5 věcí, které naše babičky po porodu rozhodně neměly

 

…ale vy se bez nich neobejdete. Usnadní vám kojení i poporodní péči o sebe samou. Mimochodem, je snad jediná věc, kterou naše babičky měly daleko dostupnější a propracovanější – jaká to je?

 

Když po porodu nestíháte

Někdo má ochotné kamarády a příbuzné, kteří mu vozí „baby-friendly krabičkovou stravu“, jiný se po porodu musí spolehnout na zásoby z vlastního mrazáku nebo spíže. Jenže slaninové krekry asi pro kojící matky nebudou ideální svačinou plnou živin. Babičky si možná dopřály pár křížal, vy si můžete pro všechny případy zabalit do přebalovací tašky třeba speciální cereální tyčinky, které zajistí důležité živiny pro vás oba. Třeba ty od Nutrimama vyřeší i chutě na sladké mezi kojením. Čokoláda rozhodně nepatří mezi zakázané ovoce!

 

Intimní ubrousky

Možná si ani neuvědomujete, jakým užitečným pomocníkem jsou, dokud o ně nepřijdete. Když vlhčené ubrousky dojdou nebo je zapomenete a musíte hledat náhradní řešení, přejeme si jejich vynálezce vyznamenat přinejmenším Nobelovkou. Speciální intimní ubrousky jsou rychlým řešením nejen po porodu.

 

Vychytávky ke kojení a krmení pro miminko

„Nekojilo se.“ Taková je jednoduchá odpověď na otázku, co se dřív dělalo s plochými nebo vpáčenými bradavkami. Dnes existují speciální pomůcky, které bradavku zformují: díky jemnému přisátí vtáhnou bradavku do malého plastového kloboučku, který se podobá náprstku. V ideálním případě se používají ještě před otěhotněním (palec nahoru všem, kdo si na to spolu s vysazením antikoncepce vzpomenou!) a v prvních měsících těhotenství, aby se dosáhlo trvalejší úpravy bradavek. Vážně se s tím dá něco dělat, je záležitostí týdnů a pravidelného používání, aby bradavka zůstala vztyčená a miminko ji snadno uchopilo a nasálo.

 

Vychytávky ke kojení a krmení pro maminku

Zatímco dnes můžou maminky kupovat speciální vložky z jemné bavlny (třeba od značky BELLA MAMMA), které se zasunou do podprsenky, babičky si tam vložily kousek staré textilie, klasickou bílou textilní plenku, případně chomáč vaty.

Sáčky na uskladnění mateřského mléka jsou další vychytávkou, na kterou maminky s přebytkem mateřského mléka nedají dopustit. Využijete je i v případě, že chcete mléko odstříkat, protože musíte v době kojení odjet.  Zkuste třeba tyhle předsterilizované, zesílené, připravené na snadné naplnění i nalévání: PHILIPS Avent Sáčky na uskladnění mléka 25 ks.

 

Čaje a bylinky

Zřejmě jedinou výjimkou, na kterou řada generací před námi vsázela daleko víc a uměla s ní pracovat, jsou bylinky a plodiny. Šípky, meduňka, fenykl, jeřabinová nať, kmín, plody černého rybízu, zlatobýl… právě ty se nejvíc hodí pro maminky, které kojí. Zatímco my si je dopřáváme pěkně v nálevových sáčcích (třeba LEROS Baby čaj pro kojící matky), dřív se pro ně chodilo do přírody a sušily se u kamen. Tohle je věc, kterou můžeme našim babičkám závidět!

Doporučené články