Svatomartinská hostina aneb Co nesmí chybět sváteční tabuli

Vůně pečené svatomartinské husy se už line z kuchyně a na stole je připravená teplá polévka, která vás prohřeje, i když jste akorát přišli prokřehlí ze sváteční procházky. Tak honem ke stolu, aby vám nevychladla! Koukněte se naše tipy, aby vám na svatomartinské tabuli nic nechybělo.

Svátek hospodářů a vinařů

Čas svatého Martina s sebou v historii nesl symbol konce hospodářského roku a příchodu zimy. Hodnotila se úroda, co minulý rok vzal a co dal. Hospodáři si mezi sebou vyrovnávali účty a uzavírali, co během roku nestihli vyřídit. A vzájemně se vypláceli v naturáliích, právě třeba svatomartinskou husou. Vinaři s očekáváním ochutnávali a hodnotili první ročníky vín a doufali, že sklidí úspěch, aby mohli slavit.

Čas svatomartinské husy a vína

Z tradic hospodářského roku se nám do dnešní doby moc nepřeneslo, ale oslavy prvního letošního vína nám zůstaly. A s tím i svatomartinská hostina plná výtečného jídlo. Sváteční tabule se rozhodně neobejde bez propečené svatomartinské husy, s knedlíky a báječným červeným zelím. A jak si takovou svatomartinskou husu připravit?

Inspirujte skvělým receptem z naší kuchařky.

Pokud neoceníte křehké husí maso, pak můžete sáhnout po jemné a šťavnaté kachně.

Kaldoun

Co by kromě svatomartinské husy na sváteční tabuli nemělo chybět, je určitě husí kaldoun – staročeská zadělávaná polévka s droby.

Ingredience na husí kaldoun

Postup

1. Do hrnce dejte husí skelet, přidejte k němu 1 rozpůlenou cibuli, 3 rozpůlené mrkve, 2 petržele, polovinu nakrájeného celeru, bobkový list, nové koření, pepř a to vše zalijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce pod vodou. Přiveďte k varu a vařte pozvolna asi 3 hodiny, dokud nezískáte silný vývar.

2. Mezitím povařte v osolené vodě husí droby. V dalším hrnci rozpusťe polovinu másla a orestujte na něm zbylou na drobno pokrájenou cibuli. Přidejte k ní zbytek na drobno nakrájené mrkve, celeru i petržle. Všechno krátce orestujte. Poté zalijte hotovým horkým husím vývarem a osolte. Přiveďte k varu a mezitím si připravte jíšku ze zbylého másla a mouky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte muškátový oříšek, mouku a orestujte. Na závěr zalijte horkým vývarem a míchejte. Vzniklou hustou kaši přidejte do polévky a dobře rozmíchejte i provařte asi 20 minut.

3. Nakonec přidejte do polévky do měkka uvařené a pokrájené droby, můžete přidat i smetanu, pokrájenou listovou petrželku a hurá servírovat.

Pro mlsné jazýčky

A na závěr nesmí chybět samozřejmě sladká tečka. Tradiční posvícenské koblihy, svatomartinské koláčky nebo svatomartinské rohlíčky.

Ingredience na svatomartinské rohlíčky

  • 450  g polohrubé mouky
  • 6  lžic moučkového cukru
  • 150  g másla
  • 20  g droždí
  • 4  ks žloutků
  • 600  ml mléka
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 150  g mletý mák
  • 1  špetka skořice
  • 1  lžička zavařeniny
  • 1  ks vejce na potření
  • hladká mouka na vál
  • pečicí papír

 

1. 100 ml mléka rozmíchejte se 3 lžícemi cukru a přidejte do směsi rozdrobené droždí. Poté nechte vzejít kvásek.

2. Do prosáté mouky přidejte lžičku citronové kůry, 200 ml mléka, žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vše dobře vypracujte v hladké, které se nelepí ani na mísu, ani na vařečku. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout.

3. Mletý mák smíchejte se 3 lžícemi cukru, 300 ml mléka a přiveďte k varu. Míchejte do té doby, než směs zhoustne. Potom v ní dobře rozmíchejte zavařeninu, přidejte citronovou kůrou, skořici a vanilkový cukr a nechte vychladnout.

4. Až vám těsto vykyne, rozdělte ho na několik díků a rozválejte jednotlivé díly na pomoučněném vále do kruhu. Těsto rozkrájejte na trojúhelníčky a do každého trojúhelníčku dejte lžičku náplně. Poté je stočte do rohlíčku, přimáčkněte cíp a dejte na pečicí papír. Potřete je rozšlehaným vejcem a vložte do trouby vyhřáté asi na 180 stupňů.

5. Rohlíčky můžete na závěr posypat vanilkovým nebo moučkovým cukrem.

Račte ochutnat

Že už se vám sbíhají na svatomartinskou husu a všechny ty další dobroty sliny? Tak vyrazte na nákup na Rohlik.cz, nakupte vše, co vám doma schází a můžete se pustit do přípravy svatomartinského pohoštění. Uvidíte, že po všem tom báječném jídle nezbyde na stole ani drobeček a všichni si pochutnají.

Doporučené články