Zdravá snídaně – 8 jednoduchých receptů

Ráno dělá den. Tak to prostě je. A součástí rána by měla být zdravá snídaně. Někdo sice říká, že každá snídaně je lepší než žádná snídaně, pokud ale den začínáte pravidelnou návštěvou pekárny a pestrost stravování řešíte střídáním koblihy, ruského vejce či nugátového croassantu, tak rozhodně čtěte dál. A vy ostatní, co snídáte zdravě, taky. Inspirace totiž není nikdy dost.

Zde je 8 nápadů, jak může vypadat zdravá snídaně, která vám nezabere moc času.

1.  Kaše do skleničky

Genialita této snídaně spočívá v tom, že si ji připravíte večer během pár minut a ráno už nic neřešíte. Jak na to? Vezměte si střední skleničku s víčkem, do 1/3 nasypte oblíbené mussli nebo vločky, na ty dejte vrstvu ovoce, na něj pár lžic jogurtu v bio kvalitě a dolijte mlékem. Do rána se vše krásně spojí, nabobtná a zdravá snídaně je na světě. Výhodou kaše do skleničky je, že si ji můžete jednoduše vzít s sebou. Jogurt vyzkoušejte třeba i kozí a místo mléka pro změnu mandlový nápoj bez cukru.

Ovesné vločky recept

2. Chleba s avokádem

Chleba s „něčím“, to je pro mnohé z nás taková snídaňová klasika. Plátek dobrého sýra nebo kvalitní vysokoprocentní šunky sice nikdy neurazí, chlebu však můžeme naložit ještě zdravěji. Kdo objevil kouzlo avokáda, ví o čem je řeč. Ze zralého avokáda můžete během minuty vyrobit jednoduchou pomazánku. Rozmačkejte ho vidličkou, přidejte lžíci čerstvého krémového sýra, sůl, pepř, citronovou šťávu a máte to. Zrovnatak ale bohatě postačí nakrájet avokádo na plátky a obložit jím žitný kváskový chléb. Neskutečná kombinace!

Zdravá snídaně avokádo

3. Vejce na měkko s fíglem od šéfkuchaře

Každý je máme rád jinak. Někdo v základní verzi, někdo na cibulce, jiný se šunkou nebo parmazánem. Na jednom se ale asi shodneme. Nechceme vysušené cucky. Vajíčka musí být vláčná. Jak na to? Základem je nepřilnavá kvalitní pánev, ne příliš rozpálená. Vejce rozmíchejte a vlijte do pánve lehce vymazané máslem Ghí, které se nepřepaluje. Míchejte do té doby, až vajíčka lehce ztuhnou, osolte a přidejte 1 lžíci ledové vody, která je zachová vláčnými. Takhle to dělají někteří šéfkuchaři.

Zdravá snídaně vajíčka

4. Cottage na sladko

Cottage jsou hrudky čerstvého sýra ve smetaně. Vyniká jemnou chutí a vysokým obsahem bílkovin. Když si potřebujete hlídat množství tuku, můžete si ho koupit i v light variantě.  Každá firma ho má jiný, proto neváhejte a otestujte, zda vám sedne spíše kyselejší nebo sladší verze tohoto mléčného výrobku, který se perfektně hodí jako zdravá snídaně. Ne každého ale napadne jíst ho „na sladko“ s ovocem. Zkuste, funguje to. Ovoce zvolte čerstvé, třeba borůvky,  nebo jsou výborné maliny sušené mrazem.

Zdravá snídaně sýr cottage

5. Zelenina jako součást zdravé snídaně

Pokud nejste příznivci sladkých snídaní, ale pochutnáte si raději na pečivu, nezapomeňte talíř doplnit o zeleninu. Nikdo neříká, že do sebe musíte po ránu dostat půl hlávky ledového salátu a čtvrtkilovou červenou papriku k tomu. Zkuste zapečený toust s volským okem obohatit o hrst rukoly a pár malých keříkových rajčátek a hned máte snídani barevnější. Když zeleninu decentně vytuníte balsamikovým glazé,  budete překvapeni.

Zdravá snídaně volské oko

6. Vafle zdravěji

Vafle nejsou až tak složité, jak se na první pohled může zdát. V týdnu budete chtít snídaně možná řešit úplně bezpracně, na víkend jsou ale ideální. Důležité je mít na paměti, že vafle nemusí být jen o bílé mouce a másle. Naučte se zdravější verze s celozrnnou špaldovou moukou, zakysanou smetanou, jogurtem nebo jablky. Jsou tak krásně vláčné!

RECEPT na vafle ze zakysané smetany: budete potřebovat 1,5 hrnku mouky ( 1 hrnek celozrnné špaldové a půl hrnku polohrubé), 1 kelímek 200g zakysané smetany, 2 vejce, 1 lžíci másla,  1 BIO vanilkový cukr, 2 lžíce přírodního cukru, 1 lžičku bio kypřícího prášku do pečiva.

POSTUP je jednoduchý. Vejce ušlehejte s cukrem a přidejte ostatní ingredience. Těsto pomocí lžíce nalijte do vaflovače a upečte.

Zdravá snídaně na sladko

7. Bezlepkové kaše

Dříve si většina lidí pod pojmem kaše představila především tu klasickou krupicovou s máslem a Grankem. To je samozřejmě evergreen, příznivci zdravějšího stravování ale ráno startují nápaditěji. Existuje tolik zajímavých variant kaší, zkuste se ale zaměřit třeba na ty bez lepku. Rýžové kaše, pohankové nebo jáhlové můžete koupit buď jako hotový produkt nebo si kaši připravit sami třeba z jáhlových vloček. Obojí je hotové do pár minut. Kaši můžete vyladit trochou kvalitního jahodového džemu, čerstvým ovocem nebo je lehce osladit rýžovým sirupem.

Zdravá snídaně kaše

8. Celozrnný sendvič do krabičky

Když doma nesnídáte nebo si z jakéhokoliv důvodu potřebujete vzít snídani s sebou, je ideální sendvič. Základem dobrého sendviče je ovšem bohatá náplň. 2 plátky celozrnného žitného chleba namažte máslem. Na jednu půlku ještě přimázněte trochu žervé, obložte bohatě plátky kvalitního bio sýra, okurkou nakrájenou na kolečka a lístky polníčku. Už teď vám musí být jasné, že pokud byste to dali do pytlíku a hodili do tašky, špatně to dopadne. Řešením je krabička. Sendvič zůstane netknutý, i kdybyste ho převáželi po D1 z Prahy do Brna.

Zdravá snídaně chleba

Není důležité KDE, ale CO. Klidně si tedy snídejte v posteli, v kanceláři nebo v trávě, ale zdravě…

 

Doporučené články