Děti a opalování ? Odpovědi na otázky z live streamu od MUDr. Michaly Knězkové.

První live stream je již za námi a já děkuji všem, kteří se ho v naší premiéře zúčastnili s námi. Byly jsme nervózní, ale vy úžasní a moc nás těší, že se vám i zvolené téma líbilo. Děti a opalování, to je aktuální téma každý rok a já se tu dnes pokusím zodpovědět ty nejčastější otázky, které jste nám posílaly.

Dcera má často potíže s pokožkou. Bojím se proto na ní cokoli patlat a přiznám se, že ji držím ve stínu a nemažu. Znáte krém, který je šetrný a nedráždí pokožku dětí?

Tady bohužel univerzální odpověď neexistuje. I když je již velké množství krémů, které jsou šetrné, bez zbytečných konzervantů, bez parabenů a parfemace, neznamená to, že sednou všem dětem. Každé dítě je jiné a s ním i reakce, kterou můžeme očekávat. Doporučuji si od krému zkusit sehnat jen jejich vzorečky, a ty na dítěti vyzkoušet. 2-3 dny mažte stejné místo na předloktí dítěte a sledujte reakci pokožky na krém. Věřím, že najdete takový, který bude vyhovovat. Určitě považuji za velice důležité, kůži dítěte chránit.  To se nám nepodaří ani ve stínu.

Nestihla jsem přenos úplně celý, ale vím, že jste mluvila o plavkách, a že pod ně není třeba děti mazat. Platí to vždy i u nejmenších dětí?

Co se týče plavek, musíte vybrat ty, které mají skutečně ochranný faktor. Jsou to plavky speciální, které nekoupíte v hypermarketech, ale pořídíte ve specializovaných prodejnách. dětské plavky se nabízí i s vysokým ochranným faktorem a dítě pak nemusíte přes den přemazávat v oblastech, které plavečky kryjí. Celkově mám radost, že se oblečení s ochranným faktorem vyrábí. Seženete tak i kloboučky či kšiltovky a spoustě maminek odpadne starost honit divochy s pixlou krému ?.

Mám dvouměsíční dceru a ráda bych s ní v létě už alespoň chvíli vyšla na sluníčko. Můžu si jí vzít alespoň v některou část dne na přímé slunko?

Tady bohužel nepotěším. Ve dvou měsících je dcera ještě velice malá. To dokonce tak, že ji ještě nelze chránit pokožku ani opalovacím krémem. Děti do 6 měsíců nemažeme opalovacími krémy, ani takový nenajdete, který by tento věk pokrýval. Pokožku lze tedy chránit pouze oblečením, ideálně s dlouhými rukávy. S takto malým miminkem nedoporučuji chodit na přímé slunko raději vůbec. Držte se ve stínu a vydržte až miminko povyroste a bude možné jej chránit.

Synovi jsou 2 roky a má velice dobrý typ kůže. Prakticky se nespálí. Mažu ho teda jen jednou denně, ráno, než jdeme ven a pak už ne. Je třeba i pro něj krém s vysokým faktorem a přemazávat?

Své děti známe nejlépe samy, ale u ochrany pokožky pozor. Máte pravdu, že fototyp kůže je při výběru ochranného faktoru důležité kritérium. Ani u dvouletého dítěte s dobrým fototypem bych neklesala pod OF 30. Dětská kůže se vyvíjí až do 3 let a děti mají méně podkožního tuku i schopnosti tvořit pigmentaci. Kůže tedy nemá takovou schopnost se slunečnímu záření bránit. Proto doporučuji krémy alespoň o ochranným faktorem 30 a přemazávání po čas dne. Pozor, že ani dítko s dobrým fototypem kůže nepatří na slunko mezi 12.-15.hodin. Přeji krásné letní dny.

Máme doma sluneční brýle od babičky (tchýně) a přiznám se, že si netroufnu jí ptát, odkud brýle koupila. Bere vše hned kriticky. Vypadají dobře, jsou lehoučké a byla na nich nálepka, že mají UV faktor. Mohu tomu věřit nebo lze to nějak ověřit?

Respekt z babiček, s tím se setkávám na kurzech velice často :-D , takže úplně rozumím. Naštěstí mám dobrou zprávu. Brýle se dají nechat otestovat v optikách, tak to můžete zkusit a na faktor u vašich brýlek se zeptat tam. Případně je tohle dotaz hodný síly sociálních sítí, kdy vám maminky dokážou identifikovat i nemožné, takže může někdo snadno poradit, odkud brýle jsou. I tak ale doporučuji vyrazit směr optika.

Když se dítě spálí a budeme u moře, můžeme mu dát přes den na koupání bavlněné tričko, aby nemuselo sedět ve stínu? Může se pak další dny koupat a tím vlastně být znovu na slunku?

Pokud už ke spálení kůže dojde, je jedinou a nejúčinnější metodou první pomoci popálené místo oddělit od slunečních paprsků, chladit panthenolovou pěnou a dále kůži slunku nevystavovat. Vím, že z mládí známe spálené děti, které si vzaly triko a zase vyběhly do vln. Tady ale pozor, že bílé bavlněné triko má ochranný faktor zhruba 7. Velká část záření pak projde skrz něj a dále pokožku poškozuje. Proto doporučuji důkladně dbát na prevenci, děti mazat a jen tak si nezkazit dovolenou u moře.

To byly asi nejvíce se opakující dotazy z vašich řad. A než se příště potkáme nad klíšťaty a možností ochrany před nimi, ráda bych shrnula základní doporučení, podle kterých se řídit, když přichází letní dny a my máme doma malé raubíře.

  • Nezapomeňte, že ochrana před slunečním zářením neznamená jen opalovací krém. Nutné je chránit krom pokožky i oči kvalitními slunečními brýlemi, hlavu vhodnou pokrývkou a myslet na to, že ke slunečným dnům patří zvýšená potřeba
  • Pokud vybíráme opalovací krém pro dítě, musí chránit proti UVA i UVB záření a měl by být voděodolný.
  • I přes správně zvolený krém je nutné děti co 2 hodiny přemazávat. Mazat nemusíme jen v těch oblastech, které dostatečně kryjí speciální plavky s vysokým ochranným faktorem. Nezapomínejte na opomíjená místa jako ušní boltce nebo pěšinka ve vlasech u holčiček s culíčky.
  • Dětské oko se rychle vyvíjí a je náchylné k poškození slunečním zářením. Proto vybírejte sluneční brýle mimo drogérie a hledejte takové, které oko chrání před UVA, UVB i UVC složkou záření.
  • Pozor! Nečekejte, že dítě se přiběhne napít, až bude mít žízeň. Ve chvíli, kdy cítíme žízeň, trpí už organizmus nedostatkem tekutin. Děti mají vyšší obsah vody v těle než my velcí a hydratace je skutečně důležitá.

Doporučené články