Den dětí. Netradičně, kreativně, v kuchyni.

Možná už máte za sebou hromadné akce nebo se zkrátka chcete věnovat na Den dětí svému děťátku na maximum, v každé volné chvíli. Tady je hned několik nápadů, jak ho zabavit, když zrovna potřebujete vařit. V kuchyni se dá totiž vymyslet spousta věcí. Když na to přijde, zabavíte ho tam po celý den. Tenhle návod se vám bude hodit kdykoliv. Zábava v kuchyni totiž může být kreativní a taková, aby to děťátku zároveň do života něco přineslo.

Máte doma batole? Využijte z kojeneckých formulí malé plastové naběračky a nechte dítě si s nimi hrát. Nasypte do hlubokého pekáče trochu písku a může mít provizorní pískoviště a miniaturní bábovičky. Nebo do vany napusťte hodně pěny a ať vám nabere šlehačku. Ovládání menších předmětů jako je malá naběračka mu pomůže rozpohybovat zápěstí, což se hodí při kreslení a později i při psaní.

A když jsme u dalšího využívání předmětů, které máte doma… Sbírejte víčka od příkrmů a nebo pet lahví a pak je využijte na rozpoznávání barev nebo i na počítání. „Dej k sobě jedno modré víčko a jedno žluté. Kolik víček máš?“

Je čas na svačinu? Obzvlášť nejedlíkům ji touhle aktivitou zpříjemníte a ukrátíte: zahrajte si na degustátory. Připravte ovoce, hned několik druhů, co je potřeba, nakrájejte na kostičky, zavažte potomkovi oči (pokud by se mu to nelíbilo, snadnější a rychlejší řešení je čepice stažená přes oči) a krmte ho. Pozná, co má právě v pusince? Rozvíjíte tak jeho smysl – chuť.

Procházku už máte za sebou, ale pořád není vaše dítě vydováděné? Jestli mu chybí pohyb, připravte klidně v kuchyni improvizovanou opičí dráhu. Rozmístěte čtyři plyšáky (a vůbec to nemusí být žádné opice) tak, aby byly mezi nimi minimálně 2 metry místa, ideálně 3-5 metrů. A pak rozdávejte úkoly, což zvládnete, i když zrovna připravujete oběd. „Mezi medvídkem a koníkem skákej jako žába. Od koníka k opičce se musíš dobatolit jako kačenka. Přeskoč všechny plyšáky.“ Podobných úkolů vymyslíte celou řadu.  

Stolní hry jsou evergreenem. Kdy naposledy jste hráli prší? A co žolíky, sedmu, oko bere… Jsou to hry, které pomalu patří k základním znalostem. Připočítejte ještě klasické stolní hry – od Člověče, nezlob se až po Kloboučku, hop a u kuchyňského stolu můžete sedět ještě dlouhé hodiny po večeři. Základy prvních her se děti snadno naučí ve třech letech, pomáhá to rozvíjet jejich logiku i smysl pro fair play, tak je nenechávejte stále vyhrávat.

Využijte volnou chvilku a nechte děti připravit samolepky na sypké potraviny jako jsou mouky: na bílé samolepící štítky napište, co je uvnitř krabičky, a pak už dejte malým kreativcům do ruky pastelky. Raději vynechte ty tmavé, abyste rozklíčovali původní nápis. Vsadíme se, že si brzy budete pamatovat, že ten fialový štítek s kytičkou značí mouku polohrubou a ten pruhovaný je od strouhanky.

Každý den je ideální den na vaření s dětmi! Ať už si vybere něco nenáročného jako je slepování piškotů džemem a máčení do čokolády, míchání nepečeného koláče nebo krupicové kaše, či naopak zvolíte něco náročnějšího, na co jindy nemáte čas a příležitost a děti budou jen vašimi pomocníky při vážení a donášení surovin ze spíže, užijte si tuhle chvíli! Třeba se váš potomek naučí díky těmto nejdříve zdánlivě banálním úkonům a postupům vařit (sám a) dřív než jeho vrstevníci a za pár let po příchodu ze školy už bude vařit večeři pro všechny.

Hra na Popelku pomůže natrénovat jemnou motoriku. Objednejte si několik druhů luštěnin jako je čočka, hrách, fazole a nechte je svého potomka roztřídit. Větší děti se pak můžou na luštěninách učit počítat. „Dej mi do mističky tři fazolky.“ Až je třídění omrzí, nechte je luštěniny různě přesýpat, přendavat lžičkou či vidličkou z misky na misku, čímž si natrénují úchop, správné držení příboru a manipulaci s ním. Nebo je zkrátka nechte jen nořit do fazole prsty, jako to dělala s oblibou Amélie z Montmartru.

Doporučené články