Superfoods hezky-česky. A pro děti.

Místo zahraničních superfoods zařaďte do jídelníčku české-hezké. Mají stejně živin, ale seženete je snáz a za nižší cenu. Navíc přidáváme porci rad, jak je naservírovat dětem, aby jim chutnalo.

Exotické potraviny s vysokým obsahem živin, minerálů a antioxidantů si můžete vychutnávat i v podobě, která je nám daleko bližší – lokálně i chuťově. Acai, goji, chia, maca, chlorela, lucuma… všichni tihle hrdinové mají totiž českou variantu, která zaplní jídelníček – a dokonce už od prvních příkrmů.

Červená řepa místo… červené řepy!

Je to potravina, která by si zasloužila provolávat slávu. Třikrát hurá řepě! Vždyť obsahuje tolik prospěšných minerálních látek jako je sodík, draslík, hořčík a vápník stejně jako vitaminy B a A. Patří mezi kořenovou zeleninu a nejtypičtější představitele superfoods – a my si ji můžete docela dobře přivlastnit, nemusíme ji ničím nahrazovat, v Česku má tradici, a tak na ni navažte a podávejte ji dětem. Sluší jí to s hovězím masem v příkrmech, můžete ji přidat do těsta na kakaový koláč, dělat z ní mošt. Možností je celá řada! Sladkosti s řepou jsou stylové a velkým hitem!

Špenát místo zeleného ječmene a chlorely

Jestli vy pijete ječmen nebo chlorelu a dítě má taky chuť na něco povzbudivě zeleného, rozmixujte mu špenát – třeba s banánem a mlékem. Špenátu to sluší v masozeleninových příkrmech, které můžete dětem podávat už od pátého měsíce. Špenát obsahuje řadu užitečných látek jako je draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, vitaminy C, D, E, B… A jestli se vám zdá nemožné do dětí nacpat zelený ječmen, zkuste to s pohádkou o drinku pro malé vodníčky, rozmixujte ho do smoothie (to chutná i ročním dětem) se sladšími bobulovinami nebo ho obdobně v hustší podobě podávejte jako pyré. Když ho schováte v kapsičce, děti nebudou protestovat. Podávejte ho dětem od tří let, chlorelu by dřív také nemělo.

Borůvky místo goji

Červené bobule z Číny dobře nahradí oblíbené borůvky. Stejně jako goji obsahují vitaminy C a E. Borůvky můžete podat dětem už od ukončeného šestého měsíce, takže se dobře hodí rozmixované do prvních míchaných ovocných příkrmů. Dětem chutnají v kaších (https://www.rohlik.cz/hledat/hippkase25?_ref=category), obilných nebo mléčných, můžete jim je ale dát i jen tak, na zobání. Obdobně supervýživný je i rybí, ten podávejte dětem až od ukončeného sedmého měsíce. Bobule rybízu i borůvek vždycky dobře opláchněte! Dávku živin a vitamínů můžete dětem podat i v kupovaných příkrmech.

Lněné semínko místo chia

Lněné semínko obsahuje omega3 nasycené mastné kyseliny a slušet mu to bude podobně jako vlašským jogurtům v dezertech – namleté dokonce supluje funkci kypřícího prášku. Lněná semínka namelte do pomazánek, třeba do rybičkové. Její chuť jen doplní, ale nepřehluší. U menších dětí pozor na vdechnutí!

Višně místo acai

Dětem chutnají višně moc – můžete jim je servírovat už v prvních ovocných příkrmech ve čtvrtém měsíci. Opatrně snad jedině na pecky a také na jejich projímavý účinek. Višně umí díky obsahu antioxidantů a jódu vyhrávat (stejně jako acai) nad volnými radikály, pomáhají zmírňovat záněty a „stavět“ zdravé klouby, kosti, kůži. Když není jejich sezona, zkuste je dětem podávat sušené.

Vlašské ořechy místo para ořechů

Pokud nepatříte k alergikům, můžete zkusit podat dětem první ořechy zhruba v roce a půl. Pokud máte vy alergie, začněte později – vlašské ořechy patří k nejsilnějším alergenům. Někteří pediatři doporučují začít se skořápkovými plody dokonce až ve třech letech!

Ořechy jsou výborným zdrojem vitaminu B a E, manganu, zinku a mědi. Dětem většinou chutnají samostatně, přidat je můžete do sladkého pečení vcelku (jablečný koláč, štrůdl, perník) nebo využít ty strouhané. Ráda je dávám dcerce i do ranní kaše nebo do jogurtu.

 

Pohanka, česká jednička

Dříve to bylo jídlo chudých, později opomíjená potravina, dneska se vyhřívá na výsluní. A oprávněně. Její oříšková chuť vynikne v základních úpravách, nebojte se ji dětem začít servírovat už mezi 4. až 6. měsícem (pokud zavádíte příkrmy od ukončeného čtvrtého měsíce). Je přirozeně bezlepková, obsahuje draslík, hořčík, fosfor, železo, vitaminy B1 a B2, aminokyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Můžete z ní dělat kaše nebo ji dětem dopřávat jinak – třeba v podobě pohankových křupek. Zajímavě chutnají i pohankové těstoviny, pohankový nápoj nebo perník z pohankové mouky. Pohankové křupky  jsou fajn zpestřením a alternativou k obligátním kukuřičným.

Doporučené články