Nejlepší český sommelier radí, jak správně skladovat víno

Říká se, že většina vína na světě se vypije dříve, než by měla, tedy dříve, než dosáhne optimální kondice a dokáže nabídnout ze sebe to nejlepší. Pokud víno máme opravdu rádi, postupem času dojdeme do fáze, že si budeme kupovat více lahví, než spotřebujeme, a velmi často právě z důvodu, abychom nechali víno pár let zrát, než dosáhne jisté dokonalosti a plně se projeví jeho charakter. Ne každý však má k dispozici vinný sklípek, nicméně možností je v dnešní době více. Určitou pomocí může být klimatizovaná vinotéka na různé množství lahví, avšak v mnoha případech slouží spíše jako „příruční“ skládek na vína, která běžně konzumujeme.

Nebudu se snažit radit, jak vybudovat sklípek či prostor, který bude ideální pro dlouhodobé skladování vína, spíše prozradím pár zásad, kterých je třeba se držet, a nechám na každém, aby si našel takovýto ideální prostor sám.

Proč je důležité, aby víno leželo

Prvním základním předpokladem je, aby vína ležela, tedy aby byl korek zevnitř neustále zvlhčován vínem. S tím také ale souvisí vzdušná vlhkost v místnosti, kde jsou vína uložena. Doporučuje se cca 65–70 % vzdušné vlhkosti, a to z toho důvodu, že korek sice zevnitř může být zvlhčován, ale pokud bude v suchém prostředí, zvenku začne vysychat a může dojít k tomu, že se víno dostane ven, respektive že se vzduch dostane do kontaktu s vínem, které pak může začít oxidovat.

Jaká je ideální teplota pro skladování vína

Dalším faktorem ovlivňující zrání vína je teplota. Doporučené rozmezí pro dlouhodobé skladování je mezi 9 a 15 °C, nicméně zde bych upozornil na jednu skutečnost, a to že tato teplota musí být stálá, tedy bez nějakých výkyvů v průběhu roku. Tedy raději vyšší teplota (mám na mysli oněch 15 °C), ale stálá než sice správné rozmezí teplot, které se ale bude v průběhu roku neustále měnit.

Na co dalšího si dát pozor

V neposlední řadě bych zmínil ještě dva faktory. Přestože se to nezdá, je třeba také zajistit, aby víno zrálo v prostoru bez přístupu slunečního/denního světla, které opět výrazně urychluje zrání, což není vždy žádoucí. A zároveň by z dlouhodobého horizontu nebylo dobře, aby takový prostor byl například u dálnice nebo nějaké frekventované silnice. Mírné půdní otřesy, které my vůbec nevnímáme, také zrání vína neprospívají.

Pokud dodržíme všechny výše zmíněné podmínky, odměnou nám bude víno, které může zrát desítky let ve vašem sklepě nebo speciální místnosti k tomu určené. Samozřejmě, pokud je to víno, které takový potenciál má ☺

Víte, kdo pro vás tyto články píše? Přečtěte si článek u nás blogu.

Doporučené články