Jak vybrat maso na steak: Tipy a rady, které se vyplatí znát  

Steak může být gurmánským zážitkem, ale taky kulinářskou katastrofou. Abyste si užili jeho výtečnou chuť, nestačí jen správná příprava, ale je třeba i pečlivě volit, po jakém kousku masa nakonec sáhnete. Právě výběr masa totiž hraje zcela zásadní roli, a to ať už hledáte vepřové, nebo hovězí. Víte, jak vybrat to pravé maso na steak, aby bylo šťavnaté a křehké?  

Není steak jako steak 

Steaky můžete připravit z kuřecího masa, lososa i tuňáka, ale rozhodně se nevyrovnají hovězímu nebo dobře připravenému vepřovému steaku. Jestli dáváte předost právě vepřovému masu, připravte si steak z libové panenky. Je totiž nejšťavnatější částí prasete. Máte-li ale raději trošku tučnější maso, oceníte určitě krkovičku. Jen dejte pozor při přípravě, abyste zbytečně nevyškvařili velké množství tuku a maso jste nevysušili. Chybu rozhodně neuděláte ani kotletou, která je stejně jako panenská svíčková libová a šťavnatá. Ať už budete vybírat jakýkoliv druh vepřového, vždy pečlivě sledujte, jestli má sytou růžovou barvu, abyste měli jistotu, že kupujete kvalitní a čerstvé maso.

Jakou barvu má mít vyzrálé hovězí 

Naopak pokud si budete chtít připravit pořádný kus hovězího steaku, hledejte maso v tónech hnědé. Poznáte tak, že je správně vyzrálé a vhodné k přípravě. K tomu, aby bylo hovězí maso správně křehké, musí zrát při optimálních teplotních podmínkách alespoň 14 dní. Takový steak je pak mramorovaný, prorostlý tukem, který dává masu typickou chuť a výjimečnou šťavnatost. Na steak se nejlépe chodí hovězí svíčková, hovězí kýta – ořech, svrchní a spodní šál, zadní, hovězí zadnípřední hovězí maso. 

 

 

Jak správně nakoupit a uchovávat maso, aby vydrželo čerstvé

Když si vyberete, na které maso máte chuť, pak je dalším důležitým krokem samotný nákup masa. U steaku to navíc platí dvojnásob, protože hotové steaky se podávají polosyrové. Proto by mělo být maso vždy 100% čerstvé a při nákupu by neměl být porušený teplotní řetězec, ke kterému dochází vždy, než maso donesete z obchodu domů do ledničky. Online nákup masa na Rohlik.cz vám zajistí, že teplotní řetězec nebude narušen a maso bude čerstvé. I samotné skladování masa má svá pravidla. Pokud si koupíte vakuově balené maso můžete ho v ledničce skladovat i delší dobu, čerstvé maso by v ní naopak nemělo ležet ale déle než 4 dny. 

Nejčastější chyby při přípravě 

Steak určitě nikdy nenaklepávejte, zničili byste tím krásnou strukturu masa. K tomu by taky došlo, pokud byste vychlazené maso dali přímo z ledničky na gril. Proto je důležité ho vždycky včas vyndat, aby měl steak venkovní teplotu. Ale tou největší chybu uděláte, když budete chtít zkontrolovat, zda je steak tak akorát tím, že do něj zabodnete vidličku. Maso tak pustí šťávu a vysuší se. Vyvarujte se ale také velmi vysoké teplotě, aby tím maso neztratilo na šťavnatosti.  A jaká je ta správná teplota? Záleží, jak moc chcete mít steak propečený, ale rozhodně by neměla vnitřní teplota přesáhnout nikdy 71 °C.  

Uvidíte, že nabídka masa na Rohlik.cz uspokojí i ty nejnáročnější milovníky steaků. Vybrat si můžete z masa z běžných chovů, ale také od farmářů a z eko chovů. A pak už je jen na vás, jestli si vychutnáte steak jen tak se solí a pepřem, vsadíte na bylinky, připravíte si ho well done, nebo medium. Dobrou chuť!

 

 

Doporučené články