Pařížský flan s jablky (od 1 roku)

- v Rohlíkovo

 

Ingredience

4 středně velká jablka
30g másla
1 lžíce cukru
3 vejce
1/2 vanilkového lusku (nahradit můžete vanilkovým cukrem)
100g cukru krupice
400ml mléka (můžete částečně namíchat i se smetanou)
100g kukuřičné mouky (nebo jemné polenty)

 

Postup

Dříve než budete dělat samotné těsto, začněte přípravou jablek, která se v pánvi nechají karamelizovat. Oloupejte je od slupky a jádřince a nakrájejte na zhruba půl centimetru silné měsíčky. V pánvi rozehřejte máslo, dejte do něj jablka, zasypte lžící cukru a jablka pomalu opékejte, dokud nechytnou krásně karamelově zlatou barvu.

Mezitím si připravte směs na těsto. Vejce vyšlehejte s cukrem a semínky vanilky, a postupně zašlehávejte střídavě také mléko a mouku.

Až budou jablka hotová, dejte je na dno vymazané nebo pečícím papírem vystlané pečící formy. Naše měla průměr 24cm a moučník byl vysoký asi 1cm, chcete-li koláček vyšší, zvolte o něco menší formu. Těsto ještě naposledy promíchejte a nalijte na jablka.

Šup do trouby. Pečte na 180°C v horkovzdušné troubě do zlatova (přibližně půl hodiny).

 

Dětská specifika:

  • Mléko k tepelné úpravě pokrmů podáváme dětem od 1 roku věku.
  • Také celá vejce jsou vzhledem k obsahu bílkovin vhodná pro děti od 1 roku.