Pravda o vajíčkách: Zjistěte, odkud pochází vajíčka na vašem talíři!

Zajímali jste se někdy o to, odkud pochází vajíčko, ze kterého si k snídani uděláte omeletu, nebo upečete narozeninový dort? Všechna vajíčka nejsou od šťastně vypadajících slepic, které jsou na obalech. Naopak velká část vajíček, které nakoupíte v běžných supermarketech, pochází od úplně jiných slepic. A jak to je na Rohlíku?

Otázku etického zacházení se slepicemi, kterou vyvolalo odvysílání reportáže ČT24, která ukazuje podmínky klecových chovů slepic v České republice, na Rohlíku řešíme už déle. Není nám totiž jedno, jak se zachází se zvířaty a odkud pochází potraviny, které vám nabízíme. Když se kouknete na naši nabídku vajíček, zjistíte, že na Rohlíku prodáváme až 80 % vajec v bio kvalitě, z volného chovu a z podestýlek a pouze 20 % klecových vajec, což je přesně obrácený poměr, který naleznete v běžných supermarketech, kde hezké obaly ukrývají právě až 80 % vajíček z klecových chovů.

Co našich zbylých 20 % z klecí?

V sousedních zemích jako Rakousko nebo Německo byly klecové chovy již zakázány. Nabídka v České republice je bohužel stále až z 90 % tvořena vajíčky z klecových chovů, a proto abychom dokázali uspokojit vaši poptávku, odebíráme i my tato vejce. Klecová vejce tvoří v tuto chvíli na Rohlíku přibližně 20 % z celkové nabídky vajec a do konce roku 2019 se je chystáme z nabídky zcela vyřadit a nahradit je vejci z podestýlkových a volných chovů. V tuto chvíli hledáme nové dodavatele a investujeme společně se Sklizeno.cz také do vlastních volných chovů.

Vajíčka z klecových chovů jsou sice levnější, ale to za cenu životních podmínek slepic, které jsou vytržené z jejich přirozeného prostředí, nemůžou se proběhnout ani popolétnout. Proto, aby slepice mohly žít v lepších podmínkách, je sice potřeba si něco připlatit, ale na oplátku dostanete kvalitnější vajíčka, která hned i lépe chutnají. A taky pocit, že jste přispěli, aby zvířata netrpěla.

Podle čeho si tedy vajíčko vybrat?

Odkud pochází vaše vajíčko nemusíte na Rohlíku složitě luštit, vždycky to zjistíte u popisku produktu, zda si kupujete vajíčko z podestýlky, z volného výběhu, klece nebo bio vejce, ale kdybyste si to sami doma chtěli zkontrolovat, pak vám o původu vajíčka řekne oražené číslo na skořápce:

1 – vejce nosnic ve volném výběhu

Slepice ve volném výběhu můžou pobývat v přirozeném venkovním prostředím, mají dostatek prostoru a možnost hrabat, obrušovat si drápky či se popelit.

2 – vejce nosnic v halách (na podestýlce)

Slepice chované na podestýlce mají také možnost se přirozeně projevovat – hrabat, obrušovat si drápky nebo se popelit, nevýhodou je ale omezený uzavřený prostor.

3 – vejce nosnic v klecích

Slepice, které jsou chované v klecích, mají nejméně přirozené prostředí. Na malém prostoru jsou chované ve velkém množství bez možnosti většího pohybu.

0 – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO).

Slepice v BIO chovech mají nejlepší podmínky, které jsou velmi přísně kontrolovány. Slepice zde mají velký prostor, vajíčka můžou snášet do hnízda a většina jejich krmiva pochází z ekologické produkce.

 

Navíc máte jistotu, že vajíčka, která si u nás koupíte, se vám nezkazí. Při cestě k vám domů totiž neporušíme teplotní řetězec a udržíme požadovanou teplotu, při které by se vajíčka měla uchovávat.

A jaké je řešení, abychom měli vajíčka od skutečně šťastných slepic?

Pečlivě si vybírat, kde a jaká vajíčka nakupujete. U nás na Rohlíku jsme se zavázali, že do konce roku 2019 nebudeme prodávat žádná klecová vajíčka, protože vám chceme nabízet to nejkvalitnější a zvířatům umožnit důstojný život. Společně se Sklizeno.cz jsme navíc prostřednictvím investičního nástroje My Food Centrum začali směřovat finance do rozšiřování kapacit volných chovů drůbeže. Už nyní na Rohlíku najdete velký výběr vajec z volného chovu nebo podestýlky a od poloviny srpna se můžete na Rohlíku těšit ještě na více vajec z volného chovu z farmy v Bystřici. Chceme jít ostatním příkladem, že to jde :)

Doporučené články