Asijské recepty, které si zamilujete

Asijská kuchyně může někomu na první pohled připadat hodně podobná a možná fádní. Rýže střídá nudle, občas tofu, občas kousek masa, kari, chilli paprička a pořád to samé dokola. Pod tímto obecným názvem se ale skrývá mnohem víc. Asijskou kuchyni můžeme v základu rozdělit na thajskou, vietnamskou, indickou, japonskou, čínskou a indonéskou. Mají hodně společného, přesto je každá něčím výjimečná. Jednotlivé asijské oblasti se od sebe liší typickými způsoby přípravy i obvyklými ingrediencemi pro jednotlivé asijské recepty.

A proč se o tuto kuchyni zajímat? Pokud si nebudete dokola vybírat jen smažené nudle a masa, lze ji považovat za velmi zdravou především díky čerstvým surovinám, spoustě zeleniny, blahodárného koření, obilovin a klíčků. Je bohatá na enzymy, antioxidanty a fytonutrienty a potěší jak vzhledem, vůní, tak chutí.

Asijské recepty

Thajská kuchyně

Říká se, že thajská kuchyně je jedna z nejlepších a nejzdravějších na světě. Thajci mají rádi hodně pálivá jídla, proto do většiny jídel přidávají thajské chilli. K jídlu bývají v mističkách připraveny ingredience jako cukr, rybí omáčka, sušené chilli, drcené oříšky a octová omáčka.  Nejoblíbenější jídlo Thajců je curry, které hýří různými chutěmi, barvami a ingrediencemi.  Povinností je pak ochutnat klasiku pad thai, což jsou smažené rýžové nudle. Mezi další oblíbená jídla patří klasická thajská krevetová polévka tom yum, tradiční polévka s nudlemi, kari a kokosovým mlékem khao soi a zajímavá verze thajského kari s arašídy panaeng curry.

Spoustu tradičních ingrediencí pro thajskou kuchyni najdete na našem eshopu Rohlik.cz

Asijské recepty

Vietnamská kuchyně

Vietnamská kuchyně je často považována za jednu z nejzdravějších na světě. Kromě množství vegetariánských pokrmů jsou vietnamská jídla kombinací rozmanitých druhů zeleniny, bylin a masa.

Základní surovinou je rýže, a to buď bílá, jasmínová nebo “lepkavá”. K běžně konzumované zelenině patří zelí nebo čínské zelí, jarní cibulka, mrkev, bambusové výhonky, maniok.  Z ovoce je nejoblíbenější mango, liči, papája, jackfruit a pomelo. Fazole, hrášek a čočka se běžně jí po celém Vietnamu. Ryby, krevety, krabi, chobotnice a škeble také najdete v mnoha pokrmech. Mezi nejtypičtější jídla patří polévka se širokými rýžovými nudlemi a kousky hovězího masa “pho bo”, dále vietnamská bageta s paštikou, nakládanou mrkví, chilli papričkami a různými druhy masam “Báhn mi” ,  salát z tenkých rýžových nudlí, salátu, smaženého hovězího masa, cibule a fazolových výhonků “Bún bo Nam Bo”, dále grilované vepřové s tenkými rýžovými nudlemi, zeleninou a omáčkou “Bún chá”.

Spoustu tradičních ingrediencí pro vietnamskou kuchyni najdete na našem eshopu Rohlik.cz

Asijské recepty

Japonská kuchyně

Základními ingrediencemi japonské kuchyně jsou rýže, zelenina, ryby a mořské plody. Pokrmy jsou často připravené z čerstvých ingrediencí s minimální tepelnou úpravou. Typickými dochucovadly jsou zázvor, wasabi, sojová omáčka, sezamový olej. Japonci vynikají přípravou sushi a tradiční miso polévky. Z hlavních jídel je velmi známé Teryaki chicken, kuře marinované ve sladké sojové omáčce.

Spoustu tradičních ingrediencí pro japonskou kuchyni najdete na našem eshopu Rohlik.cz

Asijské recepty

Indická kuchyně

K typickým rysům indické kuchyně patří hojné používání koření a převaha vegetariánských pokrmů. Hlavními surovinami jsou rýže, obilniny, luštěniny, zelenina, jogurt a máslo ghí. Nejčastější úpravou jídel v indické kuchyni je pomalé vaření nebo dušení. Indická kuchyně pracuje především s těmito surovinami: baklažány, cizrna, česnek, čočka a fazole mungo, garam masála, jogurt,  kardamom, kari, kokos, koriandr, kurkuma, mango, zázvor. Mezi nejznámnější indické pokrmy patří korma, což je tradiční dušené jídlo s různorodými ingrediencemi. Dalším známým jídlem je voňavá tikka masala. Oblíbenými přílohami jsou tenké placky z nekynutého těsta čapátí nebo měkčí kynuté placky nán. A pokud chcete zažít opravdu ostrou Indii, zkuste vindaloo.

Spoustu tradičních ingrediencí pro indickou kuchyni najdete na našem eshopu Rohlik.cz

Asijské recepty

Čínská kuchyně

Čínská kuchyně se vyznačuje především neobyčejnou rozmanitostí.  Nejčastější a velmi rychlé je smažení na pánvi wok.  Upravuje se tak především maso, zelenina, tofu, houby nebo předem uvařené nudle či rýže. Mezi nejdůležitější přísady a suroviny čínské kuchyně patří bambusové výhonky, černé houby, rýžové víno, sójová omáčka, sečuánský pepř a tofu. Čínská kuchyně nabízí tradičně jídla jako ostrokyselá polévka, z předkrmů to jsou černá vejce či vařený česnek marinovaný v sójové omáčce. Typické jsou také jarní závitky a pekingská kachna, což je marinovaná a grilovaná kachna, z níž se okrajují tenké plátky masa a podávají se zabalené v palačinkách.

Spoustu tradičních ingrediencí pro čínskou kuchyni najdete na našem eshopu Rohlik.cz

Asijské recepty

Indonéská kuchyně

V Indonésii se téměř každé jídlo smaží. Indonéská kuchyně je oproti thajské méně pestrá, jelikož lidé zde jsou velmi chudí a primárním cílem je co nejlevněji zahnat hlad.  Další zajímavostí je, že Indonésané snídají rýži. Nejčastějším jídlem je sambal, omáčka vyrobená z rajčat a spousty nadrobno nakrájených chilli papriček. Důvodem velké konzumace pálivých papriček jsou dezinfekční účinky. Nejtradičnějším jídlem je smažená rýže „nasi goreng“. Připravuje se z chilli papriček, červené cibulky, rýže, masa, pórku, zelí, vajíčka a koření. Rozhodně také ochutnejte  „rendang curry“, typické ostré jídlo s kousky kuřecího masa zjemněné kokosovým mlékem.

Asijská kuchyně

Abyste ochutnali báječné asijské recepty, nemusíte nutně cestovat do zahraničí nebo navštěvovat specializované restaurace. Můžete si nakoupit kvalitní ingredience u nás na Rohlíku a začít třeba s thajskou klasikou pad thai podle našeho receptu.

Objevte exotické chutě v asijském týdnu na Rohlíku >>>

asijské speciality

Doporučené články