Asijská kuchyně může někomu na první pohled připadat hodně podobná a možná fádní. Rýže střídá nudle, občas tofu, občas kousek masa, kari, chilli paprička a pořád to samé dokola. Pod tímto obecným názvem se ale skrývá mnohem víc. Asijskou kuchyni můžeme v základu rozdělit na thajskou, vietnamskou, indickou, japonskou, čínskou a indonéskou. Mají hodně společného, přesto je každá něčím výjimečná. Jednotlivé asijské oblasti se od sebe liší typickými způsoby přípravy i obvyklými ingrediencemi pro jednotlivé asijské recepty.
A proč se o tuto kuchyni zajímat? Pokud si nebudete dokola vybírat jen smažené nudle a masa, lze ji považovat za velmi zdravou především díky čerstvým surovinám, spoustě zeleniny, blahodárného koření, obilovin a klíčků. Je bohatá na enzymy, antioxidanty a fytonutrienty a potěší jak vzhledem, vůní, tak chutí.
Thajská kuchyně
Říká se, že thajská kuchyně je jedna z nejlepších a nejzdravějších na světě. Thajci mají rádi hodně pálivá jídla, proto do většiny jídel přidávají thajské chilli. K jídlu bývají v mističkách připraveny ingredience jako cukr, rybí omáčka, sušené chilli, drcené oříšky a octová omáčka. Nejoblíbenější jídlo Thajců je curry, které hýří různými chutěmi, barvami a ingrediencemi. Povinností je pak ochutnat klasiku pad thai, což jsou smažené rýžové nudle. Mezi další oblíbená jídla patří klasická thajská krevetová polévka tom yum, tradiční polévka s nudlemi, kari a kokosovým mlékem khao soi a zajímavá verze thajského kari s arašídy panaeng curry.
Spoustu tradičních ingrediencí pro thajskou kuchyni najdete na našem eshopu Rohlik.cz
Vietnamská kuchyně
Vietnamská kuchyně je často považována za jednu z nejzdravějších na světě. Kromě množství vegetariánských pokrmů jsou vietnamská jídla kombinací rozmanitých druhů zeleniny, bylin a masa.
Základní surovinou je rýže, a to buď bílá, jasmínová nebo “lepkavá”. K běžně konzumované zelenině patří zelí nebo čínské zelí, jarní cibulka, mrkev, bambusové výhonky, maniok. Z ovoce je nejoblíbenější mango, liči, papája, jackfruit a pomelo. Fazole, hrášek a čočka se běžně jí po celém Vietnamu. Ryby, krevety, krabi, chobotnice a škeble také najdete v mnoha pokrmech. Mezi nejtypičtější jídla patří polévka se širokými rýžovými nudlemi a kousky hovězího masa “pho bo”, dále vietnamská bageta s paštikou, nakládanou mrkví, chilli papričkami a různými druhy masam “Báhn mi” , salát z tenkých rýžových nudlí, salátu, smaženého hovězího masa, cibule a fazolových výhonků “Bún bo Nam Bo”, dále grilované vepřové s tenkými rýžovými nudlemi, zeleninou a omáčkou “Bún chá”.
Spoustu tradičních ingrediencí pro vietnamskou kuchyni najdete na našem eshopu Rohlik.cz
Japonská kuchyně
Základními ingrediencemi japonské kuchyně jsou rýže, zelenina, ryby a mořské plody. Pokrmy jsou často připravené z čerstvých ingrediencí s minimální tepelnou úpravou. Typickými dochucovadly jsou zázvor, wasabi, sojová omáčka, sezamový olej. Japonci vynikají přípravou sushi a tradiční miso polévky. Z hlavních jídel je velmi známé Teryaki chicken, kuře marinované ve sladké sojové omáčce.
Spoustu tradičních ingrediencí pro japonskou kuchyni najdete na našem eshopu Rohlik.cz
Indická kuchyně
K typickým rysům indické kuchyně patří hojné používání koření a převaha vegetariánských pokrmů. Hlavními surovinami jsou rýže, obilniny, luštěniny, zelenina, jogurt a máslo ghí. Nejčastější úpravou jídel v indické kuchyni je pomalé vaření nebo dušení. Indická kuchyně pracuje především s těmito surovinami: baklažány, cizrna, česnek, čočka a fazole mungo, garam masála, jogurt, kardamom, kari, kokos, koriandr, kurkuma, mango, zázvor. Mezi nejznámnější indické pokrmy patří korma, což je tradiční dušené jídlo s různorodými ingrediencemi. Dalším známým jídlem je voňavá tikka masala. Oblíbenými přílohami jsou tenké placky z nekynutého těsta čapátí nebo měkčí kynuté placky nán. A pokud chcete zažít opravdu ostrou Indii, zkuste vindaloo.
Spoustu tradičních ingrediencí pro indickou kuchyni najdete na našem eshopu Rohlik.cz
Čínská kuchyně
Čínská kuchyně se vyznačuje především neobyčejnou rozmanitostí. Nejčastější a velmi rychlé je smažení na pánvi wok. Upravuje se tak především maso, zelenina, tofu, houby nebo předem uvařené nudle či rýže. Mezi nejdůležitější přísady a suroviny čínské kuchyně patří bambusové výhonky, černé houby, rýžové víno, sójová omáčka, sečuánský pepř a tofu. Čínská kuchyně nabízí tradičně jídla jako ostrokyselá polévka, z předkrmů to jsou černá vejce či vařený česnek marinovaný v sójové omáčce. Typické jsou také jarní závitky a pekingská kachna, což je marinovaná a grilovaná kachna, z níž se okrajují tenké plátky masa a podávají se zabalené v palačinkách.
Spoustu tradičních ingrediencí pro čínskou kuchyni najdete na našem eshopu Rohlik.cz
Indonéská kuchyně
V Indonésii se téměř každé jídlo smaží. Indonéská kuchyně je oproti thajské méně pestrá, jelikož lidé zde jsou velmi chudí a primárním cílem je co nejlevněji zahnat hlad. Další zajímavostí je, že Indonésané snídají rýži. Nejčastějším jídlem je sambal, omáčka vyrobená z rajčat a spousty nadrobno nakrájených chilli papriček. Důvodem velké konzumace pálivých papriček jsou dezinfekční účinky. Nejtradičnějším jídlem je smažená rýže „nasi goreng“. Připravuje se z chilli papriček, červené cibulky, rýže, masa, pórku, zelí, vajíčka a koření. Rozhodně také ochutnejte „rendang curry“, typické ostré jídlo s kousky kuřecího masa zjemněné kokosovým mlékem.
Abyste ochutnali báječné asijské recepty, nemusíte nutně cestovat do zahraničí nebo navštěvovat specializované restaurace. Můžete si nakoupit kvalitní ingredience u nás na Rohlíku a začít třeba s thajskou klasikou pad thai podle našeho receptu.
Objevte exotické chutě v asijském týdnu na Rohlíku >>>