5 potravin, které se dětem vyplatí kupovat v bio kvalitě.

Kdybyste stáli před rozhodnutím, které potraviny pro své dítě koupit v bio kvalitě, jaké byste vybrali? Pomůžeme vám se správně rozhodnout.

 

Kde sledovat pesticidy?

Pokud chcete sledovat pesticidy v ovoce a zeleniny, odpíchnout se můžete od tabulky Dirty Dozen a Clean Fifteen, která pro každý rok aktualizuje potraviny, které přirozeně obsahují nejméně pesticidů (třeba avokádo, kukuřice, ananas, zelí, mango nebo chřest) a které je naopak lepší kupovat v bio kvalitě. Z průzkumů, které pro tabulky vznikají, vycházíme i v tomto článku.

 

Jablka, první sladká chuť

Pokud sáhnete jen po jedné poctivé bio potravině, ať jsou to jablka. V bio kvalitě seženete česká, tyrolská i třeba jihoafrická. Ta česká jsou nám samozřejmě nejblíž, a za lokálnost je dvojnásobný počet bodů. Zbytky pesticidů obsahovalo na 90 procent konvenčně pěstovaných jablek, odhalil důkladný průzkum. Přes tenkou slupku totiž snadno proniknou chemikálie do dužniny. Jablko navíc bývá jednou z prvních sladkých chutí, které dítě pozná, tak ať se dopátrá k té nejlepší. Co naopak vůbec nevadí, je mírná strupovitost, která je na slupce. K jablkům přirozeně patří.

 

Síla Pepka Námořníka

Špenát je na sílu – a i když v množství železa, které obsahuje, dodnes přetrvávají bludy kvůli posunuté desetinné čárce v tabulce, pořád může nabídnout dostatek vitamínů, draslíku, sodíku, mědi nebo hořčíku. Jenže častokrát i pesticidy. Jeden z posledních průzkumů je objevil v drtivých 97 procentech špenátových vzorků z běžné produkce. Do špenátu tak pronikl třeba permethrin, známý neurotoxin, který se používá k ochraně rostlin před škůdci. Špenát je snadné sehnat v bio kvalitě – třeba mražený. Sklízí se v plné sezoně, rychle hloubkově zamrazí a tak je v zimě lepší a dostupnější. Dětem ho zkuste přimíchat do mačkaných brambor nebo k těstovinám. Uvidíte, že si pochutnají. A co třeba taková špenátová polívčička… Připravovala jsem ji už sedmiměsíční dcerce a jak se olizovala.

 

 

Dětský oblíbenec: rajče

Rajčata patří k těm druhům zeleniny, která se na našem stole objevuje nejčastěji. Děti si malé červené kulaté plody snadno zamilují, navíc jsou na konzumaci tak rychlá – žádné loupání, jen omýt. Jenže ani důkladné umytí je nezbaví pesticidů. Důkladný průzkum Dirty Dozen a Clean Fifteen v některých vzorcích odhalil i čtyři typy pesticidů. Je snadné nakoupit bio rajčata, a to i ta konzervovaná, ze kterých snadno připravíte poctivou omáčku na oblíbené těstoviny nebo polévku. Z mojí zkušenosti je jejich chuť navíc daleko intenzivnější a plnější a cena těch v plechovce není nikterak dramaticky výraznější.

 

 

Celer

  1. Přesně tolik druhů škodlivin bylo odhaleno v jednom vzorku celeru. Je to spíš výjimečný případ, ale pesticidy obsahovalo 95 procent vzorků. A to je jasný ukazatel, že se vyplatí celer kupovat v bio kvalitě. My si pod celerem představíme spíše ten bulvový, zatímco v zahraniční letí řapíkatý. Zkuste ten řapíkatý nakrájet na opravdu drobné kousíčky a přidat ho do polévky nebo rajčatové omáčky. Malým milovníkům křupavého ho pak nakrájejte na tyčky a ty je nechte máčet třeba v jogurtu. A ten bulvový zase „zamaskujte“ v omáčce, kde poslouží jako zahušťovadlo. Já ho dávám navíc trochu víc do bramboračky.

 

Pěkně těžké brambory

Jestli jste jako já nebo jakýkoliv jiný běžný Čech, pracujete s nimi v kuchyni vážně často. Pokud se spoléháte na zemědělce od vedle, který vám prodá pytel za pár korun, zeptejte se ho nejdřív, čím a jak často hnojí. Možná vás to překvapí. Nebo se poohlédněte po výhradní bio produkci, zrovna brambory totiž patří k těm nejdostupnějším bio potravinám. Důvod pochopíte: těžké brambory totiž v sobě ukrývají hmotnostně nejvíce zbytků pesticidů než jakákoliv jiná testovaná zelenina. A když si uvědomíte, kolik jich je na dětském talířku…

 

Z dalšího ovoce musíme zmínit jahody, nektarinky, hroznové víno, broskve, třešně a hrušky. Právě ty se vyplatí kupovat v bio kvalitě.

 

Doporučené články