Co takhle dát si tapas? Inspirujte se španělskými jednohubkami, které si zamilujete

Pestrobarevné jídlo, neodolatelné chutě, rozmanité vůně, z povzdálí se ozývají tlumené tóny kytary a všude kolem panuje dobrá nálada – takové jsou tapas. Španělské chuťovky nejsou jen o jídle. Jsou neoddělitelnou součástí místního koloritu. K výtečnému jídlu navíc dostanete i skleničku něčeho dobré a potom si budete připadat úplně jako v ráji. A proto jsme pro vás připravili několik tipů, abyste si takový ráj chutí mohli užít i vy doma, ať už budete chystat rodinnou oslavu nebo večer s přáteli.

Tapas nejsou jen o jídle

Tapas původně pochází z prosluněné Andalusie, ale staly se tak oblíbené, že se dneska servírují již ve všech částech Španělska, a samozřejmě se každá oblast chlubí svými originálními tapas. Myšlenka je ale všude stejná: dobře se najíst, napít a hlavně se pobavit s přáteli či rodinou. Variace všech barev a chutí se žádné meze nekladou. Někdy ty nejzajímavější kombinace ingrediencí přináší ten nejúžasnější labužnický zážitek. Takže až někde uvidíte švestky se sušenou šunkou, rozhodně si to nenechte ujít. Znamenitá kombinace marinovaných švestek ve víně zabalených v typické španělské sušené šunce, to celé lehce osmažené na pánvičce, je zkrátka slastí pro všechny chuťové buňky.

Geniální kombinace chutí i španělské klasiky

Pinchos

Pinchos čili jednohubky nabízí další gurmánský zážitek, kterým jsou rozhodně plátky čerstvého pomeranče zabalené do španělské šunky. Servírovat je můžete na listech rukoly zakapaných pomerančovou šťávou a trochou olivového oleje. Netroufáte-li si na na exotickou chuť, vyměňte pomeranč za kuličky mozarelly a rukolu zakápněte místo pomerančovou šťávou limetkou. Chuť sušené šunky skvěle doplní i meloun, stačí ho nakrájet na kostičky, vložit mezi ně srolované plátky sušené šunky a nabodnout na páratko. A abyste si vytvořili atmosféru večera jako u moře, oloupejte krevety, dejte je na špejli, potřete marinádou z limetky, rozmačkaného česneku a soli, ogrilujte a máte další pinchos, které na talíři dlouho nevydrží.

Gazpacho

V horkých letních dnech pak mezi podávané pokrmy můžete zařadit typickou španělskou studenou polévku ze zeleniny – gazpacho.

Ingredience

½ kg zralých oloupaných rajčat

½ zelené papriky

1 stroužek česneku

½ oloupané okurky

1 dcl olivového oleje

4 lžíce červeného vinného octa

1 krajíc bílého chleba (stejné množství ciabatty nebo francouzské bagety)

sůl

Postup

Oloupaná rajčata, papriku, česnek, oloupanou okurku, olivový olej, ocet, krajíc bílého chleba, který předtím namočíte, a sůl jen přidejte do mixéru a vše rozmixujte do jemné struktury. Před podáváním dejte gazpacho ještě vychladit. A až ho budete servírovat, ozdobte polévkovou misku nebo větší skleničku bazalkou či jiným oblíbeným kořením a vznikne vám potom umělecké dílo nejen v ústech, ale i na talíři.

 

Španělský obložený talíř

Vynikajícími tapas je i obložený talíř, na kterém by neměly chybět: vyzrálé sýry, polotvrdé sýry, které si předem můžete naložit do olivového oleje s bylinkami nebo česnekem, plněné olivy, španělská sušená šunka, skvělé klobásky chorizo nebo mandle opražené s mořskou solí. Jako přílohu zvolte bagetu, kterou můžete namáčet v olivovém oleji, do kterého předem naložíte třeba rozmarýn. Jeho aromatická vůně a chuť promění obyčejnou čerstvou bagetou v božské jídlo. Kdybyste chtěli trochu změnu, opečte bagetu na olivovém oleji a pak už jen lehce posolte. Kromě běžného pečiva zpestřete prostřený stůl pita chlebem.

Jedna sklenička vám nebude stačit

Správné tapas se ale neobejdou bez dobrého pití. Nejčastěji se rozlévá víno, španělské pivo, které se ale nepodává v půllitrech jako u nás, ale v mnohem menších skleničkách, a samozřejmě sangría – temperamentní alkoholický nápoj s osvěžujícím ovocem.

Sangría

Ingredience

1 lahev španělského červeného vína

50–60 g třtinového cukru

2 pomeranče

2 citróny

2 broskve

2 banány

1 jablko

další ovoce dle chuti

1 celá skořice

Postup

Lahev vína smíchejte s třtinovým cukrem, šťávou z pomerančů a citrónů, přidejte nakrájené broskve, banány, jablko a další ovoce dle chuti a skořici. Připravenou sangríi pak nechte v ledničce alespoň 3 hodiny chladit. Pokud ale chcete ochutnat sangríi, jak ji mají Španělé nejraději, nechte ovoce ve víně macerovat přes noc, získáte tak ještě opojnější chuť.  

Malé občerstvení, velký gurmáský zážitek

Tapas jsou stejně pestrobarevné jako Španělsko, od známých po překvapivé variace ingrediencí, které se spojí v rozličné chutě. Určitě se nebojte experimentovat a kombinovat. Vložte do každé přípravy tapas trochu jižanského temperamentu a důmyslnosti a uvidíte, že ty vaše si všichni zamilují.  

 

Doporučené články