Pravidla pro opalování dětí. Tohle si konečně musíte zapamatovat.

Dítě + slunce = opalovací krém. Tahle zdánlivě jednoduchá úloha ale neříká všechno, co potřebujete vědět, aby se váš potomek nespálil. Ale my vám to všechno říct zkusíme.

Proč mazat děti, sotva vyleze sluníčko? Proč je nakrémovat, i když jdete ven na pár minut? A proč poctivě přimazávat, když jste na koupališti celý den? Dětská pokožka je daleko citlivější na sluneční záření, protože je tenčí než ta dospělých. Navíc její vlastní obranné mechanismy nejsou ještě naplno vyvinuté: neprodukuje zkrátka tolik melaninu, kterým by se před sluncem ochránila přirozeně. Proto se sluneční paprsky (a paradoxně i sluneční přípravky) vstřebávají podstatně rychleji a i do hlubších vrstev pokožky.

Nadměrné vystavování slunci už v dětství může v dospělosti znamenat předčasné stárnutí pokožky nebo výskyt hyperpigmentace. Největším strašákem je pak rakovina kůže: podle studie JID může spálení pokožky v dětství zdvojnásobit riziko rakoviny kůže v dospělosti. A to určitě nechcete zažít. Proto je lepší děti opravdu důkladně mazat. Pravidla jsou jednoduchá, ale pořád se na ně zapomíná.

Protřepat (nemíchat)

Tohle netvrdí jen James Bond, ale i všichni výrobci opalovacích přípravků. A je to vážně potřeba. V krému se musí smíchat všechny složky, které mají tendenci se od sebe přirozeně oddělovat. Správné protřepání pak znamená i dobré namazání.

Krémy nechrání stoprocentně

Údaj SPF na opalovacím krému je násobek počtu minut, které kůže zvládne bez ochrany. Pokud jsou to tři minuty, než zarudne, a použijete na sebe nebo na potomka SPF 30, znamená to 90 minut ochrany. Jenže odečíst musíte ještě pocení, koupání, otírání oblečením nebo ručníkem. Doba působení se tak zkracuje, proto je třeba mazat pravidelně. Navíc žádný krém nechrání před UV paprsky stoprocentně a vždy malé množství záření do pokožky pronikne.

Používejte dostatek krému

Většina rodičů už je zvyklá chránit kůži dětí přípravky na opalování. Jenže podle průzkumu společnosti Beiersdorf však netuší, jak přípravky správně nanášet a v jakém množství. Rodiče často vynechávají klíčové oblasti jako jsou nárty, partie kolem oblečení, části krku a obličeje. Navíc zhruba 88 procent rodičů používá méně opalovacího přípravků, než je doporučené množství 2 mg/cm2. Pokud používáte přípravek ve spreji, použijte asi 5 stisknutí dávkovače na každou oblast (u dětí do 6 let, u starších potom 7-10 stisknutí). Jestli používáte krém na opalování, odměřte si správné množství na dlani: silnější pruh výrobku v délce vašeho prostředníčku je základní jednotka, od které se vše bude odvíjet. Pro dítě do 6 let pak dejte jeden až jeden a půl jednotky na každou oblast na těle (každá noha a ruka zvlášť, nárt, břicho, hrudník…). Na obličej a krk použijte dvojnásobné množství. Zjednodušeně si to představte ve výsledku jako tři až čtyři polévkové lžíce plné krému (pro dospěláky minimálně šest).

Nechte přípravek vstřebat

Zatímco někteří nedají dopustit na krémování ještě před odjezdem na pláž, další se zase klidně namažou až u vody. A stejně protichůdně hovoří někteří výrobci: výrobek A zaručuje ochranu okamžitě po aplikaci, výrobce B doporučuje mazat 30 minut před sluněním. Pravda je někde uprostřed: přípravek je určitě lepší mazat na kůži ještě nerozřehřátou (nezpocenou) a dát krému chvilku na proniknutí do pokožky. Doba vstřebávání a působení se navíc může lišit typem krému i typem filtru, který před sluncem chrání.

Základní pravidla, kdy na slunce ne

Nezůstávat dlouho na slunci a už vůbec na něm nebýt mezi 11-15 hodinou, tedy v době přímého poledního záření. Raději si běžte odpočinout a užívejte si příjemnější paprsky kolem páté odpoledne. A dál? Klobouk proti slunci, kšiltovka nebo čepice jsou další pravidla, jak se chránit. Ideální je použít obleček s UV filtry a v partiích, které nechrání, dítě důkladně namazat. Raději použijte krém i pod okraje oblečku, kdyby se posunul, dítě zůstane chráněné. I přes oděv může záření proniknout. Děti navíc mažte až do večera!

Žádné schovávání na příští rok

Přípravky na opalování byste neměli vystavovat teplotám nad 30 stupňů, což jde v létě na pláži jen těžko zaručit. Ideálně je proto dejte do termotašky a tu schovejte do stínu. Použitý krém, který nestihnete spotřebovat, neuchovávejte do další sezony, už by nemusel chránit. Krém má svoji spotřebu stejně jako třeba jogurt. Prozradí vám ji číslo v otevřeném kelímku, které bývá nejčastěji na zadní straně obalu.

Nezapomínejte na vlasy

Pokud nechráníte hlavu kšiltovkou, třeba proto, že děti běhají po hřišti a už je pět večer, určitě jim namažte alespoň pěšinku v kštici. U dětí s ofinou se navíc často zapomíná namazat čelo právě pod ní. Hlavně když pak dítě skočí do vody a namočí si hlavu, ofina se mu může svézt do zadu a čelo je nechráněné.   

I děti mažte přípravkem po opalování

Někteří si myslí, že krémy po opalování jsou určené jen dospělákům. Možná proto, že těch dětských přípravků po opalování zase tolik není. Ale to je omyl. I děti potřebují pokožku po opalování zklidnit (pomáhá aloe vera, panthenol…), dodat jí živiny (třeba vitamin E) a vláhu. A právě to přípravky po opalování umí. Hledejte je pod názvem after sun. Nebo použijte alespoň běžný tělový krém nebo mléko, kterým jinak děti mažete večer po koupání.

Doporučené články