Proč je dobré jíst biopotraviny

Někdo si z biopotravin dělá legrácky, jiný je považuje za standard svého stravování. Někdo ekologickým zemědělcům z principu nevěří, jiný si váží jejich práce, protože tuší, co vše stojí za tím dostat na trh kvalitní biopotraviny.

 

Abychom pochopili, jaké benefity biopotraviny mají, musíme si nejdříve říct, co vlastně  jsou. Je to produkt ekologického zemědělství, ve kterém se nepoužívají  pesticidy, umělá hnojiva a geneticky modifikované organismy. A vzhledem k tomu, že jsme to, co jíme, vyplatí se dát tomu chvilku pozornosti. 

Biopotraviny v praxi

Co je to vlastně biopotravina?

Jíst bio není tom, že začnete nakupovat v obchodě se zdravou výživou. Je to obchod jako každý jiný a je jen na jeho majiteli, co všechno zde chce prodávat. Pokud chcete kupovat opravdové bioprodukty, zapomeňte na lákavé nápisy na obalech typu tradiční, domácí, z hor, babiččin, farmářský a tak dále. Koukejte po „biozebře“. Je to značka, která zaručuje, že výrobek splňuje požadavky zákonů o ekologickém zemědělství.

Biopotraviny a značení

7 důvodů, proč jíst biopotraviny

1. Jsou nutričně bohatší. Biopotraviny obsahují více vitaminů, minerálních látek a enzymů a dalších živin oproti konvenční produkci.
2. Neobsahují škodlivé přídatné látky. Ty mohou způsobovat zdravotní problémy jako migrény nebo hyperaktivitu. V biopotravinách tedy nenajdete aspartam nebo glutaman sodný.
3. Neobsahují pesticidy. Biologicky pěstované plodiny nejsou kontaminovány jedovatými chemikáliemi. Mnoho herbicidů, fungicidů a insekticidů jsou karcinogenní látky.
4. Nejsou geneticky modifikované. Biopotraviny jsou jediný způsob, jak se vyhnout konzumaci GMO.
5. Ekozemědělci a biovýrobci udržují vysoké standardy, které jsou ukotvené v evropské legislativě.
6. Biopotraviny chutnají lépe! Ne náhodou mnoho významných šéfkuchařů vaří převážně z biopotravin.
7. Ekologické zemědělství respektuje životní prostředí a pracuje s obnovitelnými zdroji. Neznamená to návrat na stromy, ale ke zdravému rozumu.

 

Které potraviny je dobré jíst v biokvalitě?

Pokud je to možné, obecně se vyplatí dávat přednost organickým potravinám před konvenčními, dávat přednost lokálním před dováženými a dávat přednost přirozeným potravinám před polotovary.

Ne všechno, co jíme, seženeme v biokvalitě a není třeba se tím vůbec stresovat. Přesto jsou produkty, které jsou díky putování potravním řetězcem více zatížené a má u nich smysl zaměřit se na biokvalitu.

Biozelenina a bioovoce

V biokvalitě vybírejte především jablka, papriky, celer, okurky, hrozny, brambory, špenát a jahody, které se v rámci běžného pěstování nejvíce chemicky ošetřují. Citrón a pomeranč v biokvalitě mají tu výhodu, že můžete bez obav používat jeho kůru do moučníků. Hlávkový salát, rajčata, brambory nebo zelí z ekologického zemědělství obsahuje výrazně více vitaminů, bioaktivních látek a antioxidantů než konvenčně pěstovaná zelenina. Dopřejte tedy tělu koktejl antioxidantů a ne chemikálií, které na plodech i po jejich umytí stále v nějaké míře zůstávají. Biozelenina i bioovoce jsou dnes velmi pohodlně dostupné.

Biopotraviny a biozelenina

Celozrnné potraviny si žádají biokvalitu

Dříve bylo naprosto běžné jíst obiloviny v celozrnné podobě, bílá mouka se vymýlala jen pro mlsné jazýčky vyšší třídy. Také ale neexistovaly pesticidy a herbicidy, které ulpívají na povrchu zrna. Celozrnné obiloviny proto volte vždy v biokvalitě, kde máte jistotu, že s celým zrnem do těla nedáváte zbytečnou chemii. V biokvalitě dnes běžně za rozumné ceny seženete  rýži, pohanku, jáhly, quinou, i různé mouky.

Biopotraviny obiloviny

Bio mléčné výrobky a maso

Jíst bio neznamená, že musíte celé rodině nakoupit holiny a víkend co víkend objíždět biofarmy. Stačí přestat filosofovat a udělat si vlastní zkušenost, jakým složením a jakou chutí vynikají biosýry a biomaso. Vše je pro vás dostupné i z pohodlí domova :-)

Biopotraviny a bioprodukce

Zařazení biopotravin do života není podmíněno tím, že budete muset prodat jedno dítě nebo se zbavit auta. Některé bio i nebio výrobky jsou cenově dokonce srovnatelné a pokud jsou některé o něco dražší (a má to svůj důvod), řešení je jednoduché. Vyměňte kvantitu za kvalitu. Méně je více!

Doporučené články