Vaříme v akci: Těšte se na báječné recepty pro děti a další nápady od Máma v kuchyni

Báru dneska zná většina maminek jako Mámu v kuchyni a jen těžko by někdo tipoval, že její původní práce byla soudní zapisovatelka. Vaření měla vždycky ráda, ale v koníček na plný úvazek se proměnilo až s příchodem její dcery. Od domácích příkrmů pro miminko se Bára postupně přesunula k pestrobarevným jídlům pro děti, které nejen skvěle vypadají, ale ještě lépe chutnají a přitom jsou připravené ze základních a zdravých surovin. Žádné polotovary u Báry nenajdete. Dětský klub Rohlíček pro vás společně s Bárou nachystal seriál receptů Vaříme v akci, podle kterých můžete vašim dětem připravit báječná jídla z kvalitních potravin, které pro vás na Rohlik.cz máme každý týden za výhodnou cenu. Na co dalšího se můžete těšit a co všechno nám o sobě Bára prozradila?

Dneska jste známá foodblogerka, na sociálních sítích vás sleduje spousta maminek. Dovedla jste si na začátku představit, že se koníček promění ve vaše povolání a budete Máma v kuchyni na plný úvazek?

Nedovedla, a to je na tom právě to krásné Kdybych si bývala cokoliv z toho naplánovala, určitě bych se cítila v nějaké nepřirozené křeči a z celé mojí práce by vyprchalo to kouzlo, pro které to baví nejen mě, ale i čtenářky. Jsem proto moc ráda, že jsem se nechala životem tak nějak vést a že jsem k tomu dostala podporu od svých blízkých i mnoha maminek, které mi daly šanci a moje recepty začaly zkoušet.

Vaření pro děti vyžaduje velkou nápaditost, aby jim to chutnalo a daly si i zeleninu nebo jiné zdravé potraviny, které většinou nejsou v oblibě. Inspirujete se někde, nebo experimentujete a ono to buď vyjde, nebo ne?

Určitě obojí. Nejraději vařím tak, že deset minut před obědem otevřu lednici a vymýšlím, co bych z její nabídky mohla uvařit. Kromě experimentování mě ale ovlivňuje celá řada inspirativních lidí, které mám kolem sebe. Hodně mě učí ale také moje dcerka, která je, jak já láskyplně říkám, nežerka. Naučila jsem se být hodně kreativní, abych u ní s jídlem mohla uspět a postupovala jsem po opravdu malých krůčcích, které se teď snažím předávat dál.  

Největším degustátorem je podle všeho tedy vaše holčička. Má nějaké jídlo, se kterým u ní vždycky uspějete?

Toho je! Ani nevíte, jak jsem šťastná, že už teď mohu tuto větu napsat, protože cestu k těm mnoha oblíbeným jídlům jsem si musela mnohdy opravdu vydřít. Dnes již ale dcera jí víceméně vše a má pěkný vztah i k jídlům, která by její vrstevníci odsoudili jako málo cool. Pochutná si například i na rybách, luštěninách, obilných kaších a i ovoci a zelenině. Ale stejně jako většinu ostatních dětí ji potěším i vývarem, rajskou nebo palačinkami. A i když do nich občas schovám červenou řepu, stejně je ocení a smlsne si na nich

Maminkám dáváte nejen inspiraci na svém blogu, ale i na svých kurzech, kde je učíte, co a jak vařit. Máte nějaký tip, čemu se vyhnout, nebo co naopak v dětské kuchyni zaručeně funguje?

Moje kurzy jsou nejen teoretické, ale snažím se, aby byly hlavně praktické. Výživoví odborníci vám totiž řeknou, co a jak by dítě mělo dostávat, ale málokdy vám dokáží poradit, jak to do nich dostat v praxi. A o to se právě snažím já. Určitě je to na delší povídání, ale jako základní odrazový můstek bych poradila najít druh jídla, které má dítě v oblibě, a přes něj zkoušet a přidávat další nové věci. Děti jsou často odmítavé, ale když už dají nějakému jídlu šanci, máte úspěch téměř jistý. Dcera například miluje vývar, ve kterém mi vždy snědla i to, co by jinak zůstalo na talíři netknuto. Totéž je i příklad výše zmíněných palačinek a lívanců, do kterých s oblibou „pašuju“ méně oblíbené potraviny. Nic před ní netajím, o složení jídla si i povídáme. Často dcera vaří se mnou, což je pro ni také velkou motivací i zábavou. Co u dětí opravdu nemám ráda, jsou náhražky, polotovary, uzeniny a kupované sladkosti. Jako kompromis raději upeču dobrý domácí koláč.  

Vašimi recepty budete pravidelně přispívat do dětského klubu Rohlíček. Na co dalšího se můžou naše maminky, ale třeba i tatínkové těšit?

Doufám, že na spoustu inspirace! Kromě té receptové, kde budu vymýšlet originální recepty z potravin v akci, které potěší chuťové pohárky malých i větších, se můžou určitě maminky i tatínkové těšit na články na různá aktuální témata, která právě rodiče malých dětí zajímají. Mezi příspěvky nebudou chybět ani osvědčené tipy, jak na grilování s dětmi, nebo jaké svačinky se hodí do auta či kočárku. Na spolupráci s Rohlíčkem se moc těším, protože věřím, že je to začátek skvělého projektu, který je nejen inspirací pro rodiče, jak vařit pro jejich malé i velké, ale i důkazem toho, že kvalitní potraviny neznamenají drahé potraviny☺

Už nyní můžete vyzkoušet první báječný recept na Rohlik.cz.

                      

 

Doporučené články