z toustového chleba vykrojené do tvaru srdíčka
  • Slané krekry namazané koprovou pomazánkou ozdobené kouskem lososa
  • Tradiční hummus z cizrny a sezamové pasty tahini na kostičce žitného chleba ozdobené čerstvým koriandrem nebo citrónem
  • Malé šunkové rolky plněné křenovou pěnou
  • Ovocné minišpízy
  • Křupavé miniřízečky obalené v kukuřičné strouhance

A na závěr to nejlepší, protože zde máte recept na ty nejlepší silvestrovské tyčinky, které můžete posypat semínky, sýrem, chilli kořením a ujídat s nimi připravené pomazánky.

Recept na žravé silvestrovské tyčinky

Stačí 3 obyčejné suroviny a během chvíle máte těsto na vynikající tyčinky, které jsou pro silvestrovskou párty jako stvořené.

Budete potřebovat 150 g hladké mouky, 150 g tvarohu, 150 g másla, vejce na potření, semínka a kmín na ozdobení.

Z mouky, měkkého másla a tvarohu vypracujte hladké těsto. Dejte ho odležet do lednice, aby se dalo dobře vyválet na plát silný max. 0,5cm.Vykrájejte libovolné tvary nebo tyčinky a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.Potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte kmínem, paprikou, lněnými, sezamovými nebo slunečnicovými semínky.Pečte na 180 stupňů do zlatova. Záleží na tloušťce těsta, já jsem pekla 20 minut.