Úklid v dnešní době vs. úklid z dob minulých

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jaké prostředky a vymoženosti dnešní žena používá při úklidu? Veškeré pomůcky se vývojem posunuly vpřed. Někdy ani nevíme, že existují, natož jak se používají. Co víme ale jistě, bez úklidu to zkrátka nejde!

Je zcela pochopitelné, že v dřívějších dobách se uklízelo jinak než dnes. Hlavní podíl na tom má fakt, že úklidové pomůcky a prostředky prošly moderním vývojem, kdy za cíl bylo především zjednodušení práce a úspora času. Hlavními pomůckami byli dříve kýbl, kartáč, koště s hadrem a voda. Žádné čisticí prostředky nebyly a hospodyňka si tak nemohla pomoci saponátem k ochraně podlahy, který máme k dispozici dnes. Paradoxem je, že lidé v dřívějších době zajímal úklid stejně jako nás teď, ale vystačili si s málem, který měli k dispozici.

Nádobí se umývalo ve vodě, kam se přidávala soda, větší mastnoty se drhly jemným pískem na nádobí. Zajímavostí je, že nejznámější saponát na nádobí Jar se začal vyrábět v roce 1955. Dnes je samozřejmostí teplá voda, které je dostatek a nejrůznější saponáty. Téměř každá domácnost je v dnešní době vybavena myčkou, není tedy jednodušší způsob, jak mít umyté a lesklé nádobí.

Dnes považujeme za samozřejmé, že naše prádlo je perfektně čisté a vyprané v automatické pračce za pomoci různých tekutých a práškových pracích prostředků. Na pultech v obchodech najdeme nejrůznější přípravky na různé druhy materiálů a skvrn. Ale jak to s praním prádla vypadalo dřív?

Když pomineme valchu a mýdlo s jelenem, které se používalo od poloviny 19. století, výroba pracích prostředků pro domácnosti začala ve 30. letech 20. století ve Spojených státech. V 50. letech se objevily první tekuté prací prostředky, zatímco v 60. letech byly vyvinuty odstraňovače skvrn a enzymatické prací prostředky. V roce 1968 vznikla značka Ariel s cílem usnadnit ženám život. V 80. letech se objevily prací prostředky, které jsou účinné i při nízkých teplotách a v 90. letech přichází na trh vysoce koncentrované práškové a tekuté prací prostředky. Největší inovace v praní prádla přišla v roce 2010 od značky Ariel, která na trh uvedla gelové kapsle.

Pamatujete si, jak jste doma uklízeli a prali, když na trhu nebyl takový výběr čistících prostředků? Pochlubte se nám na našich sociálních sítích, kde se mimo jiné dozvíte spoustu informací :-)

Nenechte si ujít náš akční úklidový XXL týden, kde na vás čeká mnoho pomocníků do domácnosti za skvělé ceny.

 

 

 

Doporučené články