Co byste měli vědět, než si příště koupíte maso

- v Rohlíkovo

My Češi jsme mistry v konzumaci masa. Každý rok sníme kolem 80 kg, což je dvojnásobek oproti jiným národům. Chuť na maso nám tedy rozhodně nechybí. Co nám ale chybí, jsou znalosti, jak ho správně vybrat, přepravovat a uchovávat. Chyby, které při nákupu masa v běžném supermarketu většinou děláme, nám můžou přivodit i velké zdravotní problémy. Jak se jim vyhnout a kde maso nakupovat?

Velká chyba při nákupu masa

Pokud vyrazíte na nákup masa do supermarketu, v průměru tam strávíte 20 minut až 1 hodinu. A ať už chodíte se seznamem, nebo vybíráte podle chuti, nevyvarujete se tomu, že vyndáte maso z chladicího boxu, dáte ho do košíku a ještě nějakou tu chvíli chodíte po supermarketu. Než zaplatíte, naložíte nákup do auta a dovezete si ho domů, může uběhnout klidně i další hodina. Ptáte se, kam tím míříme? Přesně k podstatě problému.

Maso a masné výrobky jsou nejnáchylnějšími potravinami k množení se mikroorganismů. Proto je u nich důležité nikdy nepřerušit teplotní řetězec, což se při nákupu v běžném supermarketu, ale i u oblíbeného řezníka či na farmářských trzích stane naprosto pokaždé. Kdo z vás chodí nakupovat s chladicím boxem a kontroluje, že teplota čerstvého masa nepřekročila 7 °C, že mleté maso, které je náchylnější ke zkažení, skladujete dokonce jen při teplotě do 2 °C a ryby do 5 °C? Odpověď bude pravděpodobně znít: „Asi nikdo.“  

Přerušení teplotního řetězce může způsobit závažné problémy

Na Rohlíku k přerušení teplotního řetězce nedochází. Z chladicích boxů, které jsou přísně kontrolovány našimi pracovníky odpovědnými za kvalitu, je maso rovnou přendáno do přepravních chladicích boxů a z nich je vyndáno teprve v okamžik, kdy vám kurýr nese nákup až domů. Proto nedochází ke vzniku takových podmínek, aby se zkazilo. A vy tak máte jistotu, že maso, které dostanete, je skutečně čerstvé a kvalitní. Také pokud nakoupíte maso online, se vyvarujete tomu, že maso z chladicího boxu někdo opakovaně vyndal, prohlédnul si ho a zase vrátil zpět. I to velmi ovlivňuje podmínky pro množení se mikroorganismů, jež maso rychle změní v potravinu, která nám může přivodit i otravu z jídla.

Výběr v běžném supermarketu vs. na Rohlik.cz

Navíc pokud byste hledali v běžných supermarketech maso, které nepochází z velkochovů, je malá pravděpodobnost, že ho tam najdete. Pokud ano, výběr nebude příliš velký. Na Rohlíku si můžete vybrat z pestré nabídky mas přímo od farmářů, na které nemusíte stát fronty na farmářských trzích. Vybrat si můžete různé druhy od drůbežího přes hovězí až po vepřové.  

A pokud jste milovníky ryb a mořských plodů, tak na Rohlíku si určitě přijdete na své. Nabízíme totiž nejširší sortiment ryb mezi supermarkety. Kromě běžně dostupných ryb se snažíme, abyste si mohli dopřát i ryby prémiové kvality, které vynikají prvotřídní kvalitou masa, nebo například jiným způsobem lovu. Z bohaté nabídky můžete ochutnat divokého lososa z Aljašky, pražmu královskou nebo třeba tuňáka žlutoploutvého, ze kterého jsou delikátní steaky.

Na Rohlíku máte vždycky jistotu, že vaše maso bude čerstvé. Navíc na jednom místě najdete řeznictví, rybárnu i farmářské trhy. Nemusíte luštit ani nepřehledné etikety s malými písmenky. Všechno si můžete jednoduše najít v popisku produktu, odkud maso pochází, jak by se mělo skladovat a čím se vyznačuje. Být při výběru masa náročný se vyplatí! Nakupujte na Rohlik.cz.