I bez lepku, laktózy a masa vám může chutnat

V dnešní době je velmi populární řešit zdravý životní styl, které jde ruku v ruce se zdravým stravováním. Každý si pod tímto pojmem představí něco jiného. Mnoho lidí musí ovšem řešit a omezovat svoje stravovací návyky kvůli alergiím a nemocem. Potravinové alergie či intolerance má od lékaře diagnostikováno asi procento populace. Jsou tedy mezi námi tací, kteří musí nahrazovat potraviny z tohoto důvodu a mnoho dalších, kteří se zajímají o své zdraví a chtějí pro svoje tělo to nejlepší.

 

Co tedy přesně znamená laktózová intolerance?

Nedostatečnost enzymu laktázy, který štěpí v tenkém střevě laktózu na jednoduchý sacharid galaktózu a glukózu. Nerozštěpená laktóza tak přechází do koncové části tenkého střeva. Mezi základní příznaky laktózové intolerance patří nadýmání, pocity tlaku v břišní dutině způsobené produkty fermentace laktózy, nevolnost a zvracení. Záchranou pro všechny, kdo se s laktózou nekamarádí, je fakt, že na trhu lze najít mnoho alternativ bez laktózy.

 

Alergie na lepek

Alergie na lepek je poměrně vzácná a často se plete s celiakií, což je autoimunitní onemocnění. Častým projevem jsou nadměrné trávicí potíže, nafouklé břicho, zvracení, plynatost, průjem nebo zácpa. Alergie se může projevovat i svěděním v ústech či krku, rýmou, kopřivkou nebo ekzémy.

Jak se tedy vyhnout potížím spojených s lepkem?

Jedinou účinnou léčbou je vysazení potravin obsahujících lepek. Někteří alergici musí dodržovat stoprocentní bezlepkovou dietu, jiní mohou snést malé množství lepku. V první řadě je potřeba se vyhnout potravinám obsahujícím pšeničnou, žitnou nebo ovesnou mouku a nahradit ji výrobky z kukuřice, pohanky, amarantu nebo například quinoi. V případě potíží spojených s lepkem je třeba vyhnout se i některým polotovarům, což může lidem trpícím touto alergií znesnadňovat život.

 

Proč se stát vegetariánem?

Uvažovali jste někdy nad tím, že byste se chtěli stát vegetariánem a vzdát se masa? Mohlo by se zdát, že je to jednoduchý úkol, ale mnoho lidí si bez masa nedokáže představit život. Přece jen si ale musíme uvědomit, že vegetariánství s sebou nese více výhod než nevýhod. Zvláště v dnešní době, kdy je maso plné antibiotik a dalších nežádoucích látek.

Jakým způsobem vegetariánství uleví našemu tělu?

V první řadě se zlepší trávení, jelikož rostlinná strava je základem pro to, aby se tělo zbavilo všech škodlivin. Rostliny obsahují vlákninu, která redukuje cholesterol. Vegetariáni proto mají v průměru výrazně nižší hladiny cholesterolu a také nižší krevní tlak. Výsledkem toho je o 20-40 % snížené riziko srdečních onemocnění a o 30 -60 % nižší riziko mozkových příhod.

 

Ať už jste to právě vy, kdo bojuje s alergiemi nebo si pohrává s myšlenkou, že uleví svému tělu a vyloučí laktózu, lepek nebo maso, u nás na Rohlik.cz najdete veškerý sortiment potravin, který vás napadne a vy si tak budete moct vychutnávat jídlo bez omezení.

Doporučené články