Léto na grilu: 6 tipů na vegetariánské a veganské menu

Grilování nemusí být jen plné šťavnatých steaků, domácích burgerů nebo kvalitních klobásek. Na grilu si můžete připravit výbornou grilovanou zeleninu, sýry, alternativy masa, veganské burgery a spoustu jiných fantastických jídel bez masa, které ocení ale i jeho milovníci. I když nebudete mít na talíři zrovna steak s BBQ omáčkou, nudu vaše chuťové buňky rozhodně nezažijí. Inspirujte se našimi tipy na pestré menu pro vegetariány i vegany.

1. Letní hit halloumi 

Bez halloumi by se letošní léto a grilování neobešlo. Tento kyperský sýr, který se vyrábí z kravského a ovčího mléka, je jako stvořený na gril. Díky své struktuře se ani při tepelné úpravě neroztéká. A jak si halloumi připravit? Způsobů je spousta. Tím nejjednodušším je nakrájet sýr na plátky a grilovat do té doby, než bude mít zlatavou barvu. Pokud byste chtěli vyzkoušet halloumi trochu jinak, pak si připravte marinádu z 3 lžic olivovového oleje, 1 stroužku prolisovaného česneku, šťávy z 1 citrónu a čerstvě umletého pepře. Nakrájeny sýr pak potřete marinádou a položte na gril. Postup je stejný. Grilujte do té doby, než halloumi zezlátne. Hotový sýr ozdobte lístky čerstvé máty. 

 

2. Tofu a tempeh podle vaší chuti 

Tofu dneska naleznete ve spoustě variant. Na gril se ale nejlépe hodí to neochucené, které pak můžete dochutit, jak jen budete chtít. Jednou z variant je tofu nakrájet na plátky a nechat marinovat ve směsi olivového oleje s bylinkami, česnekem, nebo třeba kurkumou. Skvělou volbou je do marinády dát místo sušených bylinek ty čerstvé. Na první ochutnání poznáte rozdíl. Pestřejší chutí i vzhledem jsou pak špízy, do kterých kromě tofu přidejte tempeh. Tofu spolu s tempehem nakrájejte na kostičky, zakapejte olivovým olejem, přidejte trochu sojové omáčky a nechte chvíli marinovat. Připravte si zeleninu podle chuti: paprikucherry rajčata, cibuli a další. Nakrájenou zeleninu spolu s tofu a tempehem napíchněte na špejli a už jen ogrilovat a máte hotovo. 

3. Žampiony portobello na grilu

Jestli něco v bezmasém menu nesmí chybět, pak jsou to portobello žampiony. Stačí je potřít olivovým olejem, posolit a ugrilovat. Samozřejmě nemusíte zůstat jen u soli. Do kloboučků můžete vložit stroužky česneku nebo bylinky jako rozmarýn nebo bazalku. Delikatesou jsou i plněné portobello žampiony. Jako náplň zvolte nakrájenou fetu nebo nastrouhaný parmezán, nakrájená cherry rajčatabazalku. Ugrilované žampiony vám bleskurychle zmizí z talíře. 

 

4. Oblíbené veganské klobásky a burgery 

Trefou do černého jsou veganské klobásky a burgery od Lindy McCartney. Mají vysoký obsah proteinu a chutnají i zarytým masožravcům. Stačí je hodit na gril a rovnou je můžete servírovat. Na Rohlik.cz si můžete vybrat třeba z normálních klobásek, klobásek s cibulí a rozmarýnem nebo burgerů. 

 

5. Zelenina na 1 000 a 1 způsobů 

Určitě ve svém menu nezapomeňte na grilovanou zeleninu. Dá se připravit na 1 000 a 1 způsob a vždycky s ní zabodujete. Nakrájený lilekcuketa, paprika a červená cibule s olivovým olejem, tymiánem nebo oreganem jsou sázkou na jistotu. Skutečnou jedničkou na grilu mezi zeleninou je ale grilovaná kukuřice. Zvlášť vynikající je potřená marinádou z chilli, olivového oleje, šťávy z limetky, propasírovaného česneku, soli a pepře. 

 6. Ovocné pokušení 

A ani u grilování nesmí na závěr chybět sladká tečka. Ogrilovat můžete ananas, jahody, broskve, hrušku i jablko. Teplou hrušku a jablko skvěle doplníte oříšky, skořicí a javorovým sirupem. Banán můžete posypat strouhaným kokosem, jahody a broskve namáčet v rozpuštěné čokoládě se smetanou. A kdybyste chtěli skutečně hříšnou kombinaci, pak si dejte ke grilovanému ovoci zmrzlinu. 

 

Tak na co máte největší chuť? Vyzkoušejte od každého něco a poskládejte si s Rohlik.cz bohaté menu bez masa. Jestli se vám přeci jen začnou sbíhat sliny na pořádnou flákotu, tak se nejdřív koukněte, jak správně vybrat maso na steak, abyste nesáhli vedle.  

Doporučené články