Druhá maminka, které jsme pomohli.

Přečtěte si příběh druhé maminky, které jsme společně s projektem Fandi mámám pomohli! ♥

Kateřině je 41 let a má čtyři děti. Jiřího (17 let), dvojčata Štěpána a Šimona (6,5 roku), která jdou v září do první třídy základní školy, a dceru Kačenku (3 roky). Kromě toho, že se Kateřina sama stará o děti, musí se vypořádat i s tím, že dvě z dětí jsou postižené. Nejstarší syn Jirka má intelektový hendikep, je o tři až čtyři roky opožděný, nyní navštěvuje první ročník učiliště s integrací. Tříletá dcerka Kačenka je od narození oboustranně silně neslyšící. Zároveň ani nemluví. Lékaři jí diagnostikovali neurologickou poruchu mozku. „Nikdo netušil, že se dcera narodí s hendikepem. To, že neslyší, se zjistilo až po narození.“

Nejstaršího syna Jirku má Kateřina z manželství, které trvalo třináct let a s bývalým manželem vychází dobře. O svého syna se zajímá a platí na něj výživné. S mužem, se kterým má Kateřina ostatní děti, tedy dvojčata a dcerku, žila šest let. „V době, kdy se narodila dcera, zemřel partnerovi tatínek. Byla to pro něj velká ztráta a další rána byla to, že se nám narodila neslyšící dcera. Nezvládl to a to nás rozdělilo,“ lituje Kateřina. Od té doby se otec se svými dětmi nestýká, nejeví o ně zájem a neplatí ani výživné.

Kromě péče a starosti o své děti se Kateřina potýkala i se svým podlomeným zdravím. „Najednou jsem zůstala sama na čtyři děti, k tomu s neslyšící dcerou. Dům byl tehdy v rekonstrukci, neměla jsem ani kde uvařit jídlo, kde se umýt, nefungovala pračka…“ vzpomíná Kateřina. Stres s rozpadu vztahu a velký zápřah Kateřina nezvládla: „Moje tělo mi asi po roce toho všeho vypovědělo ze dne na den službu. Od pasu dolů jsem ochrnula a zůstala ležet v posteli tři týdny.“ Když bylo Kateřině nejhůř, pomohla jí kamarádka, která se v době jejího onemocnění starala i o děti.

Kateřina pobírá spolu s rodičovským příspěvkem, příspěvkem na bydlení, s přídavky a výživným dohromady 20 900 Kč. Jen za bydlení však zaplatí 10 tisíc korun. A další peníze jdou na školu a školku, benzín, na chod domácnosti a provoz sluchadel pro Kačenku. Sluchadla získala Kačenka díky sbírce v jiném dobročinném projektu. „Na Kačenku pobírám ještě příspěvek Péče o dítě, ale ten dávám na provoz dceřinných sluchadel, nákupu potřebných pomůcek nebo na různé aktivity potřebné k jejímu rozvoji,“ vysvětluje maminka Kateřina a dodává: „Kvůli poruše středouší nemá Kačenka rovnováhu a má špatnou koordinaci těla, takže docházíme na rehabilitace. Navštěvujeme také foniatrii, kde se zdokonaluje v mluvení a ve volných chvílích s dcerou docházím na akce pro neslyšící i pro plně zdravé děti, protože čím více moje dcera nasbírá různých poznatků a informací, tím to bude pro její rozvoj a vývoj jen dobře.“

Její peněženku zatížilo i loňské stěhování, kdy si musela půjčit na kauci pronajatého bytu a teď splácí půjčku. „Každý měsíc bojuji, abych dala dohromady peníze na potřeby do školy a školek, na jídlo a vůbec na chod domácnosti. Abych vše finančně zvládla, rozprodávám své nepotřebné věci po bazarech,“ svěřuje se maminka samoživitelka. „Já osobně nic nepotřebuji. Nekouřím, nepiji alkohol a ani nikam nechodím. Žiji jen se svými dětmi a pro ně.“ I proto by si přála udělat dětem radost a vzít je na výlet nebo jim pořídit větší nafukovací bazén, ve kterém by si v létě užily legraci. Teď mají jen maličký, ve kterém se musí postupně vystřídat.

My Kateřině fandíme! 

Pomozte i vy maminkám v nouzi! ♥ http://www.fandimamam.cz/aktualne-shanime/

Doporučené články