Návod pro tatínky: Den matek snadno, rychle, originálně.

Když maminky slaví svůj svátek, může pro ně být tím nejkrásnějším dárkem i něco, co se přes internet objednat nedá. Zkrátka NĚCO jiného. Tady jsou naše tipy, jak jim udělat radost originálně. A protože předpokládáme, že se tímto článek nainspirují hlavně tatínci s dětmi, naše rady směřují hlavně k nim.

Připravte snídani

Kdo by nemiloval lívance k snídani? Jsou daleko lepší než pár kupovaných zákusků, protože snaha se cení! Nikomu nemusíte prozrazovat, jak jste si s dětmi jejich přípravu usnadnili tak, že jste použili polotovar. S ním to totiž zvládnete bez problémů, i když jindy sotva zalijete čaj. Ke směsi totiž stačí přidat jen vodu a pak je opéct na troše rozehřátého oleje. Do mističky nandejte džem, do druhé zakysanou smetanu, do třetí dejte třeba cukr smíchaný se skořicí, ať si sama vybere, na co má chuť. Pak už stačí jen nakrájet pomeranč nebo jahody, uvařit její oblíbený nápoj a pomaloučku ji dojít vzbudit. Mimochodem, i to, že necháte maminku vyspat (špunty do uší nechte na nočním stolku připravené) a o děti se ráno postaráte sám je pro řadu maminek velká pomoc.

Namluvte ji video

Připravte s dětmi video, které si bude chtít ve svém telefonu uchovat do konce života. Můžete jí říct zkrátka jen to, že vám na ní záleží a děkujete jí za všechno, co pro vás dělá. Nebo buďte osobní, řekněte jí, čím vás nejvíc baví, co na ní milujete a proč ji nikdy nechcete ztratit. Když to s dětmi nacvičíte, určitě i dvouleťáci zvládnou doplnit třeba poslední slova do vašich vět. A když se spletou, vůbec to nevadí, i to k nezapomenutelným záběrům patří.

Připravte sladkou cestičku

Kupte drobné sladkosti jako jsou bonbony nebo čokoládové berušky a sestavte z nich cestičku k dárku. Nebo z nich prostě složte srdíčko – třeba na kuchyňském stole nebo večer na polštáři. Má ráda mátové nebo čokoládové? Její chutě určitě znáte.

Náš tip: Ať už servírujete snídani nebo předáváte kytici, můžete zážitek ještě vyšperkovat hudbou. Pamatujete, na kterou písničku jste tančili na svatbě, v baru po seznámení nebo jste ji poslouchali cestou autem na vaši první společnou dovolenou? Právě tuhle nechte naplno znít.

Uvažte mamince vlastnoručně puget

Tahle kytice bude od srdce! Až budete objednávat Rohlík.cz, protože ji chcete dopřát k snídani čerstvé croissanty (a to je za dva body!), přiobjednejte i květiny (sto bodů!). Řezané jako jsou tulipány, růže a pryskyřníky v nejrůznějších kombinacích pak ovšem svažte sami! Podle vaší fantazie a chuti, přidejte třeba třešňové větvičky ze zahrady nebo cokoliv, co vás a děti napadne. Díky tomu bude vaše květina jedinečná a originální a změní se z „jen kytky“ na „wau efekt“!

Všechno, co si budeš přát

Sny se mají plnit. A když to nevyšlo na narozeniny, proč je nesplnit na Den matek? Dejte mamince příležitost, aby si sama splnila svůj sen. Připravte ji poukázku – děti se určitě rády ujmou kreativního zpracování nebo alespoň vybarvení voucheru – který ji opravňuje ke splnění snu. Ponechte jí kolonku, kterou vypíše sama. Chce jet na jógový pobyt? Celý víkend nevařit? Mít obývák plný pokojovek? Nechte ji si vybrat a slib potom zkuste společně vymyslet a zrealizovat. Jestli se bojíte, že to není ve vašich silách, darujte ji zkrátka „jen“ poukázku na to, že večer vypravíte děti v klidu do postýlek a ještě umyjete nádobí. Něco, co po vás často chce, ale někdy vás přemůže únava nebo nemáte chuť to udělat a jí to zabírá spoustu času. I úleva od běžných povinností může být splněné přání. A co třeba připravit deset malých kartiček s povinnostmi jako “vyskládám nádobí z myčky” nebo “pověsím prádlo”, které vám s dětmi může předat, kdykoliv se jí bude chtít?

Složte básničku

Moje milá mámo, chci být jako ty… Buďte originálnější! Možná sršíte vtipem a možná váš humor opravdu miluje, ale… Den matek je něco, co si žádá dávku něhy a porci lásky. Proto by vaše básnička o mamince měla být taková, jakou si ji přeje ona. Může to být třeba jednoduchý veršík, který naučíte děti. Měl by být osobní, takže do něj vložte třeba slovo, které doma používáte jen vy, nebo její přezdívku či jméno.

Vymyslete výlet

Už pár dní před Dnem matek se nenápadně zeptejte, kam by maminku vašich potomků lákalo se podívat, co by chtěla vidět. Nebo zapátrejte v mysli, co vám říkala o místě, které touží vidět, o kterém četla v časopise. Výlet pak celý zorganizujte a naplánujte. Pokud má ráda překvapení, nechte ji až do cíle napjatou, jestli vážně musí vědět, zda si má vzít lodičky nebo pohorky, odtajněte ji to. I tak bude nadšená! Cestou se navíc zastavte na prima oběd a večeři objednejte na Rohlíku – třeba španělského ptáčka nebo sushi podle toho, co má maminka ráda.

Doporučené články