Kdy vám s čím zvládne pomoci? Aneb jak udělat z úklidu zábavu i pro děti?

Pokud váháte, v jakém věku zapojovat děti do úklidu, co zvládne čtyřleté dítě a co šestileté, poradíme vám. S naším přehledem vychováte k úklidu svého pomocníka dřív, než si to uvědomí.

Když je mu rok

Už od roku učte svoje batole ukládat hračky – když si dohrajete s kostkami, ukažte mu, jak se hází zpátky do krabice, vysvětlete mu, že se uklízet musí. Všechno podávejte formou hry. A na pomoci s úklidem hraček trvejte, i kdyby přineslo jen jednu jedinou knížku zpátky do poličky. Za všechno ho navíc chvalte.

Když jsou mu dva

Ideální čas zapojit dítě do aktivního úklidového života. Zatím ještě nepozná, že jde o mnohdy otravnou povinnost, pro něj je to hra stejně jako tvoření nebo stavění. Podpořte proto jeho nadšení, kupte dětské úklidové sady na hraní, které ale můžete použít i pro běžné použití. Jakmile vezmete do ruky koště, dejte mu i jeho košťátko.

Pokračujte dál v úklidu hraček: kostky lega ho nechte svážet na bagru (https://www.rohlik.cz/c300110054-hracky?productPopup=1349587-lego-60219-city-stavebni-nakladac&cartUpdateSource=%3AFront%3ACategory%3Adefault-product-basketForm), mluvte jako smutné plyšové zvířátko, které zůstalo zapomenuté pod sedačkou, ťapkejte s panenkou, která odchází na svoje místo na poličce, celkově se snažte úklid proměnit v hru. Vyplatí se vám to!

Dětem úklid co nejvíc usnadněte, pořiďte jim boxíky, na které nalepte obrázek toho, co do nich patří (obrázek kostek, figurek z Kinder vajíček, plyšáků…). Když má každá hračka svoje místo, bude se jim uklízet skvěle. Nebo minimálně snadněji…

Vsadím se, že se brzy naučí po sobě zasunout židli u stolu, utřít rozlitou vodu, uložit pyžamo do postele a třeba i přehodit deku přes okraj lůžka. Jsou to drobnosti na pár minut, ale vám ve výsledku ušetří času dost.

Když jsou mu tři

Zvládne zametat! Ta koordinace pohybů je sice pomalejší a někdy i lehce neohrabanější, ale k tomuto úkolů se většinou děti staví dobře.

Dítě už zvládne hezky pomoc při práci na zahradě, donese – přinese – odnese – jen ho pusťte i k úkolům, které ho budou bavit. Nechte je po sobě uklízet ze stolu (to by zvládlo i menší dítě) nebo odnést špinavé prádlo do koše, když se večer svlékne.

Zkuste mu dát povinnosti, které budou jen a jen jeho. Třeba doplňování toaletního papíru nebo zalévání květin. Zvládne uklidit knížky do police i naházet prádlo do pračky nebo vám ho později podávat k pověšení.

Pokud dětem svěříte tupý nůž, s menším či větším soustředěním zvládnou rozetřít sýr na chleba, přidat šunku a rozdělit papriku na talířky pro všechny členy rodiny.

Zkuste s dětmi péct – možná budou bábovkovou formu vymazávat pět minut, ale té radosti, když dokážou máslo dát do každičkého záhybu. Zvládnou vám podávat suroviny nebo je vysypat do míchy, bavit je to bude i s vařečkou. Přimíchat k mouce lžičku vanilkového cukru, přilít hrneček mléka, vyškrábat zakysanou smetanu. Uvidíte, jak jim potom vlastnoručně upečené dílo bude chutnat.

Když jsou mu čtyři

Že vaše dítě touží po domácím mazlíčkovi? Věřte, že v tomhle věku zvládne právě i starost o něj. Kromě krmení želvičky, rozsvícení světla v akváriu, rozčesávání chlupů kočce, sypání granulí psovi zvládne třeba už i úklid klece. Pokud vás svírají pochybnosti, že svoje povinnosti bude zanedbávat, klidně si jej nahrajte na video, jak slibuje, že “bude uklízet klec morčeti a chodit mu na travičku”. Až dojde na samotný úkon, odolejte pokušení dětem pomoci, i když by to bylo o tisíc vteřin rychlejší (a o tisíc pilin na zemi méně). Mimochodem, věděli jste, že pro alergiky a astmatiky jsou ideální speciální podestýlky s extraktem aloe vera, které jsou bezprašné a lépe pohlcují pachy a vlhkost? (https://www.rohlik.cz/1289481-asan-pet-aloe-podestylka)

Čtyřleťák umí (nebo ho naučíte) řadu věcí – třídit prádlo podle barev (tohle radši zkontrolujte, než dáte kupičku bílého s jednou zatoulanou modrou ponožkou do pračky), připravit prostírání a příbory na stůl, složit ručníky, vyndat prádlo ze sušičky, dát k sobě stejné ponožky, vysávat vysavačem, utřít si prach ve svém pokojíčku (ideálně jednorázovými ubrousky, které pak potomek hned vyhodí).

Zapojte dítě do vybírání potravin, ptejte se ho, jestli ví, co běžně kupujete a jestli toho máte dost („A co mažeme k snídani? Podívej se, jestli je v lednici paprika a jestli máme ještě dost corn flakes, nebo jestli je mám objednat.“). Přebírání tašek od kurýra a pomoc s uklízením nákupů je prvním krokem k samostatnému vybalování tašek, dítě tak zjistí, co kam patří, jak jsou tašky těžké, jak se manipuluje s plechovkou a jak se salátem.

Když je mu pět až šest

Pokud jste to nezanedbali u nejmenších, vychovali jste si určitě už šikovného pomocníka, který ví, že úkoly nezaberou moc času, udělají vám radost a budete mít víc času si spolu hrát. A s přehledem zvládne půlku domácnosti.

Předškolák a prvňák dokáže vynést odpadky, zamíchat palačinky a třeba je i upéct, vyndat nádobí z myčky, sbalit si batůžek na cvičení, ustlat postel, pomoci s nákupem. Samozřejmostí může být rosení a zalévání květin i s tím, že automaticky setře to, co rozlije.

Zapojte dítě do úklidu koupelny (opatrně na přípravky, volte raději ty ekologické) – stěrkou setře kapky vody ve sprchovém koutu, kartáčkem vydrhne umyvadlo poprskané zubní pastou, vymyje kelímky.

A pokud už umí hrát hry na iPadu, vsadím se, že zvládne objednat i celý nákup podle obrázků na Rohlíku, když mu budete diktovat, co potřebujete. To je pak dvojnásobná pomoc – i díky tomu, že nemusíte do supermarketu.

Doporučené články