Ekologická zkáza aneb dost bylo plastu!

V dnešní době je ekologie na prvním místě. Pryč je ta doba, kdy se plast stal revolučním objevem. Kdo dnes neřeší ekologické problémy, jako by nebyl. Plasty nám sice usnadňují každodenní život a někdy je těžké je zcela nahradit, ale jejich přínosy doprovází negativní vlivy na životní prostředí. A také na naše zdraví. Celosvětová spotřeba plastů se stává neudržitelnou hrozbou. Zásadním problémem není jen závratné množství, ale také následná likvidace.


 Také jste si všimli, že když jdete do supermarketu, je v plastech zabalena převážná většina potravin? A většina z nich naprosto zbytečně? Proto se odpadky hromadí nejen u popelnic, ale také v přírodě nebo v moři. Jen třetina plastů se v Evropské unii vytřídí, zbývající část buď skončí na skládkách nebo v zařízeních, kde se odpady využívají jako zdroj energie. Pokud se odpady vytřídí, není zdaleka vyhráno. Pouze desetina z tříděného odpadu se opětovně využije. A to je dost málo, nemyslíte?

 Otázkou zůstává, zda se EU a jednotlivé státy zabývají otázkami recyklace dostatečným způsobem. Všimněte si, kde všude jsou vidět změny (např. plastová brčka nahradila ta papírová) a kde naopak. Také se vám stalo, že jste si objednali zboží a přišlo vám zabalené v několika vrstvách zbytečného obalu? Možná by stálo za úvahu, zaměřit se na prodejce, kteří plastem zcela jistě nešetří.

 Nově nalezený problém – mikroplasty

 Přemýšleli jste nad tím, jak dlouho se takový odhozený plastový obal rozkládá? Někdy i stovky až tisíce let! Nově pak jako velký problém vyvstává výskyt mikroplastů ve sladkovodních zdrojích pitné vody. Ty se do ní dostávají především z kosmetických a čisticích prostředků, nebo z vláken, která se uvolňují při praní prádla. Dobrou zprávou je, že technologie čističek odpadních vod dokáže přes 80 % z nich odstranit. Dopad těchto miniaturních úlomků na lidské zdraví ale stále není znám a pro vodní živočichy představují velké ohrožení.

 

Jakým způsobem snížit „plastování“ ve vaší domácnosti?

       Nakupujte zboží bez obalu nebo úsporně zabalené. V sekci Otoč obal si takto vyberete třeba trvanlivé potraviny nebo mléčné výrobky.

       Na nákupy si berte vlastní tašku (nejlépe látkovou) a

    vybavte se papírovými nebo látkovými sáčky na ovoce a zeleninu.

       Dávejte přednost nápojům ve vratných lahvích.

       Kávu v kelímku vyměňte za kávu do vlastního hrnku.

       Nakupujte potraviny ve velkém rodinném balení.

       Upřednostňujte zboží z recyklovaných nebo recyklovatelných materiálů.

       Uvažujte nad každým nákupem. Opravdu danou věc potřebujete? Každý kus,

    který koupíte, se jednou stane odpadem.

 

Jak se stavíte k recyklaci a jednorázovým plastům? Třídíte a dbáte na to, aby po vás zůstávalo málo odpadu? Sledujte nás a dejte nám vědět na našich sociálních sítích.

Doporučené články