Bio maso: Superpotravina, nebo marketingový trik?

Zdravější, výživnější, ohleduplnější k životnímu prostředí než běžné maso – to všechno jste už někdy o bio masu nepochybně slyšeli. Na druhé straně vám ale určitě neunikly články a někdy i bouřlivé diskuze o tom, co je na tom skutečně pravdy. Ostatně existují studie, které pozitiva bio masa vyvracejí a označují ho za nástroj marketingu, který prodává. Ale jako všechny správné studie i ony mají svoje protistudie, které jednoznačně dokazují prospěšnost bio masa nejen pro člověka, ale i pro celou planetu. A co je tedy pravda?

Odpovědnost k životnímu prostředí

Konzumací jakékoliv potraviny za sebou zanecháváme nějakou ekologickou stopu. Pokud toužíte například po vyhlášených argentinských steacích, zamyslete se, odkud se u vás na talíři vzaly. Musely přeletět Atlantik a ekologická stopa, a ne zrovna malá, je na světě. Bio maso z českých farem tuto ekologickou stopu minimalizuje. Celá ekologická produkce masa se snaží přistupovat k životnímu prostředí ohleduplně, a ne jen s touhou co největší kvantity chovu a produkce. Přispívá tak k trvale udržitelnému rozvoji potravin a životního prostředí. Ale nejsou to rozhodně jediné dobré skutky, které stojí za bio masem. Tím dalším je i podpora místních farmářů, kteří se s láskou starají o svá zvířata.

Šťastný život na farmě

Ekologické chovy umožňují volný pohyb zvířat v jejich přirozeném prostředí. Neznamená to jen hezký život pro zvířata, ale také větší a kvalitnější svalovou hmotu. Zvířata mají i svoji přirozenou stravu. V ekologickém chovu určitě nenarazíte na hnojené krmivo, postřiky na pastvě nebo stravu obohacenou o hormony. Na to, aby zvířata správně vyrostla, mají dostatek času bez umělých hormonálních zásahů do jejich vývoje. I samotná porážka je pro zvířata v tomto prostředí mnohem méně stresující záležitost. Většinou jsou poražena na farmě, kde vyrůstala. Netrpí stresem z převozu a masových jatek. Díky tomu není bio maso vodnaté, což můžete vidět u masa z velkoprodukce.

Bio maso, dobré maso

Dobré prostředí a dobrá strava je hlavním předpokladem k tomu, aby bylo maso kvalitní. Díky šťastnému životu zvířat v ekologických chovech je bio maso jednoznačně šťavnatější a pevnější než to běžné. I výživové hodnoty se liší od velkochovu. Hovězí maso obsahuje například menší množství nasycených mastných kyselin, vepřové maso z ekologických chovů se odlišuje chutí i strukturou a drůbeží je jemnější a méně tučné. Bio maso neodlišuje tedy jenom etiketa, ale zejména chuť a i to, s jakou chutí si ho budete kupovat.

Jenom marketing?

Bio maso není rozhodně marketingovým trikem. Je to zodpovědný přístup k produkci masa. Podporuje místní farmáře, kteří se chovají ohleduplně nejen ke zvířatům, ale také k půdě a rostlinám. A díky vaší volbě, můžete mít na stole kvalitní maso, které neprocestovalo celý svět, ale je od lidí, kteří mají svůj příběh. Přečtěte si ho na Rohlik.cz a sdílejte s námi nadšení v boji Za lepší jídlo, my s vámi sdílíme to naše!

 

Doporučené články